PHÁT ĐIỆN DÙNG NĂNG LƯỢNG SÓNG BIỂN

Bản thuyết minh Kỹ thuật.

(Technic’s Lecture)

KỸ THUẬT PHÁT ĐIỆN SÓNG BIỂN

 

Sóng biển – nguồn năng lượng khổng lồ và vô tận

Mặt biển chiếm diện tích ~ 3/4 bề mặt địa cầu. Trung bình, nước biển có độ mặn khoảng 3,5% , nghĩa là mỗi lít nước biển chứa khoảng 35 gam muối, phần lớn là clorua natri (NaCl) hòa tan dưới dạng các ion Na+ và Cl-. Nước biển có thể được biểu diễn như là 0,6 M NaCl, có mức độ thẩm thấu cao và không thể uống được. Biển còn chứa một danh sách động – thực vật – thuỷ sinh khổng lồ nuôi dưỡng nhân loại. Biển cả luôn luôn nằm trong đáy sâu tâm khảm nhân loại, chiếm lĩnh một bộ phận lớn tư duy văn học, thơ ca thế giới.

Từ hàng nghìn năm qua, con người đã biết sử dụng nước biển để làm muối ăn, muối công nghiệp (sản xuất Sud, clohydric acid, soda Ash, ocid magne, v.v…), để phát triển ngư nghiệp, nuôi trồng thuỷ sản biển, giao thông vận tải hàng hải và để …. chứa vô tội vạ các loại chất thải, nước thải sinh hoạt và công nghiệp.

A/. Khai thác năng lượng từ biển.

Nhận thức được năng lượng sóng biển có hiệu năng gấp 100 lần năng lượng mặt trời nên thời gian 25 năm gần đây có rất nhiều cố gắng khai thác năng lượng (điện) từ biển.

1/. Cổ điển nhất là điện thuỷ triều. Dựa vào địa hình đặc biệt hoặc cửa sông với các đập chắn có cổng van đóng – mở theo chu trình thuỷ triều, lúc thuỷ triều lên mở cổng van thì tích nước, thuỷ triều xuống thì xả nước biển qua các turbine thuỷ điện. Nhà mày điện thuỷ triều thường có đầu tư rất lớn nhưng phát điện không thường xuyên, dễ bị xâm thực hoá học bởi thành phần nước biển v.v… nên thường chỉ được sử dụng như một nguồn điện phụ.

2/. Máy phát điện dùng nhiệt nước biển : Lợi dụng sự chênh lệch nhiệt độ giữa các tầng nước giúp ammoniac bốc hơi rồi hoá lỏng trở lại bằng qui trình Hemmolt.
Đầu tiên, người ta dùng nước biển phía trên (có nhiệt độ 28-34 độ C) để hâm nóng một hỗn hợp ammoniac, khiến nó bốc hơi và đẩy turbine quay. Sau đó, ammoniac được dẫn xuống tầng nước biển phía dưới (10-15 độ C) để làm lỏng trở lại. Tiếp theo, ammoniac lỏng lại được bơm vào thùng hỗn hợp phía trên. Cứ như vậy, người ta có một vòng tròn khép kín, chuyển nhiệt lượng của nước biển thành điện năng.
Đầu tư cho nhà máy phát điện dạng này dĩ nhiên là rất tốn kém, công suất hạn chế, tính khả thi thấp.

3/. Sử dụng chênh lệch độ mặn của nước sông với nước biển : Pin hoạt độ là một loại Pin có cấu tạo đơn giản, bao gồm hai điện cực (+) bằng magne và (-) bằng than graphite, được đặt nằm trong một chất lỏng có chứa các hạt tích điện, hoặc ion, hấp phụ bằng than hoạt tính. Chất lỏng này có thành phần là muối ăn thông thường NaCl bao gồm các ion Natri và Clo.
Ban đầu, pin được làm đầy nước ngọt và một dòng điện nhỏ được sử dụng để nạp điện (nạp điện mồi). Sau đó tháo nước ngọt và thay thế bằng nước biển. Bởi vì nước biển chứa các ion nhiều hơn từ 60 đến 100 lần so với nước ngọt, tạo ra điện áp giữa hai điện cực. Điều đó làm cho nó có thể thu điện gấp nhiều lần so với năng lượng để sạc pin.
Pin hoạt độ và dạng phát điện này có công suất vừa phải nhưng vận hành không đơn giản và giá nước ngọt không phải là rẻ. Nhà nghiên cứu Yi Cui than thở rằng yếu tố hạn chế công nghệ này là số lượng nước ngọt có sẵn. “Chúng ta thực sự có một số lượng vô hạn của nước đại dương, tiếc là chúng ta không có một số lượng vô hạn của nước ngọt”.

B/. Máy phát điện sóng biển.

I/. Các dạng máy phát điện sóng biển :

 1. Hệ thống Fraunhofer :

Trong hệ thống này, phao nổi treo trên cánh tay của thân tàu dài 50m nhấp nhô lên và xuống cùng với sự chuyển động của sóng biển. Chuyển động này sẽ tạo ra điện và được lưu trữ trong một hệ thống pin trên tàu. Trong trường hợp có bão, tất cả các phần phụ đi kèm chỉ đơn giản là ngắt kết nối, xếp gọn gàng và an toàn.

 1. Tuabin diều ngầm dưới nước :

Thay vì đặt các hệ thống khai thác năng lượng trên mặt nước, diều dưới nước (dài từ 8-14 mét) là sự kết hợp của gió và sóng. Những cánh diều này có cánh quạt quay khi thủy triều đi qua. Cũng giống như thuyền buồm có thể chuyển động nhờ những cơn gió, sự chuyển động nhào xuống của diều đã khuếch đại tốc độ nước lên đến 10 lần. Diều đã được thiết kế với sức nổi trung bình và có nắp đậy để bảo vệ các tuabin.

