KỸ THUẬT INVERTER – Kỳ VI : CÔNG BỐ DỰ ÁN SP 247

DỰ ÁN SẢN SUẤT INVERTER LƯU ĐIỆN HÒA PHA SP 247

=====================

Địa chỉ : 145 Nguyễn Thị Ly, xã Xuân Thới Sơn, huyện Hốc Môn, TP HCM

SĐT 090 300 56 98 ; 098 639 40 18

Tọa độ định vị : 10°52’25.6″N 106°33’23.8″E

=============

Thành viên tham gia dự án: (dự kiến)

 1. Wambua Trần Kim
 2. Nguyễn Phước Vững
 3. Pham Thị Minh Nhật
 4. Trương Thành Vinh
 5. Nguyễn Thanh Trà
 6. Trần Thanh Tuấn
 7. Bùi Thị Thanh Hoa

I. TÓM LƯỢC DỰ ÁN

1/. Sự phát triển của điện năng dùng năng lượng mặt trời (Solar Energy):

Sức căng cung cấp điện lộ rõ trên qui mô quốc gia : Giá điện trong nước tăng chưa có điểm dừng, nhập khẩu điện từ Trung Quốc và Lào chỉ là giải pháp tình thế. Đã đến lúc cả nước cần lắp đặt điện năng lượng mặt trời với công suất phù hợp, công nghệ chọn lọc và điểm tựa pháp lý là rất cần thiết trong tình hình Chính sách khuyến khích Fit 2 của nhà nước sắp hết hạn.

2/. Hầu hết các thiết bị điện và điện tử gia dụng như Máy bơm nước, Camera, Tivi, Radio -Cassette, Âmlpy, tủ lạnh, Máy lạnh, Máy giặt … đều cần nguồn điện xoay chiều hình Sin, cắm trực tiếp vào nguồn điện lưới AC 220V 50Hz. Với nguồn điện năng lượng mặt trời thì cần đấu nối điện lưới một cách bắt buộc, vì  dòng điện Sine Modified mà các Inverter bình thường tạo ra dù hòa pha được nhưng không nên dùng trực tiếp vì có thể gây hư hại tải cảm, mà phải thông qua đấu nối với điện lưới.

3/. Vì vậy mà yêu cầu đấu nối hòa pha của các dự án điện mặt trời áp mái, thậm chí các dự án điện mặt trời cỡ lớn cũng vậy, là có tính bắt buộc. Năng lượng gió và năng lượng sóng biển cũng như thế.

Nhu cầu dân dụng này bị khủng hoảng thiếu khi dùng nguồn điện năng lượng mặt trời, vì khi yếu nắng, mất nắng, ban đêm hay cúp điện thì nguồn điện năng lượng mặt trời cũng … tắt theo.

 • Nhu cầu Inverter Lưu được điện (sử dụng khi mất nắng, ban đêm hay cúp điện) và hòa pha được (để san sẻ công suất thừa / bán điện lên lưới điện) là rất cần thiết và là lý do ra đời của Dự Án SP 247 (Solar Power 24/7) với ý nghĩa là Điện Năng Liên Tục (24 giờ / ngày và 7 ngày / tuần).
 • Tuy đây là một sản phẩm rất cần thiết cho sự nghiệp phát triển điện năng dùng năng lượng tái tạo, nhưng hầu như ở Đông Nam Á chưa có doanh nghiệp nào tập trung nghiên cứu và phát triển sản phẩm này, và nhận thấy nhu cầu rất lớn và ổn định, nên chúng tôi đã quyết tâm thực hiện dự án SP 247 này.

II. GIỚI THIỆU DỰ ÁN

Hơn 40 năm nghiên cứu KH trong nước và ở nước ngoài, nhiều năm công tác xứ người, Wambua đã tích lũy được kỹ thuật cao + nhiều kinh nghiệm quý giá, từ đấy có ý định mở công ty sản xuất hàng điện tử cấp cao, giá thành rẻ, nhằm cung cấp cho thị trường Việt Nam và vươn tầm châu lục.

Từ năm 1990, tôi đã từng tổ chức sản xuất và hỗ trợ sản xuất các thiết bị điện và điện tử ở Việt Nam dưới tên ELEKIM, trong quá trình đó tôi nhận thấy tiềm năng nhưng cũng rất thử thách vì ở Việt Nam chưa có một đơn vị nào chuyên sản xuất các sản phẩm về nguồn điện tái tạo, trong đó là năng lượng sóng biển, năng lượng gió và năng lượng mặt trời. Tích lũy được kinh nghiêm đủ để thỏa mản thử thách của thị trường hàng điện tử cấp cao ở Việt Nam, chúng tôi mạnh dạn tung ra dự án SP 247 này.

TỔNG QUAN VỀ CÔNG TY SẢN XUẤT INVERTER LƯU ĐIỆN HÒA PHA

CTY TNHH WAMBUA (Dự kiến đổi tên là CTy TNHH SP 247)

–  Địa chỉ: 145 Nguyễn Thị Ly, xã Xuân Thới Sơn, huyện Hốc Môn, TP HCM

–  SĐT 0888 7272 88    

–  Năm thành lập: 2020

–  Diện tích nhà xưởng: 800m2

–  Website : https://wambuakim.com/

* Mục tiêu, Sứ mệnh, tầm nhìn

Chúng tôi kỳ vọng tại thị trường Việt Nam, WAMBUA LTD sẽ trở thành đơn vị hàng đầu về các sản phẩm điện tử cấp cao phục vụ năng lượng tái tạo với sản phẩm tiêu biểu nhất là Inverter Lưu Điện Hòa Pha nên chúng tôi luôn tập trung đầu tư nghiên cứu và phát triển (R&D), xây dựng đội ngũ nhân lực có trình độ chuyên môn cao, sáng tạo, đổi mới và chuyên nghiệp, đồng thời ứng dụng làm chủ và phát huy những công nghệ Âu Châu (Đức) để tạo những sản phẩm chất lượng, không thua kém các đơn vị nước ngoài với giá cạnh tranh. Mục tiêu là trong 2021-2022 là chúng tôi có thể tham gia vào chuỗi sản xuất của tập đoàn đa quốc gia tại Việt Nam và hướng đến xuất khẩu.

