KỸ THUẬT INVERTER – Phụ lục 1 : Ampli lớp D

AMPLI LỚP D : THIẾT KẾ VÀ CHẾ TẠO.

Xin tham khảo “Super Audiotone” của Wambuakim.

Ampli lớp D hấp dẫn rất nhiều măt nhưng không phải ngoa khi nói rằng nó rất “xương”.

Hấp dẫn lớn nhất là Ampli lớp D có hiệu suất cao đến mức không tưởng. Chất âm mượt mà của nó thì sánh ngang (hoặc hơn) cả ampli đèn, một trong những tự hào và hoài niệm của giới Hi-End.

Nhưng Ampli lớp D không có chỗ dành cho giới “làng nhàng” , nghĩa là không đủ tri thức và thiết bị chính xác thì xem như … vô phương. Kể cả giới ăn học bài bản cũng còn mơ mơ hồ hồ về nó (sẽ nói rõ trong bài) thì thử hỏi anh em nghiệp dư trong tay chỉ có máy đo loại Multi thì làm sao đối phó nổi.

Tuy nhiên, cũng có thể làm được nếu chịu đào sâu tri thức và làm việc nghiêm túc.

Chúng ta cùng bắt đầu vậy.

I/. Một chút về PWM :

Chúng ta đã có khá nhiều tài liệu về điều biến độ rộng xung (PWM / Pulse Width Modulation). Trong đó, kỹ thuật Ampli D dùng PWM cần có :

– Một nguồn xung tam giác (Triangle Generator) có tần số ổn định.

– Một nguồn âm tiêu chuẩn cần khuếch đại (đơn giản là nguồn âm thanh được cân bằng, sạch nhiễu và cài đặt được âm chất nhờ vào các mạch tone control hay equalyser, thậm chí không cần những thứ đó cũng được tuỳ theo nhu cầu âm chất của người nghe).

– Một mạch khuếch đại tuyến tính hai ngã vào (in+ và in-), xung tam giác vào ngõ in+ và tín hiệu từ nguồn âm vào ngã in-. Ngã ra là xung vuông. Lúc đó nguồn âm thanh sẽ điều biến độ rộng (tính theo đơn vị thời gian) của xung vuông ở ngã ra thành một chuỗi xung vuông có độ rộng xung thay đổi tuyến tính với biên độ nguồn âm thanh.

Nói khác đi, nguồn âm thanh được xem như một nguồn điện áp để điều biến độ rộng xung ở ngõ ra của bộ điều biến độ rộng xung (PWMC / Pulse Width Modulation Control).

– Ngày nay đã có các IC chuyên dùng làm nhiệm vụ PWM. Ở đây chúng ta đề cập đến các IC PWM đơn biên (như họ UC384x với UC3842 làm tiêu biểu) và các IC song biên phục vụ PWM đẩy kéo (như một số họ SG và đặc biệt thông dụng là TL494).

Tuy nhiên cũng cần chú ý khả năng PWM của IC 555 (đặc biệt là 7555 của Maxim), có thể nói là không hề thua kém các IC PWM đắt tiền khác.

II/. Giải điều biến lớp D :

Không phải ngoa khi nói rằng giải điều biến lớp D (DCD / D Class Demodulation) là môt trong những bí ẩn ngăn trở việc tiếp cận Ampli lớp D.

Những kiến thức vật lý phổ thông là không đủ để giải thích DCD. Mạch DCD thoạt nhìn cứ như là một mạch lọc thông thấp (LPF / Low Pass Filter) đơn giản. Tuy nhiên những hiệu ứng của nó là không thể xem thường và phát triển thành một công nghệ đặc thù.

1/. Mạch ví dụ dưới đây cho thấy sự bí ẩn của giải điều biến lớp D, đã được mô phỏng bằng NI Multisim :

Trong mạch từ trái qua :

– Ngã vào là nguồn tín hiệu hình Sin đơn biên có tần số thay đổi từ 16 Hz đến 16 KHz đại biểu cho nguồn âm thanh.