 1. 3. Thiết bị kiểu hàu biển (Oyster Machine)

Oyster là một bộ máy khổng lồ, có hình dạng như con hàu nằm nghỉ ngơi dưới đáy đại dương và đáy biển. Thiết bị sử dụng công nghệ thủy lực, nó chuyển năng lượng sóng vào bờ thành điện. Chiều rộng dao động khoảng 18m được lắp với piston. Nó được kích hoạt bởi sóng và máy bơm nước thông qua một đường ống dưới biển.

 1. 4. Phao nPower WEC

Tương tự như cơ chế hoạt động của diều dưới nước, hệ thống này được neo vào đáy đại dương và các phao nổi trên bề mặt. Chuyển động nhấp nhô sẽ tạo ra điện thông qua các tuabin. Các phao sẽ được lắp đặt thành các cụm và theo thứ tự.

 1. 5. Thiết bị hỗn hợp tế bào mặt trời nổi trên biển

Đây là máy phát điện hỗn hợp sử dụng năng lượng mặt trời và năng lượng sóng. Các phao được gắn hệ thống quang điện thu nạp năng lượng mặt trời và thu nạp năng lượng của sóng.

II/. Mô hình phát điện sóng biển Wambuakim :

Mô hình của Wambuakim từ năm 1986 tại xã Hàm Tiến, Thị Xã Phan Thiết (nay là TP. Phan Thiết) đã sử dụng những phương tiện giản đơn có sẵn tại địa phương, tồn tại và phát huy tác dụng trong 5 năm. Cơ cấu của máy phát điện khá đơn giản như hình sau :

a/. Chi tiết :
1/. Sóng biển : với xung lực lớn, sức xâm thực mạnh, sóng biển đe doạ và thực sự gặm nhấm bờ biển khu vực này, thường xuyên cắt đứt con đường ven biển và phá hoại các công trình, nhà ở dân dụng sát bờ.
2/. Vùng nước biển “lặng” đi do năng lượng của sóng biến đã chuyển thành điện năng.
3/. Phao nửa nổi 200 lít làm bằng thùng phuy sắt cũ, sơn chống gỉ, chống hà. Phao sẽ dập dềnh trên mặt sóng, lấy đi một phần năng lượng của sóng thông qua lực đẩy Archimeda trên thể tích phao, chiếm ~ 35% năng lượng của sóng biển. Một máy phát 7,5 KW cần chừng 6 phao như vậy. Năng lượng thu được từ phao gọi là E(A)
Dạng trụ tròn của phao cũng là điều kiện hướng sóng lên “tấm vây” (5).
4/. Tay đòn bằng gỗ tròn D = 100mm, dài 12m, cố định góc chuyển động trực phương của phao, cũng là tay biên truyền lực Archimeda.
5/. “Tấm vây” bằng gỗ dán (ván ép) phủ composite. Khi sóng vượt lên vành tròn của phao, năng lượng sóng biển tác động làm “tấm vây” ngả về sau, rồi theo xu hướng đường hồi mà dựng tự dựng trở lại chờ con sóng tiếp theo. Năng lượng thu được trên “tấm vây” chiếm khoảng 42% đến 65% năng lượng của sóng. Năng lượng thu được từ tấm vây gọi là E(B).
6/. Tay đòn collector thu năng lượng E(B) từ “tấm vây”. Tay đòn làm bẳng gỗ vuông 40 x 40 mm, dài 12,5m.
7/. Các điểm “khớp” động, ổ quay theo phương pháp Rolexian.
8/. Bệ định vị trực phương.
9/. Khu bảo vệ + bờ kè chắn sóng.
10/. Bệ thu năng E(A) của máy.
11/. Các thanh collector thu năng E(B) của máy.
12/. Nền đất bờ biền.

b/. Vận hành :
– Sóng biển làm phao chuyển động lên – xuống kiểu “dập dềnh”. Năng lượng này có mối quan hệ tương ứng với chiều cao sóng và thể tích phao.
– Cánh tay (4) chuyển động quay một góc quanh trục (7)/8. Động năng này chuyển lên trục (7)/10 bằng dây xích (sên) có cơ chế một chiều, tạo ra moment quay hữu ích E(A).
– Sóng biển vượt lên “phao”, đập vào làm xô đầy tấm vây (5) làm tấm vây này quay một góc quanh khớp động, truyền năng lượng qua tay đòn (6), thông qua thanh collector (11) đưa năng lượng E(B) vào (7)/11 chuyển thành moment quay. Moment E(A) và E(B) tổng hợp lực bằng một bộ đồng tốc để kéo Alternator phát điện.
E = E(A) + E(B)
– Khi mức nước biển thay đổi theo thuỷ triều thì khối nặng màu tím ở (10) làm thay đổi khoảng cách tay đòn và ổ quay (7)/10, duy trì ổn định cơ học của hệ.

c/. Bàn thêm :
1/. Máy phát điện năng lượng sóng biển chế tạo kiểu Kim- Techno và vận hành đơn giản, sử dụng được năng lực cơ khí + xây dựng hạn chế tại địa phương. Máy phát điện năng lượng sóng biển có thể xây dựng bất cứ nơi đâu : biển vắng không người, hải đảo.
2/. Năng lượng sóng biển cung cấp hào phóng, không mất tiền, suất đầu tư máy phát bé, giá thành điện thấp (~0,05 USD / KWh) có mãi lực và tính cạnh tranh rất cao.
3/. Không chỉ phát điện, nhà máy điện sóng biển còn là phương thức triệt tiêu tác dụng xâm thực, bảo vệ an toàn công trình cận bờ biển.
4/. Với công suất 27KW / 1m chiều dài bờ biển, thì ~3500 Km bờ biền VN chỉ cần sử dụng 5% đến 10% ở các vùng bở biển, hải đảo … năng lực kinh tế + du lịch không cao đã thoả mãn hơn 4 lần nhu cầu điện năng quốc gia của nền Kinh Tế Quốc Dân Việt Nam giai đoạn 2020 – 2050.

