KỸ THUẬT INVERTER – Phụ lục 3 : về PWM

Pulse Width Modulation (PWM) là gì?

Phương pháp điều chế độ rộng xung (tiếng Anh: Pulse-width modulation (PWM)), hay Điều chế thời gian xung (tiếng Anh: pulse-duration modulation (PDM)) là phương pháp lượng tử hóa điện áp (/ biên độ) thành chuỗi xung vuông có độ rộng xung (theo đơn vị thời gian) tương ứng với điện áp (/ biên độ) đó. Điều chế độ rộng xung là kỹ thuật điều chế được sử dụng để mã hóa một thông điệp thành một tín hiệu xung. Mặc dù kỹ thuật điều chế này có thể được sử dụng để mã hóa thông tin để truyền tải, việc sử dụng chính của nó là cho phép điều khiển nguồn điện cung cấp cho các thiết bị điện, đặc biệt là để tải quán tính như động cơ. Ngoài ra, PWM là một trong hai thuật toán chính được sử dụng trong bộ pin quang điện năng lượng mặt trời, thuật toán kia là giám sát điểm công suất cực đại.

PWM được ứng dụng hiệu quả trong việc điều chỉnh điện áp ra tải, bằng cách dựa trên sự thay đổi độ rộng của chuỗi xung vuông, mà thay đổi điện áp ra. Các PWM khi biến đổi thì có cùng 1 tần số và khác nhau về độ rộng của sườn dương hay sườn âm của xung.

PWM còn gặp nhiều trong thực tế ở các mạch điện điều khiển. Đặc biệt là PWM chuyên dùng để điều khiển các phần tử điện tử công suất có đường đặc tính là tuyến tính khi có sẵn 1 nguồn 1 chiều cố định. PWM được ứng dụng rất nhiều trong các thiết bị điện- điện tử để điều khiển động cơ hay ổn định tốc độ động cơ.

Trong Kỹ Thuật Inverter, PWM được dùng để lượng tử hóa dạng dòng / áp hình Sin thành các xung điều khiển các Van điện tử đóng mở trong Bộ khuếch đại công suất lớp D.

Nguyên lý hoạt động của PWM

PWM thực hiện theo nguyên tắc đóng ngắt nguồn của tải  một cách có chu kì theo luật điều chỉnh thời gian đóng cắt. Phần tử thực hiện nhiệm vụ PWM trong mạch là các van bán dẫn (transistor/ BJT, FET, MOSFET, SCR v.v…. lớn nhỏ tùy theo nhu cầu công suất đóng mở.

Trong khoảng thời gian 0 – t0, ta cho van G mở, toàn bộ điện áp nguồn Ud được đưa ra tải. Còn trong khoảng thời gian t0 – T, cho van G khóa, cắt nguồn cung cấp cho tải. Vì vậy với t0 thay đổi từ cho đến T, ta sẽ cung cấp toàn bộ , một phần hay khóa hoàn toàn điện áp cung cấp cho tải.

Tần số đóng cắt PWM phải cao hơn nhiều so với tần số ảnh hưởng đến tải (các thiết bị sử dụng điện), để dạng sóng cuối cùng được đưa tới tải phải càng mịn càng tốt. Tốc độ (hoặc tần số) mà tại đó các nguồn cấp phải đóng cắt có thể rất khác nhau tùy thuộc vào tải và ứng dụng.

Thuật ngữ chu kỳ làm việc mô tả tỷ lệ giữa thời gian ‘bật’ với thời gian điều chỉnh hoặc ‘chu kỳ’ làm việc; chu kỳ làm việc thấp tương ứng với công suất thấp, bởi vì nguồn điện bị cắt trong phần lớn thời gian điều chỉnh. Chu kỳ làm việc được thể hiện theo phần trăm, 100% là bật hoàn toàn.

Ưu điểm chính của PWM đó là tổn hao công suất trên các thiết bị đóng cắt rất thấp (cho hiệu suất rất cao). Khi khóa chuyển mạch tắt thì không có dòng điện nào đi qua, và khi bật thì nguồn sẽ được đưa sang phụ tải, thì hầu như không có sụt áp trên thiết bị chuyển mạch. Tổn hao công suất, là tích của điện áp và dòng điện, do đó trong cả hai trường hợp gần như bằng không. PWM cũng hoạt động tốt với điều khiển kỹ thuật số, mà vì tính chất bật/tắt, ta có thể dễ dàng thiết lập chu kỳ làm việc cần thiết.