Chúng tôi sẵn sàng phải tập trung đầu tư hơn R&D để hướng đến các sản phẩm đạt hiệu suất cao đúng với tiêu chí: Green Power Solutions.

* Đội ngũ nhân viên – quản lý:

–  Tổng số nhân sự : 11 người

–  Số lượng nhân viên : 8 nhân viên trong đó có 2 kỹ sư thiết kế

–  Với ba thành viên sáng lập.

III.SẢN PHẨM- DỊCH VỤ

Sản xuất các bộ nguồn và lắp ráp board mạch điện tử thành sản phần hoàn chỉnh.

Inverter Lưu Điện Hòa Pha dùng nguồn xung PWM khuếch đại lớp D tạo ra điện xoay chiều 220VC / 50Hz (DC/AC), sử dụng linh kiện điện tử transistor, FET, MOSFET và IGBT và vi xử lý để điều khiển, có hiệu suất cao, tiết kiệm điện: ~ 80-98%, sản phẩm phức tạp, yêu cầu về công nghệ và thiết kế chuyên sâu, nên để đảm bảo độ bền thì phải có đội ngũ R&D tốt.

TƯ LIỆU KỸ THUẬT ĐÍNH KÈM

1/. Bản thiết kế tổng thể của Inverter Lưu Điện Hòa Pha.

2/ Bản thiết kế chi tiết các bo mạch và phụ kiện của Inverter Lưu Điện Hòa Pha.

3/. Bản vẽ sản phẩm Inverter Lưu Điện Hòa Pha hoàn tất.

4/. Bản thiết kế bao bì thương mại + Brochure + hướng dẫn sữ dụng sản phẩm.

5/. Các sản phẩm phụ của quy trình công nghệ (bộ giảm áp từ solar panel để sạc accu lưu trữ, bộ tự động điều tiết NLMT v.v…)..

DỰ TOÁN KINH TẾ 

1/.  Điểm hòa vốn: ~ 250.000.000 vnđ/tháng và

2/.  Sẽ đạt mức lợi nhuận khoảng 15-25% cho doanh số: ~ 1.000.000.000 vnđ/tháng sau 2 năm hoạt động.

DỰ TOÁN DOANH SỐ BÁN HÀNG:
 
Năm 2021: ~ 600.000.000 vnđ
Quý I và II năm 2022: ~ 1.000.000.000 vnđ
Quý III và IV năm 2022: ~ 1.600.000.000 vnđ
Năm 2023 : 5.000.000.000 vnđ

CHI PHÍ BIẾN ĐỔI DỰ TOÁN TRONG NĂM 2021

 • Nguyên vật liệu: chiếm khoảng 50-55% giá thành sản phẩm

Chi phí cố định

 • Đầu tư linh kiện điện tử và thiết bị đo kiểm, gia công Sản phẩm 88.000.000 vnđ
 • Lương cố định, bảo hiểm và ăn uống: 300.000.000 vnđ /năm
 • Thuê mặt bằng: 192.000.000 vnđ /năm
 • Chi phí bảo trì, vệ sinh, chi phí văn phòng: 200.000.000 vnđ /năm
 • Chi phí điện thoại, internet: 25.000.000 vnđ /năm
 • Tình trạng hao mòn của tài sản: 100.000.000 vnđ /năm.

IV. PHÂN TÍCH THỊ TRƯỜNG

Đây là ngành công nghệ mới, bắt đầu phát triển từ khi xuất hiện PX72 của Phan Xây (xin xem kỳ I / Kỹ Thuật Inverter), đặc biệt với sử phát triển của cuộc cách mạng công nghiệp lần thứ 4 khi nhiều cơ sở hạ tầng điện tử, số hóa và máy tính được phát triển mạnh, linh kiện bán dẫn và các siêu máy tính được xây dựng, công nghệ nguồn xung DC/AC phát triển để đáp ứng nhu cầu của thị trường Năng Lượng Tái Tạo.

Đến đầu thế kỷ 21, cuộc Cách mạng công nghiệp lần thứ 4, là sự hợp nhất các công nghệ làm mờ đi ranh giới giữa các lĩnh vực vật lý, kỹ thuật số và sinh học. Cuộc cách mạng này đang nổi lên những đột phá công nghệ trong các lĩnh vực như trí tuệ nhân tạo, robot, Internet vạn vật, xe tự lái, công nghệ in 3D, và công nghệ nano. Rối loạn nhu cầu năng lượng vừa là vấn nạn vừa là động lực thúc đẩy sự phát triển của Năng Lượng Tái Tạo với sự dẫn đạo của Năng Lượng Mặt Trời, và do đó là Dự án SP 247.

1.  Những rào cản gia nhập ngành:
Đây là ngành công nghiệp đã phát triển bền vững, nên yêu cầu để gia nhập đòi hỏi các doanh nghiệp phải tập trung vào nghiên cứu và phát triển sản phẩm, hoàn thành quy chỉnh sản xuất với quy mô lớn với nguồn tài chính mạnh; đồng thời sản phẩm của Trung Quốc giá rất cạnh tranh, mức lợi nhuận không hấp dẫn. Do đó đa phần các doanh nghiệp Việt Nam rất ngại tham gia vào lĩnh vực này vì chúng ta hầu như không có ngành công nghiệp trong lĩnh vực này, chúng tôi phải mang các công nghệ tiên tiến nhất thế giới từ Âu Châu về sử dụng trong một nền tảng xã hội – công nghệ yếu kém ở VN hiện thời.