——-Wambuakim——–

Viết năm 1992 

 

 

17.629 Trả lời “PHÁT ĐIỆN DÙNG NĂNG LƯỢNG SÓNG BIỂN”

 1. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 2. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 3. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 4. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you’re
  an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 5. Helpful info. Lucky me I discovered your website by chance, and I’m stunned why this coincidence didn’t happened in advance!
  I bookmarked it.

 6. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and
  energy to put this informative article together.
  I once again find myself spending way too much time both
  reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 7. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no
  back up. Do you have any methods to prevent hackers?

 8. PG SLOT AUTOslotpg
  SLOT-PG สล็อตPG ยินดีต้อนรับนักเล่นเกมส์ทุกท่าน ขอต้อนรับสู่
  ทางเข้า สมัคร PG SLOT AUTO
  สล็อต ฝากถอนออโต้ ไม่มีขั้นต่ำ ฟรีเครดิต ทดลองเล่นฟรี รวดเร็ว
  ปลอดภัย PG SLOT AUTO รองรับ ทรูมันนี่ ทรูวอลเล็ท ลิขสิทธิ์แท้ จาก
  pgslot.cc
  มีระบบทดลองเล่นฟรี แจกเครดิต 10,000 บาท ให้ทดลองเล่น

 9. Howdy! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward
  to all your posts! Carry on the outstanding work!

 10. The other day, while I was at work, my cousin stole my
  iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 11. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
  can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast
  offered bright clear concept

 12. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little homework on this.

  And he in fact ordered me lunch because I discovered it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this subject here on your web
  site.

 13. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Review my web blog Mckenzie

 14. สล็อตออนไลน์ SLOT365CASINO
  สล็อต เว็บสล็อตออนไลน์ หากคุณอยากรู้ว่าการเล่น เกมสล็อต กับทางค่ายของ slot365casino นั้นจะมีการเดิมพันอะไรที่นอกจากการเล่นสล็อต ที่เป็นที่นิยมของทางเว็บ วันนี้นอกจากการแนะนำเกมที่น่าเล่นแล้ว เราอยากพาคุณไปทำความรู้จักกับการให้บริการภายในเว็บกันสักหน่อย

  SLOT online ทุกค่าย เพื่อที่จะให้คุณได้เห็นภาพ และตัดสินใจในการสมัครเข้าเป็นสมาชิกได้ง่ายยิ่งขึ้น ยิ่งใครที่ยังไม่เคยได้สัมผัสกับเกมการเดิมพันด้วยเงินสด อาจยังกล้าๆ กลัวๆ ไม่กล้าลองที่จะเข้ามาเป็นสมาชิกกับทางเว็บ ไม่ต้องกลัวเลย เพราะเว็บเราได้รับมาตรฐานจากสากล พร้อมทั้งได้รับการจดทะเบียนกับทางรัฐบาลที่สามารถเปิดเว็บคาสิโนออนไลน์ได้ จึงไม่ต้องกังวลถึงเรื่องความปลอดภัยนั่นเอง

  slot

 15. Great goods from you, man. I have have in mind your stuff
  prior to and you are just too wonderful. I really like what you have
  bought here, really like what you are stating and the way
  through which you assert it. You are making it entertaining and you still care for to keep it smart.
  I can not wait to learn much more from you. That is really a terrific website.

 16. Its like you learn my thoughts! You appear to grasp a lot approximately this, like you wrote the ebook in it or something.

  I feel that you simply could do with a few % to force the message house a bit, however other than that, that
  is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be
  back.

 17. Sweet blog! I found it while surfinng around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on hoow to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you
  web page

 18. 789BET เว็บพนัน คาสิโน
  บาคาร่า เกมสล็อต ได้เงินจริง
  789BET เว็บที่ให้บริการ คาสิโนสด เกมสล็อต บาคาร่า ไฮโล ไพ่แคง
  ป็อกเด้ง เสือมังกร สล็อต ยิงปลา สมัครกับเว็บตรง ไม่ผ่านตัวแทน ฝากถอน
  ในระบบอัตโนมัติ ไม่รอรอบ ไม่มีขั้นต่ำ สุดพิเศษเปิดบัญชีกับเราวันนี้ รับโบนัสฟรีๆ กว่า 100%

  เว็บตรง บริษัทใหญ่ 789 coint bet คือเว็บพนันออนไลน์ ศูนย์รวมคาสิโน กีฬา ครบทุกวงจร ไม่ผ่านเอเย่นต์ มั่นใจได้เลยว่า ท่านจะได้รับบริการที่ดีที่สุด VIP
  เพื่อความเพลิดเพลินและตอบโจทย์นักเสี่ยงดวงเช่นคุณ เชิญมารำ่รวยกับเราตอนนี้ เตรียมโบนัสก้อนโตไว้รองรับคุณบอลสเต็ป

 19. always i used to read smaller content that as well clear their motive, and that is
  also happening with this article which I am reading at this place.