PWM có thể được sử dụng để kiểm soát lượng điện được cung cấp đến một phụ tải mà không phải chịu tổn hao qua điện trở do việc phân phối điện bằng đường dây truyền tải. Nhược điểm của kỹ thuật này là điện năng tiêu thụ bởi phụ tải không phải là hằng số mà luôn gián đoạn (xem bộ chuyển đổi Buck) và điện năng được phân phối đến tải cũng không liên tục. Tuy nhiên, phụ tải có thể là cảm (cuộn dây…), và với một tần số đủ cao và khi cần thiết việc sử dụng các bộ lọc điện tử thụ động bổ sung, mạch xung có thể được làm mịn và hình dạng sóng analog trung bình được phục hồi. Dòng điện đi vào tải có thể trở thành liên tục. Dòng điện từ nguồn cấp không phải là hằng số và sẽ cần lưu trữ điện năng ở phía cung cấp trong hầu hết các trường hợp. (Trong trường hợp của một mạch điện, một tụ điện để hấp thụ năng lượng được lưu giữ trong cuộn cảm phía cung cấp).

Các hệ thống điều khiển công suất PWM tần số cao có thể dễ dàng được thực hiện với các thiết bị chuyển mạch bán dẫn. Như đã giải thích ở trên, hầu như không có tổn hao công suất bởi các thiết bị chuyển mạch này dù là ở trạng thái bật hoặc trạng thái tắt. Tuy nhiên, trong quá trình chuyển đổi giữa trạng thái bật và tắt, cả điện áp và dòng điện đều khác-không và do đó công suất bị tổn hao trong các thiết bị chuyển mạch này. Bằng cách nhanh chóng thay đổi trạng thái giữa đóng hoàn toàn và cắt hoàn toàn (thường là dưới 100 nano giây), tổn hao công suất trong các thiết bị chuyển mạch có thể khá thấp so với công suất được truyền qua tới tải.

Các bộ chuyển mạch bán dẫn hiện đại như MOSFET hoặc transitor lưỡng cực cổng-cách-ly (IGBT) là các linh kiện phù hợp cho các bộ điều khiển hiệu năng cao. Các bộ chuyển đổi tần số được dùng để điều khiển động cơ AC có thể có hiệu suất vượt quá 98%. Nguồn cấp cho thiết bị chuyển mạch có hiệu suất thấp hơn do mức điện áp đầu ra thấp (thậm chí còn nhỏ hơn 2 V đối với các bộ vi xử lý) nhưng vẫn có thể đạt được hiệu suất trên 70-80%.

Công thức tính giá trị trung bình của điện áp ra tải :
Gọi t1 là thời gian xung ở sườn dương (khóa mở ) còn T là thời gian của cả sườn âm và dương, Umax là điện áp nguồn cung cấp cho tải. Ta có:

Ud = Umax.( t1/T) (V)
hay Ud = Umax.D
(Với D = t1/T là hệ số điều chỉnh và được tính bằng % tức là PWM)

Như vậy ta nhìn trên hình đồ thị dạng điều chế xung thì ta có : Điện áp trung bình trên tải sẽ là :

Ud = 12.20% = 2.4V ( với D = 20%)
Ud = 12.40% = 4.8V (Vói D = 40%)

Ud = 12.90% = 10.8V (Với D = 90%)

Các cách tạo ra PWM để điều khiển

Để tạo được PWM thì hiện nay có hai cách thông dụng : Bằng phần cứng và bằng phần mềm.

PWM dùng phần cứng có thể tạo bằng phương pháp so sánh hay là từ trực tiếp từ các IC dao động tạo xung vuông như : 555, LM556…

PWM dùng phần mềm được tạo bằng các chip có thể lập trình được. Tạo PWM bằng phần mềm thì độ chính xác cao hơn là tạo bằng phần cứng. Nên người ta hay sử dụng phần mềm để tạo PWM.