– IC LM555 dao động sóng vuông tần số trung tâm ~ 55 KHz. Khi có tín hiệu điện áp (nguồn âm thanh) vào chân số 5 thì độ rộng xung ngõ ra sẽ thay đổi đồng biến với điện áp này. Biên độ tín hiệu âm thanh được set để độ rộng xung ra ở chân số 3 của LM555 tùy biến từ 5% đến 95% duty.

– Mạch công suất sử dụng cặp bổ phụ 2SD1013 / 2SC2383 (có thể thay bằng A671/H1061 để có công suất cao hơn) xuất PWM lên sơ cấp biến áp xung T9.

– Thứ cấp BAX T9 là cộng hưởng ở tần số PWM 55 KHz. Ngõ ra DCD (giải điều biến lớp D) là mạch giải điều biến LC tối giản (giải điều biến một cấp LC) với L1 = 2.2 mH và C6 = 2.2 uF.

– Nguồn sử dụng là nguồn đơn 12 VDC, lọc bằng 1000uF và lọc nhiễu cao tần bằng 220 nF.

2/. Kết quả mô phỏng cho thấy :

– Nguồn tín hiệu là đơn biên + nguồn động lực đơn biên, nhưng tín hiệu sau giải điều biến là hình Sin song biên (đủ cả bán kỳ dương và bán kỳ âm) tiêu chuẩn.

– Mỗi chu kỳ tín hiệu được giải điều biến thành một chu kỷ động lực ở ngõ ra một cách chuẩn tắc. Mạch có công suất khoảng 2W với cặp bổ phụ 2SD1013 / 2SC2383 hoặc 20W với cặp bổ phụ A671/H1061.

3/. Đặt vấn đề về DCD, chúng ta có thể thấy một số vấn đề :

– Tín hiệu vào là đơn biên, nguồn động lực (dòng / áp) cũng là nguồn đơn, vậy hình Sin song biên sau DCD là ở đâu ra ?

– Rất nhiều người nghi ngại do không thể hiểu được khả năng khôi phục hình Sin của DCD đã cho rằng Amp D có thể gây méo nhiều hơn các loại Ampli cổ điển rườm rà và tốn điện. Vậy khả năng của Amp D trong khuếch đại và tái tạo âm thanh trung thực đến mức nào ?

– Có một vài phát biểu rất nực cười về Amp D là “phải có nền DC vững” (như cô Nhóc), “Amp lớp D …. có lâu rồi, còn gì bí ẩn nữa mà nghiên cứu” (như IPd) v.v… là do xuất phát từ sự mơ hồ và kiến thức không đầy đủ về kỹ thuật lớp D (và các biến thể của nó như lớp T, lớp F, lớp G v.v…).

– Có thể nào tiếp cận mô hình toán học “khủng” của cái DCD bí hiểm bằng kiến thức Vật Lý Phổ Thông được không ? 

Cần cố gắng tránh những phát biểu không chứng cớ như phán đoán “phải có nền DC vững”, và các “phán” khác vì chúng hoàn toàn thiếu tính khoa học và thực tiễn.

Vì vậy chúng tôi thiết kế một mạch Ampli D thử nghiệm tương tự mạch trong bài trên (thêm phần driver để có thể chạy phần công suất PWM với điện áp riêng 18 VDC). Nền DC được làm cho “không vững” bằng cách cản một điện trở R4 = 0,1 Ohm .

Khi cho mạch chạy, dòng và áp rơi trên R4 làm cho nguồn điện bị trôi giạt trong khoảng 15,5 VDC đến 18 VDC. Nói khác đi, mạch Ampli lớp D đã được cho hoạt động với một nền DC không vững.

Kết quả mô phỏng bằng Multisim 10-1 dưới đây cho thấy, hoạt động của mạch vẫn tái hiện từ PWM công suất một hình sin chuẩn sau DCD.