  Check out my homepage … Kellee

 20. Magnificent beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how can i
  subscribe for a weblog web site? The account aided
  me a applicable deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast offered shiny transparent concept

 21. I am really enjoying the theme/design of your web
  site. Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A couple of my blog audience have complained about my website not operating correctly
  in Explorer but looks great in Safari. Do you have any solutions to help fix this problem?

 22. My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 23. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
  good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 24. Good day! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for
  this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 25. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it,
  you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will
  come back later on. I want to encourage you continue your great job,
  have a nice weekend!

 26. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website?

  My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would really benefit from a lot of the information you provide
  here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 27. Magnificent goods from you, man. I have have in mind your stuff previous to and you are just too magnificent.
  I actually like what you’ve received right here, certainly like what you are
  saying and the best way through which you are saying
  it. You make it enjoyable and you still care for to keep it
  sensible. I cant wait to read far more from you.
  That is really a great web site.

 28. My programmer is trying to persuade me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of
  the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve
  been using Movable-type on several websites for about a
  year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

  Also visit my site; olejek cbd na bole kregoslupa

 29. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something
  that I think I would never understand. It seems too complex and
  extremely broad for me. I am looking forward for your next post,
  I’ll try to get the hang of it!

 30. I’m curious to find out what blog platform you’re
  working with? I’m having some small security issues with my latest site and I would like to find something more risk-free.

  Do you have any solutions?

 31. The Bears backed their way into the playoffs despite a Week 17 loss to the Packers, when the Saints wrapped up
  the No. two seed in the conference by blowing
  out the Panthers.

 32. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to
  work on. You have done a extraordinary job!

 33. I was very happy to uncover this great site. I want to to thank you for ones time
  due to this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you bookmarked
  to check out new stuff on your web site.

 34. Hi terrific blog! Does running a blog such as this require
  a large amount of work? I’ve no knowledge
  of computer programming but I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, should you have any recommendations or techniques
  for new blog owners please share. I understand this is off
  subject however I just needed to ask. Appreciate it!

 35. Having read this I thought it was really enlightening.

  I appreciate you finding the time and effort to put this article together.
  I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments.

  But so what, it was still worth it!

 36. Hello! This is kind of off topic but I need some advice from
  an established blog. Is it hard to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any points or suggestions? Thanks

 37. Pretty component of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that I acquire in fact loved account your weblog posts.

  Anyway I will be subscribing to your augment or even I success you get entry to consistently rapidly.

 38. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 39. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be
  really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me.

  I am looking forward for your next post, I will
  try to get the hang of it!

 40. This design is spectacular! You obviously know how to keep
  a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
  (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had
  to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 41. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 42. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Bless you!

 43. Currently it appears like Movable Type is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 44. I am extremely inspired with your writing abilities as neatly as with the
  structure to your blog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a nice blog like this one nowadays..

 45. Aw, this was an incredibly good post. Taking the
  time and actual effort to produce a good article… but what can I say… I hesitate
  a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 46. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert
  that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing
  to your feeds and even I achijevement you access consistently rapidly.

 47. I think that everything published was very reasonable.

  But, consider this, what if you added a little information? I am not saying your information isn’t good., however suppose you added a headline that makes people want
  more? I mean PHÁT ĐIỆN DÙNG NĂNG LƯỢNG SÓNG BIỂN – Wambua is a little
  boring. You might glance at Yahoo’s front page and note how they
  create article titles to get viewers to click.
  You might try adding a video or a related picture or two
  to grab readers interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it might make your posts a little
  bit more interesting.

 48. I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 49. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really great articles and I believe I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if
  interested. Cheers!

 50. I’m really impressed with your writing skills as neatly as with the format for your weblog.
  Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Either way stay up the nice high quality writing, it is uncommon to look a nice weblog
  like this one today..

 51. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered
  It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute &
  help different customers like its helped me. Good job.

 52. The other day, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now
  destroyed and she has 83 views. I know this is totally
  off topic but I had to share it with someone!

 53. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many choices out there that
  I’m completely overwhelmed .. Any suggestions?
  Kudos!

 54. Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics
  as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 55. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous
  to and you’re just too fantastic. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way
  in which you say it. You make it enjoyable
  and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read
  far more from you. This is actually a wonderful website.

 56. We’re a group of volunteers and opening a brand
  new scheme in our community. Your site provided us with helpful
  information to work on. You have done a formidable activity
  and our entire group might be grateful to you.

 57. I’m no longer positive where you’re getting your information, however good topic.

  I needs to spend some time finding out much more or understanding
  more. Thank you for magnificent information I used to be in search of this information for my mission.

 58. Just want to say your article is as astounding.

  The clearness in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and
  please carry on the enjoyable work.

 59. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have
  you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me
  an email.

 60. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the
  head. The problem is something that not enough
  men and women are speaking intelligently about. I’m very
  happy I came across this during my search for something regarding this.

 61. magnificent submit, very informative. I’m wondering why
  the opposite specialists of this sector don’t understand
  this. You should continue your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base
  already!

 62. After going over a few of the blog posts on your site, I really like your way of writing a blog.
  I added it to my bookmark site list and will be checking back soon.
  Take a look at my website as well and let me
  know what you think.

 63. Excellent items from you, man. I’ve keep in mind
  your stuff prior to and you are just too great.

  I actually like what you have received here, certainly like what you’re saying and the way
  wherein you are saying it. You’re making it enjoyable and you
  still care for to keep it wise. I can not wait to
  read far more from you. This is really a
  terrific website.