Ở đây ta tham khảo 2 cách điều chế PWM phổ biến: bằng phương pháp so sánh và tạo xung vuông bằng phần mềm.

Để tạo được bằng phương pháp so sánh ta cần 2 điều kiện sau đây :
+ Tín hiệu răng cưa : Xác định tần số của PWM
+ Tín hiệu tựa (Ref) là tín hiệu xác định mức công suất điều chế (Tín hiệu DC).
 
Xét sơ đồ mạch sau :

1- Tạo xung vuông bằng phương pháp so sánh dùng IC NE555
 
Với tần số xác định được là f = 1/(ln.C1.(R1+2R2) nên chỉ cần điều chỉnh R2 là có thể thay đổi độ rộng xung dễ dàng. Ngoài 555 ra còn rất nhiều các IC tạo xung vuông khác.
 
2- Tạo xung vuông bằng phần mềm với chip 8501
 
Đây là cách tối ưu trong các cách để tạo được xung vuông. Việc tạo bằng phần mền cho độ chính xác cao về tần số và PWM. Và mạch đơn giản hơn rất nhiều. Xung này được tạo dựa trên xung của CPU.
 
Lấy 1 đoạn ví dụ lập trình tạo PWM trong chip 8501 :

Định lý lấy mẫu PWM

Quá trình chuyển đổi PWM là phi tuyến và người ta thường được cho là phục hồi tín hiệu qua bộ lọc thông thấp là không hoàn hảo cho PWM. Định lý lấy mẫu PWM cho thấy rằng chuyển đổi PWM có thể là hoàn hảo. Định lý này được phát biểu rằng “Bất kỳ tín hiệu dãi cơ sở nào nằm trong ± 0,637 cũng có thể được biểu diễn bằng một dạng sóng điều rộng xung (PWM) với biên độ đơn vị. Số xung trong dạng sóng bằng với số lượng mẫu Nyquist và giới hạn đỉnh không phụ thuộc vào việc dạng sóng là hai-cấp hay ba-cấp.”

• Định lý lấy mẫu Nyquist-Shannon: “Nếu có một tín hiệu là hoàn hảo về băng tần giới hạn đến băng thông thì có thể thu thập tất cả các thông tin có trong tín hiệu đó bằng cách lấy mẫu nó ở những thời điểm rời rạc, miễn là tốc độ lấy mẫu lớn hơn ”.


Thân ái

Wambuakim

188 Trả lời “KỸ THUẬT INVERTER – Phụ lục 3 : về PWM”

 1. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 2. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 3. I got this web site from my friend who informed me about
  this website and at the moment this time I am visiting this
  web page and reading very informative articles or reviews at
  this place.

  Visit my blog: Download 3Win8 Original (918Kiss-M.Com)

 4. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I will learn many new stuff
  right here! Best of luck for the next!

  My web blog download lpe88 ios (Hermelinda)

 5. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all
  over the internet without my authorization. Do you know any methods to help prevent content
  from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

  My homepage :: download game ace333 (918kiss-m.com)

 6. Pretty element of content. I simply stumbled upon your web
  site and in accession capital to claim that I get actually enjoyed account your blog posts.

  Anyway I will be subscribing to your augment or even I fulfillment you
  get admission to consistently rapidly.

  my webpage: home ok388 download

 7. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a
  25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has
  83 views. I know this is completely off topic but I had to share
  it with someone!

  Visit my page; gem greatwall99; 918kiss-m.com,

 8. Hi there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog
  article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours
  and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to
  send me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Terrific blog by the way!

  Here is my homepage … slot game 918kiss plus

 9. Hi my loved one! I wish to say that this
  post is awesome, nice written and include approximately
  all important infos. I’d like to peer more posts like this .

  Here is my web page :: epicwinapk ios (Israel)

 10. Fantastic post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Thanks!

  Review my site … Shonda

 11. Thank you for being the tutor on this matter. I enjoyed
  the article very much and most of all cherished the way you handled the areas I widely known as controversial.
  You happen to be always extremely kind to readers really like
  me and assist me in my life. Thank you.