Trong hình, đường cong vô định hình màu trắng trên cùng là điện áp nền DC, trôi giạt rất lớn. Tín hiệu âm thanh đưa vào điều biến (trong thử nghiệm dùng 500 Hz hình Sin) đã được tái hiện tuyệt vời về dạng và về tần số mà không có bất cứ sự méo nào. Nói khác đi, hoạt động của DCD thoát ly hoàn toàn ảnh hưởng của nền DC, bất chấp nó vững hay không vững.

Trong một số mạch thử nghiệm khác với mục đich so sánh, một nguồn điện lọc kỹ bằng tụ cao tần có thể cho phép tạo được công suất và biên độ ổn định hơn.

Tóm lại, lập luận về “nền DC vững” không có chỗ đứng. Đó chỉ là phán đoán hoàn toàn cảm tính và không có cả cơ sở lý thuyết lẫn thực nghiệm.

4/. Ổn định tần số nền PWM.

Để phát huy hết sức mạnh động lực và hiệu suất thì phải dùng mạch Ampli lớp D với ngõ ra cộng hưởng –> sự ổn định tần số PWM là đòi hỏi bức thiết. Mạch lớp D dùng LM555 trong sơ đồ nói ở hai bài trên thường khó đạt yêu cầu ổn định tần số, do chân số 5 của IC 555 là control voltage, tác động mạnh đến độ trôi giạt điện áp, chỉ thích hợp với ngõ ra DFD (direct filter demodulation) dạng LC.

Vì vậy muốn có Amp D thật sự chất lượng thì điều tất yếu là mạch PWM phải có độ ổn định tần số thật chặt chẽ. Sự kết hợp của 2 IC 555 được xem là giải pháp để bảo đảm điều đó.

Ngoài ra, còn có IC 556 là sự kết hợp của 2 IC 555 (dual timer 555 intergrate circuit) sẽ làm cho mạch gọn nhẹ và tin cậy hơn rất nhiều.

Mạch điện dưới đây phục vụ cho ý đồ nói trên.

Trong mạch, IC 555 thứ nhất (U1) chạy dạng dao động căn bản ở tần số 41,5 KHz. U2 là mạch đơn ổn nhận xung kích từ ngõ ra chân 3 của U1. Diod D1 (1N 4148) xả phần xung âm trên tụ liên lạc C5 (470pF) bảo đảm điều kiện hoạt động của mạch trigger.

Chân CV (chân số 5) của U2 nhận tín hiệu điều biến (audio) –> ở ngõ ra là PWM có độ rộng xung thay đôỉ tuỳ biến theo tín hiệu audio với tần số ổn định do U1 cung cấp.

 

Mạch điện dùng LM556 dưới đây dĩ nhiên là không có gì khác, chỉ có điều khác duy nhất là dải tần rộng hơn, ít “ăn” dòng hơn và lắp ráp đỡ rườm rà hơn dùng 2 con LM555.

Trong mạch có thêm phần điều biến trực tiếp bằng audio. Trong đó chú ý khi lắp ráp cân chỉnh cầu phân áp R8/R9 để cho điện áp tĩnh ở chân 11 của LM556 ~ Vcc/2 = 4,5 Volt thì ổn.

Trước Test_PT1 (ngõ vào audio) có thể là biến trở âm lượng (volume) hay các mạch điều chỉnh âm thanh khác. Ngõ ra ở R5 đi vào mạch khúêch đại công suất PWM –> Demodulation rồi ra loa (từ 4 Ohm đến 8 Ohm) tương tự như các bài trên.

Mạch lớp D còn có kỹ thuật FDA (Filterless D-Class Amplifier / ampli lớp D không có bộ lọc ngõ ra) rất thú vị. Chúng ta sẽ có dịp mổ xẻ trong một chuyên đề khác.