 64. Great article! This is the kind of information that should be shared across the
  internet. Shame on Google for not positioning this publish upper!
  Come on over and talk over with my website . Thanks =)

 65. This is the perfect website for everyone who really wants to
  find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with
  you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that
  has been discussed for ages. Great stuff, just excellent!

 66. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and may come back at some point.
  I want to encourage you to definitely continue your great
  job, have a nice morning!

 67. Appreciating the persistence you put into your blog and in depth information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your
  RSS feeds to my Google account.

 68. I’m curious to find out what blog system you have been utilizing?
  I’m experiencing some small security problems with my latest site and I’d like to find something more safe.

  Do you have any recommendations?

 69. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs?

  I have a blog centered on the same subjects you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I
  know my audience would enjoy your work. If you are even remotely interested,
  feel free to shoot me an e-mail.

 70. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running
  off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with
  internet browser compatibility but I figured I’d
  post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the problem solved soon. Thanks

 71. Wonderful blog! I foujd it whioe searching on Yaho News.
  Do yyou have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a whiile but I never seem to get there!
  Appreciate it
  site

 72. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested
  to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share
  it with someone!

 73. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing troubles with your
  RSS. I don’t know the reason why I am unable to
  join it. Is there anyone else getting similar RSS issues?
  Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 74. Thank you for another fantastic post. Where else could anyone get that kind of information in such a perfect manner of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 75. Wonderful items from you, man. I’ve be mindful your
  stuff previous to and you are simply extremely great.
  I really like what you’ve received here, really like what you are saying and
  the way in which through which you say it.
  You are making it entertaining and you continue to take care of to stay it
  sensible. I cant wait to learn much more from you. This is actually a
  great website.

 76. Excellent pieces. Keep posting such kind of info on your blog.

  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve done an incredible job.
  I will certainly digg it and individually suggest to
  my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

 77. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It’s pretty worth
  enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good
  content as you did, the internet will be a
  lot more useful than ever before.

 78. Hi, Neat post. There is a problem together with your website
  in web explorer, may test this? IE nonetheless is the market leader and a huge component to other people will leave out your excellent writing because of this problem.

 79. Just want to say your article is as amazing. The clearness on your put
  up is just great and i can suppose you’re an expert
  in this subject. Fine together with your permission let me to grab your feed to stay updated
  with approaching post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 80. Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at
  a fair price? Many thanks, I appreciate it!

 81. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange methods with others, please shoot me an email if interested.

 82. Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My site covers a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from
  each other. If you’re interested feel free to shoot me
  an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 83. Excellent post. I was checking constantly this blog
  and I’m impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I car
  for such info much. I was seeking this particular info foor a veey long
  time. Thank you aand good luck.
  ออปชั่น web site neteller สมัคร

 84. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why
  waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 85. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to
  help other people.

 86. Hi, i believe that i saw yyou visited my web site thus i got here to
  go back the favor?.I am attempting to in finding things to enhance mmy
  website!I suppose its goo enough too make use of some of your
  ideas!!
  website

 87. After looking over a few of the blog articles on your website, I truly appreciate
  your way of blogging. I saved it to my bookmark webpage list
  and will be checking back in the near future. Please check out my
  website as well and tell me how you feel.

 88. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You clearly know what
  youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you
  could be giving us something enlightening to read?

 89. Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I am impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I
  care for such information much. I was seeking this particular information for a long
  time. Thank you and best of luck.

 90. Howdy very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also?
  I’m satisfied to search out numerous useful info right here in the post,
  we want work out more techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 91. Hello There. I discovered your weblog using msn. This is
  an extremely neatly written article. I will make sure
  to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thank you for the post.
  I will certainly comeback.

 92. What i do not understood is actually how you are now not actually a lot more neatly-favored than you might be now.
  You are so intelligent. You realize thus considerably in the case of this subject,
  produced me for my part imagine it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not involved unless it is something to accomplish with Girl gaga!
  Your personal stuffs outstanding. Always handle it up!

 93. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be really something which I think I would never understand.

  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the
  hang of it!

 94. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site?

  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit
  acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 95. Great blog here! Also your website loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 96. Hi, I do believe this is an excellent website.

  I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and
  continue to help others.

 97. A ffew things i have generally told people is that when evaluating a goo
  on the net electronics retail store, there arre a few aspects that you have to think about.
  Firstt and foremost, youu should make sure to choose a reputable plus reliable store that has got great opinions and ratings from other shoppers and business world
  professionals. This will ensure you are dealing with a well-known store to provide good service andd assistance to its patrons.
  Thanmk you for sharing your ideas on this weblog.

 98. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see
  if it can survive a forty foot drop, just so she
  can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 99. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
  how could i subscribe for a blog website? The account aided
  me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of
  this your broadcast offered bright clear concept

 100. Great work! That is the type of information that are meant to be shared around the internet.
  Disgrace on the seek engines for no longer positioning this put up higher!

  Come on over and talk over with my website . Thank you =)

 101. hello!,I love your writing so a lot! proportion we be in contact
  more approximately your post on AOL? I require a specialist on this
  space to solve my problem. Maybe that is you!
  Taking a look forward to see you.

 102. Fantastic website you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover the
  same topics talked about here? I’d really love to be a part of online community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Appreciate it!

 103. Hi there! This blog post couldn’t be written much better!

  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I’ll send this
  post to him. Pretty sure he’s going to have a good read.
  Thanks for sharing!

 104. Hola! I’ve been reading your weblog for some time now and finally
  got the bravery to go ahead and give you a shout out from
  Austin Texas! Just wanted to say keep up the good job!