2.  Phân khúc khách hàng

Inverter Lưu Điện Hòa Pha là 1 sản phẩm công nghiệp phụ trợ nên được sử dụng rất rộng rãi như sau:

 • NLMT áp mái hòa pha.
 • Các dự án NLMT có qui mô nhỏ và vừa
 • NLMT gia đình hòa pha và không hòa pha
 • Các thiết bị dùng bình acid: bô lưu điện, xe đạp điện, xe máy điện …
 • Các thiết bị y tế cần nguồn điện liên tục
 • Các loại thiết bị điện gia dụng: Máy lọc nước, bếp điện, lò vi sóng, tủ lạnh, máy giặt, quạt có điều khiển hơi nước…
 • Các tủ điện điều khiển công nghiệp…

Inverter Lưu Điện Hòa Pha hầu như không phân biệt đối tượng và địa lý sử dụng. Khi nền kinh tế ngày càng phát triển và tiến tới những sản phẩm thông minh và di dộng nhỏ gọn đến vùng sâu vùng xa thì nhu cầu về nó vẫn sẽ tiếp tục gia tăng

Hiện nay, Việt Nam đang nổi lên như một ứng viên chuỗi cung ứng toàn cầu lớn của thế giới, đây là điều kiện để các khách hàng quan tâm và tìm hiểu về các nhà cung cấp tại Việt Nam. Đồng thời, chúng ta đang tiếp nhận rất nhiều cơ hội từ làn sóng chuyển dịch từ Trung Quốc sang Việt Nam; Còn về các doanh nghiệp Việt Nam, thì có rất ít doanh nghiệp tập trung vào lĩnh vực công nghiệp phụ trợ này. Chúng tôi cần tập trung vào mảng khách hàng nội địa với sản phẩm chất lượng ổn định và đẩy nhanh quá trình mở rộng quy mô sản xuất với công nghệ hiện đại để tiếp cận với các cơ hội này và hướng đến xuất khẩu trong vài năm tới

3.  Kênh phân phối, phạm vi kinh doanh

Thông qua các hội chợ chuyên ngành về thiết bị điện tử – năng lượng, chúng tôi mong muốn được tiếp xúc với các doanh nghiệp có nhu cầu lớn về thiết bị này

Hiện tại, chúng tôi đã có những yêu cầu nhỏ lẻ đầu tiên từ thị trường Hàn Quốc và Đức. Đó là những tín hiệu tích cực để chúng tôi hướng đến xuất khẩu trong năm 2022 thông qua các kênh quảng cáo website và các trang thương mại điện tử. Thị trường chính chúng tôi nhắm đến là Hàn Quốc, Nhật Bản, Châu Âu và Mỹ, đây là các khách hàng yêu cầu rất cao về công nghệ, chất lượng với giá và mức lợi nhuận phù hợp.

4.  Đối thủ cạnh tranh

Các công ty nhận gia công lắp ráp linh kiện điện tử trong nước: Họ chỉ có khả năng làm theo yêu cầu của khách hàng nhưng lại đáp ứng rất chậm các yêu cầu thiết kế và chưa có chuyên môn sâu trong các quy trình sản xuất kiểm tra để đảm bảo chất lượng và đồng đều của các bộ nguồn. Vì vậy về các sản phẩm nguồn, đa phần khách hàng sẽ ưu tiên cho công ty chuyên sản xuất Inverter Lưu Điện Hòa Pha.

 • Các công ty đầu tư trực tiếp nước ngoài (FDI) tại Việt Nam: giá thành sẽ không cạnh tranh bằng công ty nội địa do chi phí quản lý, nhân sự cao và ít am hiểu về thị trường nội địa. Đồng thời, họ chỉ sản xuất theo chuỗi với các đối tác và khách hàng đang có. Về ngắn hạn, thì đây chưa phải là đối thủ cạnh tranh, do chúng tôi đang tập trung khai thác các khách hàng nội địa trước, nhưng về lâu dài khi chúng tôi có khả năng tham gia chuỗi sản xuất của các doanh nghiệp FDI thì đây là đối thủ cạnh tranh chính.
 • Ở Việt Nam, không có bất cứ một công ty 100% nội địa chuyên sản xuất về sản phẩm Inverter Lưu Điện Hòa Pha này, Nên đây là cơ hội rất tốt để công ty chúng tôi đầu tư sản xuất và mở rộng thị trường.

5.  Các sản phẩm ngoại nhập:

 • Chỉ có duy nhất Inverter Lưu Điện HÒA PHA 2KW nhãn hiệu Siemenn RXD2K của Đức.
  Cấu tạo phức tạp của Inverter RXD2K là :
  1/. Bộ tạo dao động hình Sin 50Hz
  2/. Bộ đồng bộ pha với Fo
  3/. Bộ PWM tạo chuỗi xung tách làm 2 bán kỳ âm và dương 50Hz
  4/. Bộ đồng bộ xung với Fo
  5/. Bộ khuếch đại công suất lớn lớp D và Giải điều biến để cho ra 220VAC / 50Hz
  4 bộ phận đầu của RXD2K rất phức tạp, đều dùng vi xử lý PSOC chuyên dùng do Siemenn chế tạo. Do đó nó như một cái Ampli lớp D, và vì thế có giá trên trời (gần 1900 USD). Thu nhập của dân Âu Mỹ mới chịu nỏi.
  Vì vậy có thể nói là trừ người Đức thì chúng tôi “một mình một chợ”, không có đối thủ cạnh tranh.
 • Chúng tôi đi vào phân khúc sản phẩm chất lượng ổn định với giá cả cạnh tranh nên sẽ tạo được niềm tin cho khách hàng. Đồng thời với lợi thế dịch vụ hậu mãi, bảo hành, thanh toán, chúng tôi rất dễ dàng tiếp cận với các khách hàng mới.

6. KẾ HOẠCH TIẾP THỊ – BÁN HÀNG

 • Chúng tôi sẽ thường tham gia các chương trình triển lãm chuyên ngành để quảng bá sản phẩm và tìm kiếm khách hàng, hàng năm tham gia khoảng 02 hội chợ. Ngoài ra chúng tôi còn tăng cường marketing trên mạng xã hội (Google, facebook, các diễn đàn ngành…).
 • Đội ngũ nhân viên kinh doanh cũng không thể thiếu, nhân viên kinh doanh có đủ kinh nghiệm và kiến thức để đánh mạnh vào thị trường VN.

7. DỰ BÁO ĐẦU TƯ

Chi tiết chi phí đầu tư trong giai đoạn từ 2015 đến nay:

 • Giai đoạn nghiên cứu, định hướng sản phẩm và sản xuất thử nghiệm: 2020 – đầu năm 2021
 • Chi phí nghiên cứu sản phẩm: 55.000.000 vnđ
 • Chi phí đầu tư trang thiết bị và quy trình sản xuất: 200.000.000 vnđ
 • Chi phí nhân sự và mặt bằng: 40.000.000vnđ

Hình thức đầu tư: để giảm chi phí đầu tư ban đầu nên chúng tôi sẽ ưu tiên thuê nhà xưởng xây sẵn, nhưng nếu có nguồn vốn thì sẽ tính đến xây dụng mới.