==================

THAM LUẬN :

Nguyên văn bởi TRAN HA

Bài viết của anh Wambuakim hay quá. Dù đã hơn 20 năm làm nghề điện tử nhưng đối với tôi quả là mới. Từ trước tới giờ tôi chỉ biết về Ampli lớp A,B,C và hiểu Ampli lớp D một cách lơ mơ lờ mờ. Đọc bài của Anh tôi rất thích – như bị hút hồn. Cảm ơn Anh! 
Tôi mong được đọc phần tiếp. Chào Anh.

Trần Hà

Xin tiếp tục để phục vụ các bạn.

Nguyên văn bởi 2cybnmm

wow, thấy mê wá àh, anh Wambuakim ơi, em thích lắm, anh có thể thiết kế cho em và các bạn yêu âm nhạc 1 mạch Amply lớp D đc ko. Dùng IC555 với Transistor, công suất 2-3W!, 
Thanks!

Mạch ampli lớp D thì Wambuakim có rất nhiều, nhưng yêu cầu “tối thiểu” thì kể cũng khó.

Thiết kế dưới đây chỉ dùng 1 IC 555 + cặp bổ phụ 2383/1013. Công suất hiệu dụng 2W –> 3W, công suất đỉnh 3,5W, PMOP 4W. Hiệu suất ~92%.

Trong mạch :

– Q2 khuếch đại điện áp tín hiệu. Q1 khuếch đại dòng tín hiệu để có điện áp modulation trên R8 đưa vào chân 5 của IC 555.

– U1 (555) chạy PWM, dao động cơ bản ~ 75 KHz xuất ra chân 3. Khi điện áp trên chân 5 thay đổi thì độ rộng xung ở chân 3 thay đổi nghịch biến với điện áp này. Nghĩa là độ rộng xung sẽ thay đổi theo điện áp tín hiệu âm thanh ngõ vào (audio in).

– Điện áp xung ở chân 7 được đưa về qua R5-R6 hồi tiếp để ổn định độ sâu điều biến.

– Xung PWM xuất ra từ chân 3 được U5 và U6 khuếch đại đệm, xuất ra mạch D Class demodulation đơn giản như một LPF (LowPass Filter) do L1 (60uH) và C5 (4uF) đảm nhiệm để hồi dạng tìn hiệu ngõ vào với công suất đã nói trên. C (330uF) làm nhiệm vụ thu hút điện áp DC trên loa.

Mạch hoạt động với tần số lý tưởng 1 KHz, rất hợp với âm sắc trầm ấm hay loa siêu trầm. Hiệu suất rất lớn nên các transistor không cần tản nhiệt (*) và cẩn thận kẻo cháy loa (đừng tưởng yếu như các lớp A hay AB). Dĩ nhiên đây không phải là mạch tốt nhất, đừng kỳ vọng quá cao.

Trong mạch có L1, nếu không mua được thì phải dùng ferrite xuyến nhỏ (hình vành khăn) trong ballast điện tử đèn ống, quấn 65 vòng, cỡ dây d = 0,3 mm. Lõi không khí thì D = 10mm, quấn 360 vòng dây d = 0,3 mm.

===========================

(*) Một ví dụ nhỏ về hiệu suất : 

– Với lớp A thì hiệu súât khoảng 15%, nghĩa là muốn tạo ra 1,5W âm thanh thì nó cần 10W điện. Trong đó 8,5W biên thành nhiệt để … giết transistor công suất. Do đó mà ampli “hay ăn” (hi-End) thường phải mang theo tản nhiệt “khủng bố” nếu không muốn …. nấu nước bằng transistor công suất.

– Với lớp D / 2W hiệu suất 90% chỉ cần ~ 2,2W để tạo ra 2W âm thanh; nghĩa là chỉ có … 0,2W điện biến ra nhiệt. Chưa đủ để cảm thấy ấm ngón tay.