 105. The other day, while I was at work, my sister stole my iPaad and tested to
  see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtfube sensation. My apple ipad
  is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it wijth someone!

  프로 옵션 webpage
  징가 프로 검토

 106. I have been surfing on-line greater than three hours lately,
  yet I by no means found any interesting article like yours.
  It is pretty value sufficient for me. In my view,
  if all site owners and bloggers made excellent content as you did,
  the net will likely be a lot more helpful than ever before.

 107. Hello there! This post couldn’t be written any better!

  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I will send this article to
  him. Fairly certain he’ll have a very good read.
  I appreciate you for sharing!

 108. It is truly a great and helpful piece of info. I’m happy that you shared this useful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Iq option การถอนเงิน web page binary optiln thailand

 109. I seriously love your site.. Great colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting
  to create my own personal blog and would like to learn where you got this from or what the
  theme is named. Appreciate it!

 110. Awesome blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there
  that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations? Kudos!

 111. Somebody necessarily lend a hand to make significantly articles I would state.
  This is the very first time I frequented your website page
  and so far? I amazed with the analysis you made to create this particular publish extraordinary.
  Wonderful job!

 112. Hello there, I discoveed your websxite byy wayy of Google whilst searching
  for a comparable matter, your web site came up, it appears to
  be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just changed into alert to your weblog through Google, and locatdd that it’s truly informative.
  I am gonna be careful foor brussels. I will be grateful should you proceed this in future.
  Nummerous other folks will probably be benefited out of your
  writing. Cheers!
  webpage

 113. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your submit is just nice and
  i can think you’re knowledgeable in this subject.
  Fine with your permission allow me to take hold of your feed to keep up
  to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

 114. I don’t even understand how I ended up here, however I assumed this submit was good.

  I don’t recognise who you are however definitely you’re going to
  a well-known blogger if you aren’t already.
  Cheers!

 115. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest
  you some interesting things or advice. Maybe you can write next
  articles referring to this article. I desire to read even more things about
  it!

 116. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites
  for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts
  into it? Any kind of help would be really appreciated!

 117. I truly love your site.. Pleasant colors & theme. Did you build this web site yourself?
  Please reply back as I’m looking to create my very own site and want
  to know where you got this from or what the
  theme is named. Appreciate it!

 118. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty fast. I’m thinking about
  creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?

  With thanks

 119. Wonderful post however I was wondering if you
  could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Thank you!

 120. A person essentially assist to make significantly posts I’d
  state. That is the first time I frequented your web page and to this
  point? I amazed with the analysis you made to
  make this actual publish extraordinary. Wonderful process!

 121. With havin so much content and articles do you
  ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of unique content I’ve either written myself
  or outsourced but it looks like a lot of it is popping
  it up all over the internet without my agreement. Do you know any
  techniques to help reduce content from being ripped off?

  I’d truly appreciate it. http://bupsehakni.thezenweb.com/–38930638

 122. I think this is among the so much significant info for me.
  And i am satisfied reading your article. But should observation on some general things, The web site style
  is wonderful, the articles is truly nice : D. Good job, cheers

 123. Currently it appears like Expression Engine is the top blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 124. Good day! I know this is kind of off topic but I
  was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding
  one? Thanks a lot!

 125. Floraspring is a weight loss supplement from Revival Point,
  LLC. The supplement uses probiotics to boost energy and mood, control
  body fat mass, reduce waist circumference, and reduce calorie absorption, among other benefits.
  According to the official website, by taking one capsule of Floraspring daily,
  users can give your body 25 billion colony-forming units (CFUs) of probiotic bacteria.
  Each serving contains over a dozen strains of probiotics to
  support gut health and weight loss in various ways. https://www.youai-clinic.com/bg_mainimg/

 126. Greetings I am so delighted I found your web site, I really found you by accident, while I was researching on Bing for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say thank you for a incredible
  post and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the minute
  but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a great deal more, Please
  do keep up the excellent work. https://www.viki.com/users/bowman2539_373/about

 127. Hello there! This article couldn’t be written much better!

  Reading through this post reminds me of my previous roommate!

  He always kept preaching about this. I’ll send this information to
  him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Thank you for sharing!

 128. Awesome issues here. I’m very satisfied to look your post.
  Thank you so much and I’m taking a look forward to touch you.

  Will you please drop me a e-mail?

 129. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to
  be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I want to read more things about it!

 130. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. But just imagine if you
  added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with pics and videos, this
  blog could definitely be one of the best in its niche.
  Wonderful blog! https://en.gravatar.com/bowman2539

 131. great submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not
  understand this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 132. Awesome site you have here but I was curious about
  if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article?

  I’d really love to be a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Many thanks!

 133. What i do not understood is in fact how you are no longer really a lot more
  well-preferred than you might be right now. You’re so intelligent.

  You recognize therefore significantly on the
  subject of this subject, made me individually consider it from a lot of numerous angles.
  Its like women and men are not interested until it’s something to accomplish with Girl gaga!
  Your individual stuffs excellent. At all times care for it up!

 134. Greate article. Keep posting such kind of information on your
  site. Im really impressed by it.
  Hey there, You’ve performed an incredible job. I will definitely digg it and in my opinion suggest to my
  friends. I am confident they will be benefited from this web site.

  Feel free to visit my web-site; hcg injections online

 135. Its such as you learn my mind! You appear
  to understand a lot about this, such as you wrote the e book in it or something.