Nguồn vốn dự kiến huy động đợt 1: 450.000.000 vnđ

 • Chi phí cố định: thuê nhà xưởng, bảo trì, điện nước…: 45.000.000 vnđ
 • Chi phí lương nhân viên: 40.000.000 vnđ/ tháng
 • Chi phí đầu tư máy móc sản xuất: 300.000.000 vnđ
 • Chi phí R&D: 5.000.000 vnđ
 • Dòng vốn lưu động bổ sung thêm: 28.000.000 vnđ/tháng

===================

Bản Công Bố Dự Án SP 247 đến đây là hết, và Wambuakim xin khép lại chuỗi bài 6 Kỳ + 4 Phụ Lục của Kỹ Thuật Inverter .

Thân ái chào các bạn.

Wambuakim

4.462 Trả lời “KỸ THUẬT INVERTER – Kỳ VI : CÔNG BỐ DỰ ÁN SP 247”

 1. Dự án của Bác Kim rất khả thi.
  Nhưng theo quan điểm của em, không nên đổi tên thành SP 247 vì công ty có thể sẽ phát triển nhiều dự án ngoài SP 247.
  Ngoài ra, theo em, ta có nên đầu tư nghiên cứu về thiết bị lưu trữ tích hợp.
  Cám ơn anh đã chia sẻ.

  1. Thanks everyone. But the academic and technological content requires deep understanding because of its very high practicality. I look forward to your inboxes to discuss the next steps in implementing this project.
   Wambuakim

 2. Do you currently have moles or undesirable skin tags?
  Have you wanted to get rid of those bothersome acnes on your skin?
  The Skincell Pro skin tag remover is a reliable serum from 100% natural active ingredients created to
  safely and also swiftly get rid of skin tags, moles, and tarnished
  skin. It’s formulated to eliminate skin moles and tags in as little as eight hours flat.
  This effective, quick-acting formula job quickly and swiftly, to help you remove those undesirable moles without the aid of medical professionals
  or surgical procedure. https://tagoverflow.stream/story.php?title=does-skincell-pro-really-work-5

 3. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good
  internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!

 4. In the video below you are going to see how I use xxx to find places on high quality targeted blogs to leave comments and to build some really fantastic high authority backlinks and although in the video below, I only find a couple of places, but if you spend a little longer, then you find some great places to leave your link. It really does go to show that I am doing this live and not staged because of I was I would have pre-found the links.

 5. This is the perfect webpage for anyone who hopes to understand this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want
  to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject
  which has been discussed for years. Great stuff, just wonderful!
  asmr 0mniartist

 6. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this
  to my followers! Outstanding blog and fantastic design. 0mniartist asmr

 7. Hey! I know this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established website such as yours
  require a large amount of work? I am completely new
  to writing a blog however I do write in my diary on a daily basis.
  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips
  for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 8. Excellent blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little
  lost on everything. Would you recommend starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused ..

  Any recommendations? Thank you!

 9. Thanks for the auspicious writeup. It in fact was once a amusement
  account it. Glance complex to more introduced agreeable from you!
  By the way, how can we keep in touch?

 10. The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

  “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
  https://rentry.co/8npa7
  So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

 11. Please let me know if you’re looking for a writer for your site.
  You have some really good articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some
  articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Thank you!

 12. Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 13. scoliosis
  Magnificent web site. Lots of helpful information here. I am
  sending it to several friends ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thank you on your sweat! scoliosis

 14. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u
  got this from. thank you

 15. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you
  hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks a lot

 16. I’m extremely inspired along with your writing talents and also with the structure in your weblog.

  Is that this a paid topic or did you modify it yourself?

  Either way stay up the nice quality writing, it is uncommon to see
  a great blog like this one nowadays..

  Also visit my web blog :: bbs.yunweishidai.com

 17. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website
  owners and bloggers made good content as you did, the net
  will be a lot more useful than ever before.

 18. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after
  browsing through some of the post I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 19. I would like to thank you for the efforts you’ve
  put in writing this blog. I’m hoping to view the same high-grade content from you in the future as
  well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

 20. I’m more than happy to discover this site.
  I need to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!!
  I definitely loved every little bit of it and I have you book marked to check out new stuff in your web
  site.

 21. I am curious to find out what blog system you happen to be utilizing?
  I’m experiencing some small security issues with my
  latest website and I would like to find something
  more secure. Do you have any solutions?

 22. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and
  i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything
  you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any help
  is very much appreciated.

 23. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you
  continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

  1. Additional studies of selected subpopulations of concurrent mefloquine use lend some evidence for a relationship with psychiatric outcomes how much does cialis cost Legendary broadcaster, Ian Eagle, checks in to give the Brooklyn perspective as KG and Paul Pierce settle into their new home

 24. Ꮃe’re a group of volunteers and starting a neew scheme iin our community.

  Your site offered uss with valuaЬle info to work on. You have done a formidabⅼe joƄ and our entire cоmmunity wiⅼl be thankfcuⅼ to you.

  Look at my website joker123

 25. I became honored to obtain a call from my friend as he uncovered the important guidelines shared on the site.

  Examining your blog post is a real amazing experience.
  Many thanks for thinking of readers at all like me, and I want for you the best of achievements for a professional
  in this field.

  Feel free to visit my page :: Green X CBD Gummies Reviews (https://www.jiyingguan.com/home.php?mod=space&uid=19722&do=profile)

 26. It’s very straightforward to find out any matter on web
  as compared to textbooks, as I found this paragraph at this
  web site.

  my site La Velours Serum Review; Vito,

 27. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now
  on each time a comment is added I recieve four emails with the same
  comment. Is there a means you are able to remove me from that service?

  Cheers!