 

Nguyên văn bởi 2cybnmm

hjhj… em xin lỗi, tại vì em chưa có kinh nghiệm ráp mạch, em thử làm mạch đó nhưng nó gặp trục trặc tí, cắm audio in từ đầu đĩa, khi bật công tắc nguồn vào thì nó hát lên rồi chỉ đc 1 giây nó lại im, tiếp đó tắc công tắc thì nó củng tương tự như trên, em thấy vậy nên thử cắm loa trực tiếp xuống mass, bỏ tụ 330uF thì nó hát nhưng bị méo dạng, và củng ko đc lớn, em có tinh chỉnh cuộn cảm nhưng củng ko đc, ko biết có phải em thay con tụ 2nF bằng con 2,2nF thì nó bị vậy ko nữa! chị tư vấn dùm em cái này!

Khi em đưa tín hiệu có mức áp quá cao vào Input thì modulation bị rối loạn –> tần số PWM “dạt” sang một ngưỡng khác. Do đó mà mạch demodulation không tách được âm thanh.

Ngoài ra, tụ C1 qui định tàn số PWM, cần dùng tụ tantalium (màu xanh lá cây) để bào đảm tần số (không dùng tụ đất). Có thể thay C1 bằng tụ 202 (2200 pF) nhưng trị số của L phải là 65 uH.

 

Nguyên văn bởi cdtk5

anh Wambuakim cho em hỏi phần mạch 
L-C ở đầu ra có phải được tính như thế này không.
F = 1/(2*PI()*SQRT(L*C)) .

Mạch L – C ở đầu ra của ampli lớp D là mạch D class PWD (PW – demodulation / giải điều biến PWM lớp D). Nó chính là mạch lọc dải thông thấp của một tần số F tuân theo phối trí ma trận với :

* Fc : tần số chính của hệ PWM (với min, max và medium duty).
* Fm : tần số thấp nhất đưa vào điều biến (với m, Mx và md duty).
* FM : tần số cao nhất của dải điều biến (với m, Mx và md duty).
* Fs : tần số ưu thế của dải điều biến. Ví dụ ampli Sub-Wooffer thì Fs ~ 250 Hz; ampli Width Music thì Fs ~ 3600 Hz, ampli Sub – Tweeter thì Fs ~ 15,5 KHz v.v…
*F là dải thông tần ngõ ra của mạch demodulation.

Ma trận này gọi là ma trận Gaussian có :

F = .Fc Fs1 Fm1 FM3
. . . .Fs Fc1 FM2 Fm3
. . . .Fm FM1 Fc2 Fs3
. . . .FM Fm2 Fs2 Fc3

Dù mang những đặc tính cơ bản của một LPF nhưng dĩ nhiên là cơ chế của D Class Demodulation phức tạp bội phần. Một số cố gắng khai triển trên nền toán định thức cũng tạo được thuật toán đơn giản hơn.

Có F rồi thì mới dùng công thức nói trên của cdtk5 được.

………..  …………..  ………..

Thân ái.

Wambuakim

 

 

7.119 Trả lời “KỸ THUẬT INVERTER – Phụ lục 1 : Ampli lớp D”

 1. Hi, this weekend is good in support of me, for the reason that this occasion i am reading this wonderful educational post here at my residence. oreiep.se/map16.php mm sports instagram Hilde Angie Egon

 2. SKincell Pro is popular by the individuals that utilized it as a suitable skin fixor.

  The serum contains the exact same components as a number of the other moles
  removing lotions on the marketplace today, however it adds greater than most of them.
  The serum also boosts your skin structure and also provides even-toned
  skin. The active ingredients, the item has are all natural components which are secure for
  your skin. https://t.co/0vlzsQ10Ff

 3. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering if you
  knew where I could get a captcha plugin for my comment
  form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems
  finding one? Thanks a lot! 0mniartist asmr

 4. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with
  SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  results. If you know of any please share. Kudos!
  0mniartist asmr

 5. Greetings! I’ve been reading your blog for a while now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas!

  Just wanted to say keep up the good work!

 6. excellent points altogether, you simply received a logo new reader.
  What might you recommend in regards to your publish that you just made a few days ago?
  Any positive?

 7. The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

  “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
  https://txt.fyi/-/20363/ee22e8a4/
  So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

  1. amoxapine yasmin 3 l paket fiyat 2020 Eventually, Mrs Frain turned detective and hunted him down through Facebook where she saw the wedding pictures of his marriage in September 2009 to Louise Meredith at the same register office, Tameside Magistrates Court heard prix acheter levitra o Severe myxedema give L thyroxine and monitor

 8. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a
  amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 9. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will certainly return.

  1. We do not represent GO pathways as functional nodes in the model, instead, we rely on a large and comprehensive gene co expression network to provide the functional association in an implicit way cialis online 21 NS Triglycerides 0

 10. scoliosis
  You can certainly see your skills within the work you write.

  The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.

  All the time go after your heart. scoliosis

 11. scoliosis
  You have made some really good points there. I looked
  on the internet for more info about the issue and
  found most individuals will go along with your views on this web site.

  scoliosis

 12. I don’t even understand how I finished up here, however I assumed this put up was great.
  I don’t recognise who you are however definitely you are going to a famous blogger when you are not already.
  Cheers!

  My site … 918kiss 2 pc

  1. Therefore, a rapid, nondestructive, and sensitive detection method of DCH and TYL residues in chicken needed to be implemented hair loss pills propecia Since some of these metabolites exhibit no estrogenic activity, they are likely to be valuable in clinical studies of chemoprevention and adjuvant therapy of breast cancer

 13. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little research on this.
  And he actually bought me dinner because I discovered
  it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanks for spending time to talk about this topic
  here on your blog.

  Take a look at my web site 918kaya android download

 14. scoliosis
  Hi there everyone, it’s my first go to see at this site, and paragraph is in fact fruitful designed for me, keep
  up posting these articles. scoliosis

  1. Monitor Closely 1 deferasirox will decrease the level or effect of methadone by affecting hepatic intestinal enzyme CYP3A4 metabolism propecia before and after Endometrial proliferation can be inhibited by administering either cyclic progestin or oral contraceptives with a combination of estrogen and progestin

 15. We wish to thank you again for the stunning ideas you
  gave Jeremy when preparing her own post-graduate
  research plus, most importantly, for providing every one of the ideas in a blog post.
  Provided we had been aware of your web site a year ago, we may
  have been rescued from the unwanted measures we were choosing.
  Thank you very much.

  Also visit my web-site https://grazebo.com

  1. cialis 20mg for sale In one embodiment, an effective amount of Compound 1 Pattern 1 is administered in combination with an effective amount of dasatinib Sprycel for the treatment of leukemia, including acute lymphoblastic leukemia or chronic myelogenous leukemia

 16. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog
  and I look forward to your new updates.

  Feel free to visit my webpage – https://grazebo.com/viewtopic.php?id=11815

 17. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thank you so much!

  Feel free to visit my homepage – https://kebe.top/

 18. I became honored to obtain a call from my friend as he identified the
  important recommendations shared on your site. Browsing your blog write-up is a real fantastic experience.
  Many thanks for thinking about readers at all like me, and I hope for you the
  best of success being a professional in this surface
  area.

  Feel free to visit my homepage :: kebe.top

 19. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know
  my viewers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send
  me an e-mail.

  Also visit my blog :: bbs.shishiedu.com

 20. With havin so much content and articles do you ever run into
  any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but
  it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any solutions to help prevent content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

  Here is my blog post :: https://grazebo.com/viewtopic.php?id=5025

 21. Hello there! I could have sworn I?ve visited this site before but after
  going through a few of the articles I realized it?s new to me.

  Anyhow, I?m certainly delighted I came across it and I?ll be bookmarking it and checking back regularly!

  Feel free to surf to my homepage: chengdian.cc

  1. Onchocerciasis, also known as river blindness, is a filarial infection usually caused by Onchocerciasis volvulus can you buy priligy in usa General Assembly Monday that massacres and other unlawful killings are perpetrated with impunity Гў most by pro government forces and some by anti government armed groups

 22. I am commenting to let you understand what a exceptional encounter
  my friend’s daughter undergone reading your site. She mastered several issues, which included
  how it is like to have an ideal teaching mindset to have many people
  quite simply understand selected complex subject areas.
  You really did more than our desires. Thank you
  for coming up with such productive, healthy, explanatory and even unique thoughts on this topic
  to Tanya.

  Feel free to surf to my homepage – http://www.diclelife.com

  1. These treatment options may improve survival or increase the length of disease free time before a recurrence priligy otc In fact, renal impairment influences the efficiency of many drugs elimination, thereby leading to some accumulation along with re- absorption in your plasma

 23. Hey there! This is kind of off topic but I need
  some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Cheers

  Also visit my blog post; https://bbs.yunweishidai.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1087997

 24. Hey excellent website! Does running a blog like this take a great deal of work?
  I have virtually no knowledge of coding but I was hoping to
  start my own blog soon. Anyways, should you have any
  ideas or tips for new blog owners please share. I understand
  this is off subject however I simply needed to ask. Thanks!

  My webpage … https://kebe.top

 25. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such
  info a lot. I was looking for this particular
  information for a very long time. Thank you and best of luck.

  Feel free to visit my webpage: bbs.shishiedu.com

 26. A lot of thanks for each of your efforts on this
  web page. My mother take interest in getting into investigations and it’s
  easy to understand why. Most of us notice all of the
  compelling means you give sensible secrets via this web blog
  and therefore improve participation from some others on the
  concern then our favorite princess is learning a lot.
  Take pleasure in the remaining portion of the year. Your doing a very good job.

  Here is my page http://foroagua.com/

 27. Thanks a ton for being my personal instructor on this
  issue. I actually enjoyed your current article greatly and most of all liked the
  way you handled the issues I widely known as controversial.
  You are always really kind towards readers like me and assist me in my living.
  Thank you.

  Here is my website chengdian.cc

 28. Terrific post however , I was wondering if you could write a litte
  more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate
  a little bit further. Many thanks!

 29. Hello, i believe that i saw you visited my blog so i
  got here to ?go back the prefer?.I’m trying to to find things
  to improve my web site!I suppose its adequate to
  use some of your ideas!!

  Also visit my webpage: grazebo.com

  1. Like tamoxifen and its relatives, raloxifene is rapidly absorbed from the gastrointestinal tract after oral administration, with peak blood levels attained in approximately 6 h and 60 of the oral dose absorbed Heringa, 2003 viagra what does it do 2 Triton with 1 400 streptavidin AlexaFluor 647 Jackson ImmunoResearch Laboratories; 016 600 084, RRID AB_2341101 and 1 400 rabbit anti Cascade Blue Thermo Fisher Scientific; A 5760, RRID AB_2536192 at room temperature

 30. hey there and thank you for your info ? I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues
  using this web site, since I experienced to reload the website a lot of
  times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look
  out for much more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again soon..

  Also visit my web-site: http://bbs.tanwanly.com

 31. Hi, Neat post. There is an issue together with your web site in web explorer, would check this?
  IE nonetheless is the market leader and a big
  element of other people will pass over your magnificent writing because of this problem.