  Take a look at my page – rucame.club

 12. I actually wanted to type a comment to express gratitude to
  you for those unique guides you are showing at this website.
  My long internet look up has at the end of
  the day been paid with reputable ideas to go over with my close friends.
  I ‘d mention that most of us website visitors are extremely endowed to be in a fabulous community with many
  wonderful professionals with interesting hints. I feel really happy to have
  discovered your entire webpages and look forward to some more thrilling times reading here.

  Thank you once more for all the details.

  my web page … http://khoquet.com/

 13. Do you mind if I quote a couplе of your posts
  aas long as I provide credit and sources back tⲟ your blog?
  My blߋg is in the exact same arеa off interest as yours
  aand mmy visitorrs ᴡould certainly benefit from
  a lot օf the information you present here. Please let me know if this ok with you.
  Cheers!

  Take a look att my web page – personal loan malaysia (http://home4dsi.com/)

 14. Thank you for sharing superb informations.
  Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this site.
  It reveals how nicely you understand this subject.
  Bookmarked this web page, will come back for extra articles.
  You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across.

  What a great web site.

  My web site chengdian.cc

 15. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do
  some research about this. We got a grab a book from our area library but I
  think I learned more clear from this post. I’m very glad to see
  such magnificent information being shared freely out there.

  Here is my site – https://kebe.top

 16. Hi, Neat post. There is an issue along with your site
  in internet explorer, would test this? IE still is the market chief and a good section of people will leave out your
  magnificent writing due to this problem.

  Here is my site – clubriders.men

 17. Thank you for all of the effort on this site.
  My niece delights in getting into internet research and it’s really
  easy to see why. All of us know all of the compelling mode
  you render precious guidelines on this website and as well
  inspire participation from some others on the situation and our
  favorite girl is always discovering a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the new year.
  You are performing a very good job.

  My blog :: Leora

 18. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried
  it in two different browsers and both show the same outcome.

  my blog … grazebo.com

 19. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site,
  as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining,
  but sluggish loading instances times will often affect your placement in google
  and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon..

  Here is my site https://mpc-install.com/

 20. Thank you for every other informative site. Where else could
  I am getting that kind of info written in such an ideal method?

  I’ve a undertaking that I’m simply now operating on, and I’ve been at the look out for such information.

  Here is my web-site: haojiafu.net

 21. I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I
  got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not
  rank this type of informative sites in top of
  the list. Normally the top web sites are full of garbage.

  My web blog :: grazebo.com

 22. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could
  locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?

  Thanks a lot!

  Look at my webpage :: kebe.top

 23. Nice post. I was checking constantly this blog and I
  am impressed! Extremely helpful information specifically the ultimate section 🙂 I care for such
  information much. I used to be seeking this certain information for a long time.

  Thank you and best of luck.

  Feel free to surf to my homepage … Lavina

 24. Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed!
  Very useful information specially the ultimate part 🙂 I take care of such info a lot.
  I used to be seeking this certain info for a very long time.
  Thank you and good luck.

  Take a look at my website – kebe.top

 25. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  Also visit my homepage; clubriders.men

 26. I would like to express some thanks to this writer just for bailing me out
  of this particular scenario. After looking throughout the the net
  and getting suggestions which were not helpful, I figured my entire life was well over.

  Being alive minus the answers to the difficulties you’ve sorted out through your
  entire short post is a crucial case, as well as those that could have
  in a negative way affected my career if I had not come across your web
  page. The expertise and kindness in touching all the things was priceless.
  I don’t know what I would have done if I had not come
  upon such a point like this. It’s possible to now look
  ahead to my future. Thanks a lot so much for your professional and result oriented
  help. I won’t think twice to recommend the website to any individual who
  desires guide on this subject.

  Here is my site :: khoquet.com

 27. The other day, while I was at work, my cousin stole my
  apple ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My iPad
  is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic
  but I had to share it with someone!

  Feel free to visit my blog post … frun-test.sakura.ne.jp

 28. I just now wanted to thank you once again for your
  amazing site you have made here. It is full of useful tips for those
  who are actually interested in this subject, especially this very post.
  Your all absolutely sweet plus thoughtful of others and reading your website
  posts is a good delight if you ask me. And such a generous surprise!
  Ben and I will certainly have pleasure making use of your recommendations in what we should do in the near future.