  Also visit my webpage :: Provia NO2 Pills (http://www.qiurom.com)

 28. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of
  the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted
  I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  My web-site … Green Country CBD Reviews; kebe.top,

 29. What i do not realize is in fact how you are now not really
  a lot more well-appreciated than you might be now.
  You’re so intelligent. You already know therefore considerably relating to this matter, produced me in my opinion imagine it from numerous numerous angles.

  Its like men and women are not involved except it’s one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your own stuffs nice. All the time take care of it
  up!

  my blog: Vitalyze Pro – https://spyep.com/index.php?action=profile;u=1582984,

 30. I do not even understand how I ended up right here, however I believed this put
  up was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a well-known blogger if you happen to
  aren’t already 😉 Cheers!

  Also visit my web blog: Greens Of Bliss CBD Review (clubriders.men)

 31. Right here is the perfect web site for anybody who wishes
  to understand this topic. You know a whole lot
  its almost hard to argue with you (not that I really will need to?HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about for a
  long time. Wonderful stuff, just great!

  Here is my website :: Martha’s Hair Serum Review (https://kebe.top/)

 32. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for
  about a year and am concerned about switching to another platform.

  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I
  can transfer all my wordpress content into it? Any help would
  be really appreciated!

  Also visit my site Green X CBD Reviews (http://logoloop.co/index.php?action=profile;u=145987)

 33. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere.
  Brief but very accurate info? Thank you for sharing this one.
  A must read article!

  My web blog: Keto Advantage Keto Burn Pills, Carri,

 34. Whɑt i don’t realize is in fqct how yߋս are not actuɑlly much more smartⅼy-favoгed
  than yоu may bƅe гight now.Уou’re so intelligent.
  Ⲩou recognize thus considerably wit regards to this topіc, pгoduced me іnn my
  opibion imagine it from numerous variߋus angles. Its liқe women ɑnd mеn don’t seem tto be interested eⲭcеpt it’s one
  thing to accomplіsh with Woman gaga! Yoour personal stuffѕ nice.
  Always tale care of it up!

  my website … slot online

 35. A lot of thanks for every one of your effort on this website.
  Gloria really loves going through research and it’s really obvious why.

  Almost all notice all relating to the compelling ways you
  provide functional guidelines via the website and as well welcome response from website visitors on the subject matter plus my
  simple princess is always learning a whole lot.

  Take advantage of the rest of the year. You have been doing a splendid job.

  Feel free to surf to my webpage … Xtreme Boost Review (mybbplugins.com)

 36. Having read this I thought it was very informative.

  I appreciate you spending some time and energy to put this information together.
  I once again find myself spending a significant amount
  of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

  My web page – One Shot Max Keto, Shelia,

 37. Hi there very cool website!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out so many useful info here in the submit, we need work out extra strategies in this regard, thanks for
  sharing.

  Look at my webpage: Stark Max Keto Reviews (web.jmjh.tn.edu.tw)

 38. I am just writing to let you understand what a helpful experience my friend’s child obtained going through your web site.
  She learned a lot of things, with the inclusion of what it is
  like to have an excellent teaching mood to make others
  with ease master several multifaceted topics. You really did more than people’s expectations.
  I appreciate you for distributing these precious, safe, explanatory and as
  well as unique thoughts on this topic to Kate.

  Feel free to surf to my blog … Viaxmed Pills (forum.megi.cz)

 39. Usually I do not read post on blogs, however I wish
  to say that this write-up very forced me to check out and do so!
  Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great post.

  Here is my webpage; Keto Advantage (kebe.top)

 40. I am really impressed together with your writing abilities and also with the layout for your blog.
  Is that this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way stay up the nice high quality writing, it is rare to
  look a great blog like this one today..

  Also visit my web page … clubriders.men

 41. I’ve been browsing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It is
  pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners
  and bloggers made good content as you did, the internet will be much more
  useful than ever before.

  Feel free to visit my site: forum.adm-tolka.ru

 42. I want to voice my gratitude for your generosity giving support to women who really need help on this
  important theme. Your very own commitment to getting the message all over had been pretty advantageous and
  have always empowered most people much like me to arrive at their ambitions.

  This important suggestions denotes so much a person like me and further more to
  my fellow workers. With thanks; from everyone of us.

  my webpage … Green Country Growers CBD Review; http://www.eqt8.cn,

 43. Appreciating the dedication you put into your site and detailed information you present.

  It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same unwanted rehashed material. Fantastic read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your
  RSS feeds to my Google account.

  My site Green Country CBD Review – mpc-install.com

 44. I?m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that?s both educative and
  entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The problem is something which too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I stumbled across this during my search for something regarding this.

  Here is my web-site … Keto Advantage Keto Burn (web.jmjh.tn.edu.tw)

 45. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say
  this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good hosting provider at a honest price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

  My web page :: One Shot Max [http://www.qiurom.com]

 46. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  I?m going to watch out for brussels. I will be grateful if
  you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my blog … Green Country Growers CBD (kebe.top)

 47. I’m extremely impressed with your writing skills as well
  as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

  Check out my webpage … Green Country CBD Review, forum.adm-tolka.ru,

 48. This is very fascinating, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your rss feed and stay up for in search of extra of your
  great post. Also, I’ve shared your site in my social
  networks

  Feel free to visit my website: Martha’s Hair Serum Review (http://www.1z2te.cn)

 49. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually recognise
  what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally consult with
  my site =). We could have a hyperlink change arrangement among us

 50. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Feel free to surf to my web site :: Green X CBD Gummies Review (https://www.mangguoty.com/space-uid-102180.html)

 51. This is the right site for anybody who would like to find out
  about this topic. You understand a whole lot its almost hard to
  argue with you (not that I really will need to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about for decades.
  Wonderful stuff, just wonderful!

  My web blog; mpc-install.com

 52. Wow, wonderful weblog layout! How long have you been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The full look of your site is fantastic,
  as smartly as the content material![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply
  could not depart your web site before suggesting that I extremely loved the standard information an individual supply on your
  visitors? Is gonna be back steadily in order
  to check out new posts.

  Also visit my page: https://ibbs.uu.cc/home.php?mod=space&uid=5318214&do=profile&from=space

 53. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and energy to
  put this article together. I once again find myself spending way too much time both
  reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

  Look into my website; haojiafu.net

 54. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a team
  of volunteers and starting a new initiative in a community in the
  same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

  Have a look at my blog post – mpc-install.com

 55. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Many thanks

  Here is my web site … tanhuaba.xyz

 56. Hello there I am so happy I found your blog page, I really found you by error, while I was researching on Aol for
  something else, Regardless I am here now and would
  just like to say many thanks for a incredible post
  and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the
  moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

  my web site: http://xajm168.com/

 57. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a
  forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple
  ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

  Feel free to surf to my web blog … http://khoquet.com/blog/1172765/end-your-morbidity-trance-boosting-testosterone-will-delay-my-death-by-agin/

 58. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was wondering what all is required to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a
  pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100%
  positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

  Also visit my blog: haojiafu.net

 59. I’m not sure why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue
  on my end? I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

  Feel free to visit my blog post haojiafu.net

 60. Unquestionably believe that which you stated. Your favourite justification seemed to be on the
  web the simplest factor to consider of. I say to you, I certainly
  get annoyed even as other people think about issues that
  they just do not know about. You managed to hit the nail upon the highest as neatly as defined
  out the whole thing with no need side effect ,
  folks can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

  Have a look at my blog – Melinda

 61. I am really impressed with your writing abilities as neatly as with the layout on your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you customize
  it your self? Either way keep up the excellent high quality writing,
  it is uncommon to see a great blog like this one today..

  Feel free to surf to my web-site – https://kebe.top

 62. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site? I’m getting
  fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  My blog post … clubriders.men

  1. Connie and all, The COMET Study is just about to launch this will be the 1st study in the US to compare standard treatment surgery to active surveillance for low risk low int grade DCIS mom son viagra Also known as Artificial Insemination, the treatment can be for both male and female infertility problems

 63. Great ? I should certainly pronounce, impressed with your website.

  I had no trouble navigating through all the tabs and related
  info ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those
  who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate.
  Excellent task.

  Here is my blog; forum.adm-tolka.ru

 64. Hey! Someone in my Myspace group shared this site
  with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Wonderful blog and
  terrific design.

  My web-site – 163.30.42.16

 65. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
  Studying this info So i’m glad to show that I’ve
  an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed.

  I so much surely will make sure to do not disregard this site and provides it a look on a constant basis.

  Also visit my webpage; bbs.yunweishidai.com

 66. I like the vaⅼuable ijfo you provіe in your articles.
  I’ⅼl bookmark your blog and cһeck again here reɡulɑrly.
  I am quite sure I ill learn lots of new stuff rright here!
  Good luck for the next!

  Look аt myy ᴡeb-site; agen bola

 67. Thаnks a ⅼot for shaгing this with all people
  you actually know what you arе speakming approximately! Bookmaгked.
  Please also visit my wеbsite =). We may havе
  a hyperlink alternate agreement Ƅetween սs

  Review mу webpage :: agen slot

 68. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking
  more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 69. I wanted to visit and let you know how great I appreciated discovering your
  site today. I would consider it a real honor
  to do things at my office and be able to use the tips provided
  on your web-site and also take part in visitors’ feedback like this.

  Should a position associated with guest author become offered at your end, remember to let me know.

  Here is my site … forum.adm-tolka.ru

 70. Needed to put you a very little word in order to say
  thanks over again for all the remarkable concepts you’ve documented above.

  It was really strangely open-handed with people like you in giving freely
  all that many of us might have offered for an electronic
  book to generate some money for themselves, even more so since you might
  have done it if you desired. The strategies likewise worked
  like a fantastic way to be aware that some people have similar zeal the same as my personal own to understand a little more with
  reference to this problem. I believe there are a lot more pleasurable sessions up front for folks who read your website.

  Visit my webpage: clubriders.men

 71. fantastic submit, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not notice this.
  You should continue your writing. I am confident, you’ve a
  great readers’ base already!

 72. I wanted to thank you once more for that amazing site
  you have created here. It really is full of ideas for those who are really interested in this specific subject, especially this very post.
  Your all so sweet as well as thoughtful of others in addition to the fact
  that reading your blog posts is a great delight if you ask me.
  And thats a generous present! Dan and I are going to have enjoyment making use of your recommendations in what we
  need to do in a few weeks. Our checklist is a mile long which means your tips
  is going to be put to excellent use.

  Also visit my homepage :: http://www.consulenzaleonardo.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=UlrichPhillipp

 73. I have to voice my passion for your kindness
  in support of individuals that actually need help with this question. Your
  real dedication to passing the message all over turned out to be amazingly beneficial and have regularly enabled girls much like me
  to attain their targets. Your own insightful instruction can mean so much a person like me and still more to my mates.
  Many thanks; from all of us.

  Also visit my homepage :: kebe.top

 74. Please let me know if you’re looking for a article writer for your
  weblog. You have some really good articles and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.

  Thanks!

  Also visit my website: http://www.craksracing.com

 75. A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should write more about this subject matter,
  it may not be a taboo matter but typically people do not
  discuss these subjects. To the next! Kind regards!!

  My site; spyep.com

 76. We wish to thank you all over again for the stunning ideas you gave Jesse when preparing her own post-graduate
  research and also, most importantly, pertaining to providing the many ideas in a
  single blog post. Provided that we had been aware of your web site a year ago, we would have been kept from
  the pointless measures we were having to take.
  Thank you very much.

  My website chengdian.cc

 77. Good ? I should definitely pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well
  as related info ended up being truly easy to
  do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme .
  a tones way for your client to communicate. Nice task.

  Also visit my website – Kim

 78. My husband and i felt very more than happy when Emmanuel managed to finish off his basic research out
  of the precious recommendations he made out of the blog.
  It’s not at all simplistic to just always be giving freely concepts that many people today have been making money from.
  We realize we have got the website owner to thank because of that.
  All of the explanations you have made, the easy blog navigation,
  the friendships your site assist to promote – it is all great, and it’s making our son in addition to the family believe that this subject is satisfying, and that’s unbelievably mandatory.
  Thanks for the whole lot!