  My web-site – zo-azie.nl

  1. non prescription ed pills [url=https://edwithoutdoctorprescription.store/#]ed meds online without doctor prescription[/url] non prescription ed drugs

  2. buying from online mexican pharmacy [url=https://mexicanpharmacy.win/#]online mexican pharmacy[/url] mexican pharmaceuticals online mexicanpharmacy.win

  1. The researchers pointed out that women who reduced their calories from fat also tended to lose weight six pounds, on average, which is another way to protect against recurrence buy cialis usa Since specific knockdown of elastin caused a significant decrease in the photonic intensity of stem cells following myogenic differentiation, it is likely that changes in elastin content within ligated vessels due to the accumulation of stem cell derived progeny may contribute to the enhanced emissions at this wavelength

 32. obviously like your website however you have to take
  a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling
  problems and I to find it very bothersome to inform the reality however I will definitely come again again.

  Here is my webpage :: kebe.top

  1. We assumed a common estimate for the heterogeneity variance across the different comparisons priligy precio Eleven of 17 patients with epididymitis caused by chlamydiae had demonstrable discharge, however, usually the scant watery discharge characteristic of nonspecific urethritis

 33. You really make it seem so easy with your presentation but I find
  this matter to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next
  post, I’ll try to get the hang of it!

  My site; tanhuaba.xyz

 34. Thank you for some other informative website. The place else may I am getting that
  type of information written in such a perfect means?
  I have a mission that I’m just now running on,
  and I have been on the glance out for such information.

  my web page – mybbplugins.com

  1. Similarly, having irregular periods makes achieving pregnancy difficult, because it s hard to time intercourse properly if sperm and egg aren t at the same place at the same time, there is no chance of pregnancy buy finasteride 5mg with amex They return to my office in two weeks for a follow up visit and by that time they are instructed to resume their normal level of activity and their visits to their family doctor

 35. Hi to every body, it’s my first pay a quick visit of this website; this web site carries remarkable and
  really excellent information in support of readers.

  Feel free to surf to my website; Emery

 36. Hello there! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  Here is my blog post: boogtime.com

 37. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great
  blog!

  Also visit my web site; mpc-install.com

 38. Greetings! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  authoring a blog article or vice-versa? My website goes over a lot
  of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by
  the way!

  Have a look at my web site; https://rftitanforge.com/

 39. I am eally еnjoying the theme/design oof your site.

  Dо you ever run into any internet browser compatibiⅼity pгoblems?
  A handful of my bⅼog audience have complaineɗ about my
  blog not working correctly in Explⲟrer but looks great in Safari.
  Do you have anny ideas to help fix this issue?

  Feel fre too visit myy website – baca infonya

 40. I have fun with, cause I discovered exactly what I used to be looking for.
  You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have
  a nice day. Bye

 41. I’m really impressed along with your writing talents as smartly as with the layout on your blog.

  Is that this a paid topic or did you modify it your self?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to look a nice
  weblog like this one nowadays..

 42. We stumbled over here from a different page and
  thought I might as well check things out. I like
  what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page again.

 43. Hello There. I found your bloց the usе off msn. This is a really
  smartly written article. I will be sure to bookmɑrk
  it and return to read more of your helpful information. Thanks for the рost.
  I’ll certrainly comeback.

  Ηere iss myy webpage: poker online

  1. So, it was very, very shocking cheap generic cialis Although the pathophysiological mechanism still remain obscure, BP reverse dipping and type 2 diabetes may lead to or and affect each other, or even connected with carotid plaque and lacunar infarction by common neuroendocrine risk factors contributing to all of them

 44. Hi, I do beⅼieve tһis is ɑ great web site. I stumbleԀupon it 😉 I aam going to come back
  once again since i have bookmaaгked it. Money and freedom is the best
  way tto change, may you be rich and continue
  to help other people.

  my web page :: idn poker

 45. Ӏ’ve been browsіng onlіnne more than 3 һours lately, but I by no means found any attentiоn-graƄbing article
  like yours. It’s lovely wortһ sufficient for me.
  In mʏ opinion, if all site оwneгs and bloggers made excellent content material as yyou probably did, the net shall be much mlre һеlpful than ever before.

  my web site – 128Splrts (http://Www.Siteglimpse.Com)