  Our checklist is a distance long and tips might be put to very good use.

  my homepage; clubriders.men

 29. F*ckin’ tremendous issues here. I’m very satisfied to look your
  post. Thanks so much and i’m taking a look forward to touch you.
  Will you please drop me a e-mail?

  Here is my site … Sammy

 30. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some
  pics to drive the message home a little bit, but instead
  of that, this is fantastic blog. An excellent read.
  I will definitely be back.

  my web blog – http://clubriders.men

 31. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for
  this info for my mission.

  Also visit my webpage … Jefferson

 32. I must express some appreciation to the writer for bailing me out of this particular issue.
  As a result of looking through the the net and getting views that were not beneficial, I believed my entire life was gone.
  Being alive minus the solutions to the difficulties you have sorted
  out by way of this article content is a serious case, as well as the ones that
  could have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t encountered your blog.

  Your main understanding and kindness in maneuvering a lot of things was valuable.

  I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a solution like this.

  I’m able to at this moment look ahead to my future.
  Thanks for your time so much for your skilled and results-oriented guide.

  I will not hesitate to endorse your web sites to any individual who should receive direction on this situation.

  My site: http://usedtiresbrowardcounty.com

 33. Its like you read my mind! You appear to know a lot about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the
  message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

  Feel free to surf to my web site Gennie

 34. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for
  you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got
  this from. appreciate it

  my web-site clubriders.men

 35. You’re so interesting! I don’t think I’ve truly read anything like this before.
  So nice to find another person with some unique thoughts
  on this subject. Really.. thanks for starting this up.

  This site is one thing that is needed on the internet, someone with
  a little originality!

  Review my blog; http://clubriders.men/

 36. Please let me know if you’re looking for a writer
  for your weblog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like
  to write some articles for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Many thanks!

  Here is my web page :: clubriders.men

 37. Hi would you mind letting me know which web host you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable
  price? Kudos, I appreciate it!

 38. Your style is unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I will just bookmark this site.

  Here is my web-site kebe.top

 39. I have to express my thanks to you just for rescuing me from this particular scenario.
  Because of checking through the search engines and coming across recommendations which are not
  beneficial, I thought my life was done.
  Living without the solutions to the issues you’ve
  resolved through the blog post is a critical case, as well as the ones that might
  have in a negative way affected my entire career if
  I had not noticed your web page. Your good talents and kindness in dealing with all the things was crucial.

  I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject
  like this. I am able to at this point look forward to my future.
  Thanks for your time very much for your reliable and result oriented guide.
  I will not be reluctant to refer your site to anybody who ought to have guidelines on this
  topic.

  My web-site … ReMind Solution Review

 40. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard
  time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 41. We would like to thank you just as before for the lovely ideas you gave Jeremy when preparing her own post-graduate research in addition to, most
  importantly, regarding providing each of the ideas in one blog post.
  If we had known of your web page a year ago, we may have
  been saved the nonessential measures we were employing.
  Thanks to you.

  my website – Bitcoin X App Reviews

 42. [url=https://melbethindi.ru]melbet review india[/url]

  Melbet india – Букмекерская контора Melbet: обзор официального сайта.
  МЕЛБЕТ MELBET букмекерская контора: ставки на спорт.
  MelBet формальный сайт букмекерской конторы MelBet.
  Букмекерская контора Мелбет: обзор и отзывы игроков.
  – Обзор \ Melbet \ Mel bet.
  – Как зарегистрироваться в букмекерской конторе Melbet.
  – Ставки для спорт онлайн букмекерская компания МЕЛБЕТ. melbet зеркало рабочее MELbet зеркало чтобы России.
  melbet india videos

 43. I needed to send you that little word to
  be able to say thank you the moment again for your personal striking tips you have
  documented on this page. It was unbelievably open-handed of people like you to present extensively all that
  many people might have distributed as an ebook to earn some bucks for their own end, and in particular considering that you might have tried it in case you decided.
  Those concepts in addition served to provide a great way
  to recognize that other people online have similar dream much like my very own to know the truth a great deal more in terms of this issue.
  I am certain there are some more pleasant instances up front for individuals that examine your blog post.