  Feel free to surf to my web page https://8fx.news

 79. Howdy very cool web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your site and take the feeds additionally…I am glad
  to seek out so many useful information here within the post, we
  want work out more techniques on this regard, thanks for
  sharing.

  Also visit my blog post – mpc-install.com

 80. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

  Visit my site – ky.sgz8.com

 81. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed
  to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people think about
  worries that they plainly don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

  Here is my site … http://www.lubertsi.net

 82. I don’t even know how I finished up here, however I believed this submit used to
  be great. I don’t realize who you’re but certainly you are going to a well-known blogger for those who aren’t already.
  Cheers!

  My homepage: saihuo.com

 83. Nice post. I was checking constantly this weblog and I am impressed!
  Extremely helpful information particularly the last phase :
  ) I care for such info a lot. I used to be seeking this certain information for a long time.
  Thank you and good luck.

  Look into my web blog – mpc-install.com

 84. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without
  a doubt donate to this excellent blog! I guess
  for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to brand new updates
  and will talk about this site with my Facebook group.

  Talk soon!

  Feel free to visit my web page: http://www.memorytoday.com

 85. I actually wanted to develop a simple note in order to express gratitude to you for
  those precious facts you are placing at this site. My extensive internet lookup has at the end of the day been rewarded with reliable suggestions to go over with my friends.
  I would admit that most of us site visitors actually are really lucky to
  dwell in a perfect community with very many wonderful professionals with
  insightful methods. I feel extremely grateful to have seen the site and look forward to
  many more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once more for all
  the details.

  my web-site :: http://www.memorytoday.com

 86. obviously like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts.

  Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very
  troublesome to tell the reality then again I’ll definitely come
  again again.

  My webpage … Maurine

 87. Thank you so much pertaining to giving me an update on this matter on your web site.
  Please know that if a completely new post becomes available or
  in the event that any improvements occur to the current posting, I would
  want to consider reading more and learning how to make good utilization of those strategies you write about.
  Thanks for your time and consideration of people by making this website available.

  my website :: mpc-install.com

 88. Amazing blog! Do you have any hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any ideas? Thanks a lot!

  Here is my blog; http://www.mi77b.cn

 89. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers
  and both show the same results.

  my web-site: mpc-install.com

 90. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this
  excellent blog! I guess for now i’ll settle for
  bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will talk about this site with my Facebook
  group. Talk soon!

  Also visit my web page :: 98e.fun

 91. I don’t even understand how I stopped up here, however I assumed this submit was once good.
  I don’t recognize who you might be however definitely you’re going to a famous blogger
  in the event you are not already. Cheers!

  Here is my web page :: Heather

 92. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.

  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  Also visit my website – w123ce.ru

 93. I have been absent for a while, but now I remember why I used to
  love this website. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your
  web site?

  Stop by my blog post :: 86x.org

 94. I know this web site offers quality dependent posts and extra information, is there any other web page which gives such data
  in quality?

  Here is my webpage – Darby

 95. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved
  surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write
  once more very soon!

  Take a look at my web blog :: haojiafu.net

 96. I have been browsing online greater than 3 hours today,
  but I by no means found any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty value enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made
  excellent content material as you probably did, the internet will probably be
  much more useful than ever before.

  Also visit my page :: http://haojiafu.net/

 97. We wish to thank you all over again for the gorgeous ideas you gave Jeremy
  when preparing a post-graduate research and, most importantly,
  for providing every one of the ideas in one blog post.

  In case we had known of your site a year ago, we may have been rescued from
  the nonessential measures we were employing. Thanks to you.

  Review my webpage :: frun-test.sakura.ne.jp

 98. Thank you for sharing excellent informations.
  Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog.

  It reveals how nicely you perceive this subject.
  Bookmarked this web page, will come back for extra articles.
  You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across.
  What a great website.

  Also visit my blog post – Nannie

 99. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or
  copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either
  authored myself or outsourced but it looks like a lot of
  it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you
  know any ways to help prevent content from being stolen? I’d really appreciate it.

  Feel free to surf to my homepage :: kebe.top

 100. An outstanding share! I’ve just forwarded this
  onto a coworker who has been conducting a little research on this.
  And he actually ordered me lunch because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending some time to talk about this
  issue here on your web page.

  my web blog: http://www.mhes.tyc.edu.tw

 101. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.

  You have some really good posts and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some
  content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

  Also visit my blog post – lubertsi.net

 102. Wow, marvelous blog format! How lengthy have you been blogging for?
  you made blogging glance easy. The whole glance of your website is fantastic, as neatly as the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I
  just couldn’t leave your site before suggesting that I really enjoyed the usual
  info an individual supply to your visitors? Is gonna
  be back often to check up on new posts.

  Also visit my blog: http://fenshuajiang88.com/home.php?mod=space&uid=650787&do=profile

 103. Good ? I should certainly pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to
  access. I recently found what I hoped for before you
  know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it
  for those who add forums or something, website theme .
  a tones way for your client to communicate.
  Excellent task.

  my webpage … http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=182810

 104. I wanted to thank you once again for that amazing web page you have built here.
  It is full of useful tips for those who are seriously interested in this kind
  of subject, specifically this very post. Your all so sweet and thoughtful of others and reading your website posts is a
  good delight in my opinion. And what a generous reward!
  Dan and I usually have enjoyment making use of your recommendations
  in what we should instead do in a month’s time.
  Our collection of ideas is a mile long so your
  tips will be put to good use.

  my webpage … khoquet.com

 105. I used to be recommended this web site by way of my cousin. I’m now not positive whether this post is
  written via him as no one else recognize such specified approximately my difficulty.
  You are amazing! Thank you!

  Here is my homepage – kebe.top

 106. I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

  my webpage; Charlie

 107. Hi there! This blog post could not be written any better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this.
  I am going to forward this article to him. Pretty
  sure he will have a great read. Many thanks for sharing!

  Review my homepage – clubriders.men

 108. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade web site post from you
  in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my
  own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast.
  Your write up is a great example of it.

  Here is my homepage :: clubriders.men

 109. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

  Review my web page https://kebe.top/viewtopic.php?id=1674389

 110. My brother recommended I might like this website. He
  used to be entirely right. This put up truly made my day.
  You can not believe just how a lot time I had spent for
  this info! Thanks!

  Review my webpage; kebe.top

 111. I blog often and I really thank you for your information. Your article has really peaked my interest.
  I am going to book mark your site and keep checking for new details about once
  a week. I subscribed to your RSS feed too.

  My webpage – Moses

 112. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other
  websites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my audience would value
  your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

  my webpage – frun-test.sakura.ne.jp

 113. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of house .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.

  Reading this information So i’m glad to show that I’ve
  an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what
  I needed. I so much certainly will make certain to do not fail to
  remember this site and give it a glance regularly.

  Here is my page :: kebe.top

 114. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful
  & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped
  me.

  Feel free to surf to my web page – haojiafu.net

 115. I drop a leave a response when I especially enjoy a post on a site or I have something to contribute
  to the conversation. Usually it’s triggered by the passion displayed in the post I looked at.
  And on this article KỸ THUẬT INVERTER – Kỳ VI : CÔNG BỐ DỰ ÁN
  SP 247 – Wambua. I was excited enough to drop a leave a responsea response 😛 I actually do have a few questions for you if it’s okay.

  Could it be just me or do some of these comments appear like written by brain dead
  people? 😛 And, if you are posting on other sites,
  I’d like to keep up with you. Could you make a list every one of all your community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Also visit my site … Roberta

 116. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I’m hoping to view the same high-grade content by you later on as well.

  In fact, your creative writing abilities has encouraged me to
  get my very own website now 😉

  Here is my web-site; clubriders.men

 117. Great – I should definitely pronounce, impressed with
  your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do
  to access. I recently found what I hoped for before you know it
  in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate
  it for those who add forums or anything, web site theme . a
  tones way for your customer to communicate.

  Excellent task.

  My web blog :: clubriders.men

 118. Simply want to say your article is as surprising.
  The clarity on your put up is just excellent and i could
  assume you’re a professional on this subject. Fine with
  your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thank you one million and please carry on the enjoyable work.

  My blog post https://mpc-install.com/

 119. Good ? I should definitely pronounce, impressed with
  your web site. I had no trouble navigating through
  all tabs and related information ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it at
  all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those
  who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate.
  Excellent task.

  Feel free to visit my web page https://www.qijiang520.com/thread-78760-1-1.html

 120. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

  Feel free to surf to my webpage … kebe.top

 121. Purely to follow up on the up-date of this theme
  on your site and would like to let you know simply how much I prized the time
  you took to put together this useful post. In the post, you
  really spoke on how to definitely handle this issue with all convenience.
  It would be my own pleasure to get together some more strategies from your web-site and come as
  much as offer other individuals what I have benefited from you.
  Thanks for your usual terrific effort.

  Here is my website – http://chengdian.cc

 122. My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your
  post’s to be what precisely I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on most of
  the subjects you write in relation to here. Again, awesome
  web log!

  Feel free to surf to my webpage http://www.qijiang520.com

 123. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend
  who had been doing a little homework on this.

  And he actually ordered me breakfast because I discovered it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this topic here on your web site.

  Visit my webpage – http://www.anapapansion.ru/

 124. Wow, fantastic blog format! How lengthy have you been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The entire glance of your
  web site is magnificent, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just could not go away your
  web site before suggesting that I extremely loved the standard info
  a person supply in your guests? Is gonna be again incessantly
  to investigate cross-check new posts.

  my web site; ACV Advanced

 125. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also.

  In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog
  now. Really the blogging is spreading its wings quickly.
  Your write up is a good example of it.

  Also visit my web page; ReMind Solution

 126. Greetings from Carolina! I’m bored to death at
  work so I decided to browse your website on my iphone during
  lunch break. I love the information you provide here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your
  blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, fantastic blog!

 127. I think this is one of the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things,
  The web site style is great, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 128. Heya terrific blog! Does running a blog similar to this take a lot of work?
  I have no expertise in coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyways,
  if you have any suggestions or tips for new blog owners please
  share. I understand this is off subject but I just wanted
  to ask. Cheers!

 129. Hello there, I discovered your blog by means of Google while searching for a similar subject, your website came up, it looks
  great. I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just turned into alert to your blog via
  Google, and located that it’s truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if
  you continue this in future. Many people can be benefited out
  of your writing. Cheers!

 130. Greate article. Keep posting such kind of info on your
  site. Im really impressed by your blog.
  Hey there, You have done an incredible job. I will
  certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I am confident they’ll be benefited from this web site.

 131. Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog
  and will come back at some point. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 132. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will come back someday.
  I want to encourage continue your great
  job, have a nice evening!

 133. Hi there! I realize this is sort of off-topic
  however I had to ask. Does managing a well-established blog like yours take a massive amount work?
  I’m completely new to operating a blog but I do write in my journal on a daily basis.

  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for
  new aspiring bloggers. Appreciate it!

 134. Do you have a spam problem on this site; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; we
  have created some nice methods and we are looking to exchange solutions
  with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 135. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your
  point. You obviously know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos
  to your weblog when you could be giving us something enlightening
  to read?

 136. My coder is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a
  year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 137. Hi there! Someone in my Facebook group shared this
  site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Excellent blog and outstanding design and style.

 138. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I
  stumbleupon everyday. It will always be useful to read through content from other authors
  and practice something from their sites.

 139. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point. You obviously know
  what youre talking about, why throw away your intelligence on just
  posting videos to your blog when you could be giving us something informative to
  read?

 140. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your website.
  It appears as if some of the written text within your content are running off
  the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening
  to them too? This could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 141. When someone writes an piece of writing he/she retains the image of a
  user in his/her mind that how a user can be aware of it.

  Therefore that’s why this piece of writing
  is outstdanding. Thanks!

 142. I was recommended this blog by my cousin. I’m now not sure whether this post is
  written by means of him as nobody else recognise
  such distinctive approximately my difficulty. You’re incredible!
  Thanks!

 143. you are in reality a good webmaster. The website loading velocity is amazing.
  It kind of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are
  masterpiece. you have done a wonderful task in this topic!

 144. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about this website
  with my Facebook group. Talk soon!

 145. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to looking for extra
  of your fantastic post. Additionally, I’ve shared your site in my social networks