  I believe that you just could do with a few percent to force the
  message home a bit, however other than that, this is wonderful blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 136. Hmm it appears like your website ate my first comment
  (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
  blog writer but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for beginner blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 137. fantastic publish, very informative. I ponder why the other
  specialists of this sector don’t realkize this. You should proceed your
  writing. I am confident, you have a huge readers’
  base already!
  이진 거래 사기 web page 바이너리 옵션으로
  돈을 벌다

 138. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 139. Just want to say your article is as astounding. The clearness to your submit is simply cool
  and that i can think you are an expert on this subject. Well with your
  permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with impending post.
  Thanks one million and please carry on the rewarding work.

 140. When someone writes an piece of writing he/she maintains the thought of
  a user in his/her brain that how a user can know it.
  Thus that’s why this piece of writing is outstdanding.
  Thanks!

 141. Hi would you mind letting me know which web host you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
  Cheers, I appreciate it!

 142. What i do not realize is in reality how you’re not really a lot more well-favored than you might be now.
  You’re so intelligent. You recognize thus significantly with regards
  to this topic, produced me personally imagine it from numerous various angles.
  Its like women and men aren’t interested except it is one thing to accomplish with Lady gaga!
  Your individual stuffs excellent. At all times maintain it up!

 143. I’m gone to say to my little brother, that he should also pay
  a visit this weblog on regular basis to obtain updated from
  most recent information.

  Also visit my web-site … rb88

 144. magnificent points altogether, you simply gained a new reader.
  What could you suggest in regards to your put up that you simply
  made some days in the past? Any certain?

 145. This is the right website for everyone who would like to understand this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally
  would want to…HaHa). You definitely put a new
  spin on a subject that’s been discussed for a long time.
  Excellent stuff, just wonderful!

 146. Hey terrific website! Does running a blog like this require a great deal of work?
  I have no understanding of coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any recommendations or tips for new blog owners please
  share. I know this is off topic but I simply needed to ask.
  Thanks!

 147. After looking at a handful of the blog posts on your blog, I seriously like your
  technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark
  webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and let me know what you think.

 148. Hello there I am so grateful I found your blog, I really found you by mistake, while I was looking on Askjeeve for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a
  fantastic post and a all round exciting blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and also
  added in your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.

 149. Hey, I think your site might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, fantastic blog!

 150. You’re so cool! I don’t think I’ve read through something like that before.
  So wonderful to find somebody with genuine thoughts on this subject matter.

  Seriously.. thank you for starting this up. This site is
  one thing that’s needed on the internet, someone with a bit
  of originality!

 151. Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of
  volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work on.
  You have done a extraordinary job!

 152. Hiya! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My site addresses a lot of the same subjects as yours and
  I think we could greatly benefit from each other. If you might
  be interested feel free to shoot me an email. I look forward
  to hearing from you! Awesome blog by the way!

 153. hi!,I love your writing so much! share we be in contact extra about
  your article on AOL? I require a specialist on this area to resolve my problem.
  Maybe that is you! Having a look forward to see you.

 154. Its such as you read my mind! You seem to understand so much about this,
  such as you wrote the e-book in it or something.
  I feel that you simply could do with a few percent to pressure the message
  house a bit, however other than that, that is wonderful blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 155. klik66 merupakan salah satu situss permainan pkv games yang telah benar-benar terpercaya ⅾan sudah menerima
  rekomendasi dari dewalink.

  dewalink juga salah satu situs anjuran permainan ppkv games yang amat terpercaya ⅾan lwman ini juga menawarkan saran dari situs pkv
  Ԁаn web agen taruhan boola eperti klik365 yang mempunyai bonus yang betul-betul besar semuanya sudah mempunyai bknus ddan bahkan jackpot sampai ratusan juta
  rupiah.

 156. It’s appropriate time to make some plans for the long run and it is time to
  be happy. I’ve learn this submit and if I could I desire to suggest you few attention-grabbing issues or
  suggestions. Perhaps you can write next articles relating to this article.

  I wish to learn more things about it!

 157. Howdy! This post could not be written any better! Reading this post
  reminds me of my good old room mate! He always kept talking about
  this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have
  a good read. Many thanks for sharing!

 158. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do so!
  Your writing taste has been amazed me. Thanks,
  quite great article.

 159. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few
  of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why
  but I think its a linking issue. I’ve tried it in two
  different internet browsers and both show
  the same outcome.

 160. Heya! I know this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does managing a well-established blog such as yours require a
  massive amount work? I am brand new to running a blog however
  I do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I can share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 161. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 162. I want to to thank you for this excellent read!!

  I definitely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to check
  out new things you post…

 163. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find a
  captcha plugin for my comment form? I’m using the
  same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 164. Good day I am so excited I found your webpage,
  I really found you by accident, while I was
  researching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say kudos for a tremendous post and a all
  round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute
  but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the great b.

 165. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to
  be really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 166. I like the valuable information you supply
  for your articles. I’ll bookmark your blog and take a
  look at once more right here regularly. I’m moderately
  sure I’ll be told a lot of new stuff right right here!
  Best of luck for the following!

  Take a look at my web page :: หวยลาว

 167. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask! http://bupsehakni.blogocial.com/–36434161

 168. Hello, I do think your web site may be having browser compatibility issues.
  When I take a look at your website in Safari,
  it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, great blog!

 169. I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual
  supply on your visitors? Is gonna be back often to inspect
  new posts

 170. Hi, I do think this is an excellent website. I
  stumbledupon it 😉 I may come back once again since i have book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue
  to help others.

 171. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was seeking this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 172. Have you ever thought about adding a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental
  and all. Nevertheless think about if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could undeniably
  be one of the very best in its niche. Great blog!

 173. Greetings I am so grateful I found your blog, I really found you by error, while I was looking on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous
  post and a all round entertaining blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I
  have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb
  work.

 174. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog
  and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.

  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 175. Thanks for discussing your ideas on this blog. As well, a
  delusion regarding the banking companies intentions any time talking about
  pfoperty foreclosures is that the standard bank will not have my installments.
  There is a certain amount of time which the bank will require payments here and
  there. If you are very deep inn the hole, they’re going to
  commonly call that you pay the particular payment in full.
  However, that doesn’t mean tbat they will have any sort of payments aat all.

  In the event yyou annd the financial institution can be capable to work a little something out, the actual foreclosure practice may cease.
  However, if you ever continue to miss payments underneath the new program, the foreclosed process can just ick up exazctly where it
  was left off.

 176. hello!,I love your writing so a lot! percentage we be in contact more about your article on AOL?
  I require an expert on this space to unravel my problem.
  May be that’s you! Having a look forward to peer you.

 177. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get
  setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 178. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges.
  It was truly informative. Your site is extremely helpful.
  Many thanks for sharing!

 179. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering
  if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against
  it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any support
  is very much appreciated.

 180. My spouse and I absolutely love your blog and find many of
  your post’s to be just what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write
  regarding here. Again, awesome web log!

 181. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures
  aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 182. Thank you for any other informative website. Where else could I get that type of info
  written in such an ideal approach? I’ve a mission that I’m just now running on, and I have been on the glance
  out for such information.

 183. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wished
  to say that I’ve really loved browsing your weblog posts.
  In any case I will be subscribing in your feed and I hope you write again soon!

 184. I will right away take hold of your rss feed as I can not in finding your email
  subscription link or newsletter service. Do you have any?

  Please let me recognize so that I may subscribe. Thanks.

 185. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that
  “perfect balance” between usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a fantastic job with this.
  Additionally, the blog loads super quick for me on Firefox.
  Outstanding Blog!

 186. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other sites?

  I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know
  my subscribers would enjoy your work. If you’re even remotely interested,
  feel free to shoot me an e mail.

 187. A person essentially help to make significantly posts I would state.

  That is the first time I frequented your website page and up
  to now? I surprised with the analysis you made to make this particular submit amazing.
  Excellent task!

 188. Great article! That is the kind of information that are supposed to be
  shared around the internet. Disgrace on the search
  engines for not positioning this post upper! Come on over and visit my web site .
  Thanks =)

 189. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like
  to shoot you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 190. Hello there! I could have sworn I’ve been to this web site
  before but after looking at some of the posts I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it
  and checking back frequently!

 191. I’m extremely impressed with your writing skills and also
  with the layout on your blog. Is this a paid theme or did
  you customize it yourself? Anyway keep up the nice
  quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 192. I believe this is one of the so much important information for me.

  And i’m satisfied reading your article. However should observation on few basic
  issues, The web site taste is ideal, the articles is truly great :
  D. Good task, cheers

 193. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great
  author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point.
  I want to encourage continue your great job, have a nice weekend!

 194. Incredible! This blog looks exactly like my old one!

  It’s on a completely different topic but it has pretty much
  the same page layout and design. Great choice of colors!

 195. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to
  say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 196. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a
  tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Sorry for being
  off-topic but I had to ask!

 197. Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep
  up to date with forthcoming post. Thanks a
  million and please carry on the enjoyable work.

 198. Fascinating blog! Is your theme custom made or did
  you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Kudos

 199. whoah this weblog is fantastic i love reading your posts.
  Stay up the great work! You understand, lots of people are searching round for this info, you
  can aid them greatly.

 200. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 201. Hi! Quick question that’s entirely off topic. Do you
  know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this
  problem. If you have any recommendations, please
  share. Thanks!

 202. It is the best time to make a few plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to recommend you some fascinating things
  or suggestions. Perhaps you can write next articles relating to this article.
  I desire to read even more issues about it!

 203. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for
  me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang
  of it!

 204. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a
  tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique. P.S
  Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 205. I don’t even know the way I stopped up right here, but I
  thought this submit was once good. I do not recognize who
  you’re however definitely you’re going to a famous blogger for
  those who are not already. Cheers!

 206. I’m extremely impressed together with your
  writing talents and also with the structure to your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to
  see a nice blog like this one these days..

 207. Superb blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m completely confused .. Any recommendations?
  Cheers!

 208. Hello would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I
  had to ask!

 209. of course like your web site however you need to take a look at the spelling
  on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I will
  certainly come again again.

 210. First off I want to say awesome blog! I had a
  quick question which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to
  know how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.

  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply
  just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Thank you! http://www.60cards.net/en/60cc/forum/topic/12226

 211. Fantastic goods from you, man. I’ve remember your stuff prior to and you’re just too magnificent.

  I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which wherein you are saying it.

  You make it entertaining and you still take care of to stay it wise.
  I can not wait to learn much more from you. That is really a terrific
  web site.

 212. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; we have developed some
  nice practices and we are looking to swap strategies with
  others, please shoot me an email if interested.

 213. klik66 yaitu salah satu situs permainan pkv games yang telah sangat
  terpercaya Ԁan telah mendapatkan anjuran dari dewalink.

  dewalink jjuga salah satu web anjuran permainan pkv games yang sangat terpewrcaya Ԁan web iini juga menawarkan anjuran dari web pkv ɗаn website agen taruhaan bola seperti klik365 yasng memiliki bonus yan sungguh-sungguh besar semuanya telah
  memiliki bonus ɗan malah jackpot sampai ratusan jua rupiah.

 214. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.