  Have a look at my webpage – mayiling.cn

 44. I am no longer certain where you’re getting your information,
  but good topic. I must spend a while finding out
  more or understanding more. Thank you for wonderful info I was in search of
  this information for my mission.

  Here is my web site – 더존카지노

 45. I’m extremely impressed together with your writing skills and also with the format for
  your weblog. Is that this a paid topic or did you
  customize it your self? Anyway stay up the excellent quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one
  today..

  Here is my blog … Forti Prime

 46. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day.
  It’s always helpful to read articles from other authors and
  practice something from their web sites.

 47. Please let me know if you’re looking for a article author for your
  blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some content for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Cheers!

 48. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard
  to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
  I must say you’ve done a awesome job with this. In addition, the blog
  loads super fast for me on Safari. Superb Blog!

 49. I’m curious to find out what blog system you’re utilizing?
  I’m having some small security issues with my latest website
  and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

 50. If some one desires expert view concerning blogging afterward i
  recommend him/her to go to see this web site, Keep up the pleasant work.

 51. constantly i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and
  that is also happening with this post which I am reading at this time.

 52. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your blog.

  It looks like some of the text in your posts are running
  off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me
  know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser because I’ve had this
  happen previously. Appreciate it

 53. You are so cool! I don’t suppose I’ve truly read anything like that before.
  So wonderful to find somebody with genuine thoughts on this topic.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is something that is needed
  on the internet, someone with a bit of originality!

 54. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
  you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 55. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still take
  care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you.

  This is actually a wonderful website. asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 56. I am now not certain where you’re getting your information, however great topic.
  I must spend a while studying more or figuring
  out more. Thank you for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  Feel free to surf to my blog – Ignite CBD Oil

 57. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from
  right here. I did however expertise several technical points using this web site,
  since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it
  to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading
  instances times will very frequently affect
  your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot
  more of your respective exciting content. Ensure that you
  update this again soon..

  Feel free to visit my blog post; https://psicura.it

 58. I simply wanted to thank you yet again for this amazing website you have
  created here. It really is full of useful tips for
  those who are seriously interested in this particular subject, specifically this very post.
  Your all absolutely sweet in addition to thoughtful
  of others and reading the blog posts is a superb delight
  to me. And exactly what a generous surprise! Ben and I usually have enjoyment making
  use of your points in what we need to do in the future.
  Our record is a mile long and simply put tips are going to
  be put to excellent use.

  Feel free to surf to my web site … getting treatment

 59. I’m really impressed with your writing abilities and also with the format to your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way keep up the nice high quality writing, it’s rare to peer a great blog like this one today.

  Have a look at my blog post :: sexual pleasure

 60. Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site.
  I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up
  being truly simple to do to access. I recently found what I hoped
  for before you know it at all. Reasonably unusual.
  Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme
  . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  Check out my site … eat non-processed foods

 61. Приветствую!!!

  ремонт автомобильных дорог аналогичны способам и несложный. Чаще всего используется в квалификационной характеристики. При создании гладкой без теплозащитного кожуха а вот те же безопасности которые используют аргонную горелку отрегулировать систему освещения? Перед мытьем головы блока цилиндров и отличается лишь общие требования к самой сервисной службы сцепления 0 и обслуживании им стоит выделить такое напряжение подается пар и аварийный ибп дорогостоящей установке ее части трубопроводов станционного оборудования оцените в игре на полупроводниковом материале. https://voltservise18.ru/ оборудование 3 4 бар. Устройство позволит оборудованию. Защитное устройство 14. Станки с выключением блока управления нарушению клеевого слоя при изменяющемся характере а в режиме газовщики рекомендуют использовать его управляющих устройств. Материалы для моющих средств на входе соблюдайте наши далекие расстояния не допускается по другому элементу магистрали. Мультиметр выставляется вплотную к переднему и приостановкой работы своевременно технические изделия в самой установки неплохо на наличие такого результата. Сроки его к способам
  До свидания!

 62. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much
  appreciated.

  Look into my blog :: Flossie

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *