KỸ THUẬT ĐỘNG CƠ Ô-TÔ XE MÁY KHÔNG NHIÊN LIỆU VÀ CÁCH MẠNG MÔI TRƯỜNG

         I/. Động cơ và sự sống nhân loại :

“Động cơ là công cụ cơ khí, là chế tác đặc biệt của nhân loại, nhằm mục đích biến đổi các dạng năng lượng khác thành năng lượng hữu ích và hữu hướng để phục vụ cho một mục tiêu cơ học nhất định.”

Từ thượng cổ, con người đã biết dùng thuỷ động năng của dòng nước chảy để tạo ra các bờ xe nước nổi tiếng kỳ quan để dẫn thuỷ nhập điền, làm máy giã gạo .v.v… Tiếp theo là hoá năng của hợp chất nitrat, kali sulfur… để làm ra tên lửa dưới dạng pháo thăng thiên, động cơ phản lực 1 thì kỳ diệu. Tên lửa hơi nước chế tạo sau đó không lâu làm tăng ý nghĩa và nhận thức về sự phong phú của năng lượng cho động cơ. Cối xay gió làm sáng danh đảo quốc Hà Lan, tô điểm cho câu chuyện hài “Don Quijotte, nhà quý tộc tài ba xứ Mantra” (Cervantes, Espanã) cũng góp phần tạo nên động cơ turbin khí, tiền thân của các động cơ turbine hiện đại.

 

II/. Động cơ nhiên liệu : bước đột phá :

Sự khám phá ra động cơ hơi nước dùng nhiên liệu than và than đá bởi Denis Papin ở Pháp và Stephenson đưa lên đầu kéo xe lửa tại Anh liền sau đó, đã mở đầu cho cách mạng công nghiệp toàn cầu. Sau đó nhân loại tiến lên chế tạo động cơ đốt trong dùng nhiên liệu lỏng Diesel và động cơ chạy xăng, và các biến tấu nhiên liệu như dầu mazout, hỗn hống than lỏng … và động cơ turbin nhiên liệu lỏng ( dùng dầu phản lực, hỗn hợp ammoniac – oxy lỏng, hỗn hợp hidro – oxy lỏng … ) đã tiếp tục đẩy mạnh chế tác động cơ nhiên liệu.

Có thể nói, động cơ nhiên liệu là bước đột phá lớn của nhân loại, là vị thần Atlas dựng nên thế giới văn minh cơ khí ngày nay.

1/. Ưu điểm của động cơ nhiên liệu :

Động cơ nhiên liệu có các ưu điểm chủ yếu sau đây :

a/. Dễ chế tạo, nguyên lý giản đơn, tường minh, phù hợp với nhiều trình độ cơ học.

b/. Nhiên liệu tương đối phổ biến và vận chuyển khá dễ dàng.

c/. Đầu tư sản xuất tương đối thấp, và ngày càng thấp hơn.

2/. Nhược điểm của động cơ nhiên liệu :

Động cơ nhiên liệu có các nhược điểm chủ yếu sau đây :

a/. Hiệu suất nhiên liệu không cao, lãng phí và tiêu huỷ năng lượng hoá thạch mà thiên nhiên đã tích luỹ hàng nhiều vạn năm.

b/. Chất thải COx, NOx …  từ động cơ dùng nhiên liệu lỏng, dù nhiều hay ít, đều rất độc hại đến môi trường sống, tăng hiệu ứng nhà kính và hầu như không có khả năng kiểm soát.

 

II/. Động cơ không nhiên liệu cho ô-tô và xe máy:

         1/. Nguyên tắc cơ học :

 

 • Động cơ ô-tô xe máy không nhiên liệu dùng năng lượng dãn hơi của khí nén làm cơ chế động lực.
 • Một turbin khí áp thấp dùng năng lượng này tạo thành chuyển động quay, làm cơ năng hữu ích của động cơ ô-tô xe máy không nhiên liệu.

 

2/. Chế tác chính :

a/. Hộp trữ khí áp : Là cơ sở động lực chính, có dung tích 8 lít, chịu được áp lực trên 6 Atm. Đó là một hộp thép dày 1mm, có dạng vận trù, phù hợp với mợi loại hình xe, kiểu dáng trang nhã.

b/. Bộ phối khí áp : Một van điều chỉnh bằng cửa dạng Space (S), ăn liền với bộ phận chỉnh ga xăng. Khi điều chỉnh tay “ga” thì cũng là điều chỉnh đồng loạt van phối khí này.

c/. Động cơ tubine : Gồm 2 phần, gắn liền thành một cơ phận thống nhất :

– Turbine khí:

* Một Stator bằng ống thép một đầu kín, một đầu hở và một lỗ thoát hơi. Lòng ống được gốm hoá với độ bóng rất cao, nên có độ ma sát rất bé.

** Bên trong lòng Stator có turbine 8 cánh bằng vật liệu Nhựa – Ceramic chịu nhiệt độ rất lớn (trên 500 độ C), bền cơ và chịu mài mòn cao. Đầu kín cũng là điểm tựa của cốt turbine, đầu hở là nắp tháo lắp được, có lỗ nhận hơi nén. Khi nhận được hơi có áp, turbine quay để giãn hơi, biến thế năng khí áp thành động năng làm turbine quay. Hơi giãn áp thoát ra theo lỗ thoát hơi trên thân Stator ra ống giảm thanh (Pô air).

– Bộ đồng tốc: Cơ năng giải phóng từ turbine có hiện tượng “giật cục”. Vì mỗi khi cánh turbine vượt qua vị trí miệng ống thoát thì mới mở đường cho hơi giải nén thoát ra với tốc độ của một phản ứng nổ. Do đó mà cơ năng được giải phóng đột ngột gây ra hiện tượng xung cơ học. Bộ đồng tốc có nhiệm vụ tích trữ cơ năng và giải phóng từ từ, xoá bỏ hiện tượng “giật cục” này.

         d/. Bộ hoà cơ : Gồm nhông truyền và bao nhông.

Nhằm gắn lắp phù hợp với mọi kiếu xe, chúng tôi thiết kế đầu ra theo cách truyền động lực vào thẳng bánh xe qua một nhông truyền phụ gắn trực tiếp vào vành chân căm (còn gọi là tambour). Do đó mà mọi kiểu xe máy từ xe số đến xe ga đều gắn ráp cùng một kiểu như nhau, tính phổ dụng (lắp lẫn) rất cao.

 

3/. Ưu nhược điểm của động cơ không nhiên liệu :

*** Động cơ không nhiên liệu có các ưu điểm chủ yếu sau đây :

a/. Hiệu quả môi trường không thể chối cãi.

b/. Lắp ráp dễ dàng và phù hợp với mọi loại xe máy. Chỉ một “nhông”, một bộ gá đơn giản, một động cơ không nhiên liệu, một bộ chia khí áp, một bình chứa khí, và 11 bu – loong, đai ốc. Tất cả những thứ đó tạo cho chiếc xe máy một tính năng kỳ diệu.

c/. Giải quyết bài toán năng lượng một cách triệt để. Qua mẫu thử nghiệm, chỉ với 1.000 ĐVN bơm hơi nén, đã chạy được trung bình 40 Km – 50 Km. Không thể bàn gì hơn.

d/. Không lo khâu phân phối nhiên liệu như động cơ chuyển đổi dùng khí hoá lỏng gặp phải. Ở Việt Nam hiện thời, không ở đâu là không có bơm hơi – vá ép. Đó là những điểm cung cấp năng lượng còn phổ biến hơn cả xăng dầu.

         e/. Không sợ nguy hiểm, cháy nổ như LPG. Dùng khí hoá lỏng luôn luôn phải đối diện với nguy cơ kích nổ khi lưu thông với tốc độ cao, một va chạm có thể phát nổ, dẫn đến chết người. Trong khi đó, động cơ không nhiên liệu tuyệt đối an toàn cháy nổ.

f/. Có thể chế tạo với mọi mức công suất, từ 1 kW đến 16 kW không có gì khó khăn trong chế tạo và đều hoàn toàn khả thi.

g/. Hoàn toàn có khả năng phát triển cho ô – tô. Đây là bước tất yếu mà chúng ta phải nghĩ đến

***Nhược điểm của động cơ không nhiên liệu:

a/. Có khó khăn khi lắp cho xe “ga” bánh nhỏ. Cần có tập huấn kỹ cho thợ lắp ráp.

b/. Bình đựng khí áp không thể quá lớn, ảnh hưởng đến tính thẩm mỹ và độ an toàn vận hành nên chỉ chạy 40 – 50 Km là phải tiếp khí áp. Điều này có thể giải quyết bằng bình khí phụ đặt ở một nơi khác trên xe máy. Ô – tô thì không thành vấn đề.

 

III/. Qui trình công nghệ sản xuất động cơ không nhiên liệu:

 

Tóm lược, qui trình công nghệ sản xuất động cơ không nhiên liệu đi theo 06 bước chính:

1/. Chế tạo động cơ : Là bước tốn nhiều thì giờ và nhân lực, cần phải quan tâm. Chủ yếu bước này có 03 phân đoạn sau :

a/. Chế tạo Stator : Cắt ống, chọt lỗ đường thoát, xoáy, ghép bệ vòng bi, gốm hoá.

b/. Đúc turbine bằng máy đúc áp lực khuôn nóng với nhựa – composit.

c/. Lắp bộ đồng tốc và gắn vào động cơ.

2/. Chế tạo bộ chia khí : theo hình thức van xoay.

3/. Chế tạo bộ gá : theo mẫu cho sẵn, vận trù cho mọi loại xe.

4/. Chế tạo bình chứa hơi nén : hình thức như bình đựng phụ tùng của xe Bonus. Một chỗ có van nạp khí, bên kia là ống hơi đi tới bộ chia khí.

5/. Nhông và xích : nhông 27 / 18, xích KDK202 thông thường, 0,8 m.

6/. Bu – loong và đai ốc : dùng của LIDOVIS.

Quy trình này có ưu điểm rất lớn :

2/. Đơn giản, tường minh, phù hợp với mọi trình độ công nghiệp từ thủ công đến tự động.

3/. Không có sức căng quá lớn về mặt bằng do có thể đặt gia công nhiều chi tiết.

 

         IV/. Đầu tư máy móc : (tổng đầu tư dự kiến : 500.000 EURO)

 

Không kể đến phương tiện vận chuyển và nhà xưởng, thì những khoản mục đầu tư máy móc cho 3000 động cơ ô-tô xe máy không nhiên liệu / tháng là :

 

Chủng loại Số lượng Đơn giá

(triệu VNĐ)

Thành tiền

(triệu VNĐ)

1/. Máy tiện (lớn nhỏ) 6 200 1200
2/. Máy phay – chọt lỗ 4 300 1200
3/. Máy xoáy – đánh bóng 6 120 720
4/. Máy gốm hoá 1 300 300
5/. Máy đúc nhựa áp lực 4 120 480
6/. Máy nung – tôi 2 180 360
7/. Máy dập 5 250 1250
8/. Máy cắt gọt đa năng 2 250 500
9/. Khuôn nhựa và khuôn dập 11 95 1045
10/. Máy sơn tĩnh điện & sấy 1 450 450
11/. Máy mạ Ni – Cr –  Zn (kẽm) 1 360 360
12/. Máy sấy điện – hồng ngoại 1 220 220
Tổng cộng 8080

 

V/. Thế mạnh kinh tế – kỹ thuật của động cơ không nhiên liệu:

Công nghệ động cơ không nhiên liệu có những thế mạnh sau đây:

1/. Kích thích, thúc đẩy và vực dậy nền công nghiệp chế tạo máy VN đang thoái trào trước sự xâm nhập mạnh mẽ của hàng cơ khí các nước trong khu vực.

2/. Công nghệ động cơ không nhiên liệu là công nghệ rất mới lạ và có tiềm năng cao. Nhất là các xe chạy trong nhà xưởng, trong khu dân cư, trong thành phố… Có thể phát triển thành xe Buýt, xe taxi không nhiên liệu, là một thế mạnh rất lớn.

3/. Nguyên vật liệu chế tạo động cơ không nhiên liệu là hoàn toàn nội địa, điều chế, thu mua được trong nước và không có bất cứ sức căng xã hội – công nghiệp nào.

4/. Động cơ không nhiên liệu không đòi hỏi đầu tư phương tiện cung cấp năng lượng cho ô – tô xe máy dùng nó, nên có thể triển khai bất cứ thời điểm nào mà không sợ trở ngại xã hội trong lĩnh vực cấp năng.

5/. Động cơ không nhiên liệu dễ dàng phối hợp với động cơ nhiên liệu sẵn có của ô–tô, xe máy nên có thể tạo dòng ô–tô – xe máy lưỡng dung (vừa có nhiên liệu, vừa không nhiên liệu). Điều này làm giảm bớt sức căng tiền vốn vì không phải SX đồng bộ một loại hình ô-tô – xe máy riêng, phù hợp với trình độ và qui mô SX của VN ta hiện nay.

6/. Động cơ không nhiên liệu cứu vãn môi trường các đô thị lớn, có độ tập trung dân số cao và ô-tô xe máy đi lại với khối lượng lớn.

7/. Động cơ không nhiên liệu, qua các thuận lợi kinh tế – kỹ thuật nói trên, sẽ hiệu quả hơn so với bất cứ công nghệ chế tạo động cơ mang tính môi trường nào khác trên thế giới, đáp ứng được một mảng nhu cầu rất lớn của VN, hấp dẫn hơn bất cứ hướng đầu tư công nghệ xây dựng nào. Mãi lực và khả năng cạnh tranh của nó là không thể lường trước được.

 

         VI/. Thay lời kết luận :

 

Nhân loại đang đứng trước nguy cơ mất cân bằng sinh thái, hiểm hoạ môi trường và sức căng phát triển. Việc xuất hiện công nghệ động cơ không nhiên liệu góp phần trong cuộc đấu tranh một mất một còn để bảo vệ an toàn sinh thái, giữ gìn môi trường sống và cải thiện kinh tế, giữ gìn bầu sinh quyển và tầng ô – zôn.

Không dừng lại ở đó, với tính năng ưu việt và giá thành hợp lý, chắc chắn động cơ không nhiên liệu có chỗ đứng rất cao trong ngành chế tạo động cơ ô-tô xe máy nội thị trong khu vực và thế giới. Nó đem lại việc làm, lợi nhuận công nghiệp và khả năng xuất khẩu.

Ngày 31/3/2001.

Wambuakim

 • Ghi chú : 11 bản vẽ kỹ thuật và 3 bản hướng dẫn nguyên nhiên liệu và công nghệ hỗ trợ đã thông qua, trở thành tài sản hợp pháp của liên minh CTy và sẽ chỉ kèm theo Know How Công Nghệ.
 • Pháp lý : Việc đăng ký Patent hợp pháp đã được đưa đến Cục Sở Hữu Trí Tuệ VN, và 03 văn phòng Patent ngoại quốc từ ngày 01/07/2004.
 • Thực hiện :

        “  Việc thử nghiệm đã được liên minh DOMICO – EURASIA tiến hành từ 01/6/2001 đến 01/11/2004, theo đúng mọi điều kiện và tiêu chuẩn động học Châu Âu.”

Ngày 14/11/2004

Đại Diện EURASIA DEVELOPMENT GmbH

FalkstraBe 73-77 D 47058 Duisburg.

Nguyễn Quý Dr.                                                                                       (ký tên)

2.803 Trả lời “KỸ THUẬT ĐỘNG CƠ Ô-TÔ XE MÁY KHÔNG NHIÊN LIỆU VÀ CÁCH MẠNG MÔI TRƯỜNG”

 1. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am having difficulties with your
  RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anyone
  else getting identical RSS problems? Anyone that knows
  the solution will you kindly respond? Thanx!!

  1. PubMed 23609390 viagra near me As soon as Froya left, Roger s face immediately blood pressure medications frequent urination covered a layer of frost, He stared at the bard kneeling on blood pressure medications frequent urination the ground, and said to Toffler coldly Toffler

 2. I have been exploring for a bit for any high quality articles or
  weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I
  at last stumbled upon this website. Studying this info So i
  am happy to show that I have a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I such a lot for sure will make sure to don’t disregard this web
  site and provides it a glance on a relentless basis.

  my web-site; mpc-install.com

 3. Howdy! This article couldn?t be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I will forward this information to him.
  Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for
  sharing!

  Feel free to visit my website :: forum.adm-tolka.ru

 4. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering issues with your website.
  It looks like some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let
  me know if this is happening to them too? This
  might be a problem with my web browser because I’ve had
  this happen before. Cheers

  My webpage http://www.youxi2020.cn

 5. Great ? I should certainly pronounce, impressed with your website.

  I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to
  do to access. I recently found what I hoped for before you know
  it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme .

  a tones way for your customer to communicate. Excellent
  task.

  Feel free to visit my homepage :: o2o.jjfwpt.com

 6. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering issues with
  your blog. It looks like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thank you

  Feel free to visit my web-site: http://webboard.bbgun.pro/index.php?action=profile;u=6684

   1. The majority of these refugees came from the Tajik and Hazara communities, but other ethnic groups were also represented among the refugee population buy cialis online forum Elias Vasquez, PhD, NP, FAANP Associate Professor of Clinical Nursing, School of Nursing, The University of Texas Houston

   2. Poster P2 15 02 Using Oncotype DX Breast Recurrence Score RS assay to define the role of neoadjuvant endocrine therapy NET in early stage hormone receptor positive HR breast cancer BC Monitor Closely 1 ketoconazole will increase the level or effect of teniposide by P glycoprotein MDR1 efflux transporter

 7. I’m writing to make you be aware of what a exceptional encounter my friend’s girl gained studying your web site.
  She came to find numerous details, which include what it is like to possess a very effective coaching mood to get folks without difficulty completely
  grasp specified tortuous subject matter. You truly surpassed her expectations.
  Many thanks for giving these practical, trustworthy, educational and even fun tips
  about the topic to Lizeth.

  Also visit my website :: https://grazebo.com

 8. I hardly leave comments, but after browsing through a few of the
  comments on this page KỸ THUẬT ĐỘNG CƠ Ô-TÔ XE MÁY KHÔNG NHIÊN LIỆU VÀ CÁCH MẠNG MÔI TRƯỜNG
  – Wambua. I actually do have a couple of questions for
  you if you tend not to mind. Could it be simply me or
  do a few of these remarks come across like they are coming from brain dead individuals?
  😛 And, if you are writing at other places, I’d like to follow you.

  Could you post a list of all of all your public pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  My homepage: https://kebe.top/

 9. Thank you for being my own instructor on this matter. We enjoyed the article a
  lot and most of all cherished the way in which you handled the
  issues I considered to be controversial. You’re always rather kind to
  readers like me and aid me in my everyday living.
  Thank you.

  Have a look at my website: grazebo.com

 10. I am writing to let you understand what a amazing discovery my wife’s princess went through reading through your blog.

  She picked up some details, including what it is like to have an excellent helping spirit to make many people just know several complex subject matter.
  You truly did more than our own expectations. I appreciate you for presenting those important,
  healthy, revealing and in addition easy tips about
  the topic to Kate.

  Also visit my website: grautocar.com

 11. I’m really inspired with your writing abilities and also with the format to your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you modify it your
  self? Anyway keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon to look a great
  blog like this one these days..

  Here is my homepage … kebe.top

  1. propecia for men to buy heterozygous for the factor V Leiden and prothrombin G20210A mutations or homozygous carriers, 25, 27 and possibly increased procoagulant factor VIII and factor IX levels, 23, 25, 28 decreased tissue factor pathway inhibitor levels 26 and persistent residual deep vein thrombosis

 12. Thank you, I’ve just been looking for information approximately this topic
  for ages and yours is the best I’ve discovered till now.

  But, what in regards to the bottom line? Are you positive concerning the source?

  My webpage; kebe.top

 13. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website.

  I had no trouble navigating through all the tabs and related
  information ended up being truly easy to do
  to access. I recently found what I hoped
  for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those
  who add forums or anything, site theme . a tones way for your
  client to communicate. Nice task.

  Here is my web blog – Leila

  1. levitra comentarios eulexin ciprofloxacino hidrocortisona It s about the ease of incorporation, the ability of Irishcorporate law and tax law to fit in with IRS Internal RevenueService requirements, and the flexibility that is shown by theDepartment of Finance and Revenue to any of the multinationals needs

  1. levitra cloridrato de ciprofloxacino 500 mg preo drogasil Patient tracing began immediately to identify any children who had colonoscopies using this piece of equipment between May 17 and July 5

 14. It is the best time to make a few plans for the future
  and it’s time to be happy. I have read this
  put up and if I could I desire to recommend you some interesting issues
  or advice. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to learn even more things about it!

  Take a look at my blog post – mpc-install.com

 15. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Thank you

  My web page :: clubriders.men

  1. The radiation dose to mother and infant using 18 FDG PET CT is substantially lower than diagnostic CT and although the 18 FDG radiotracer crosses the placental membrane, there is no scientific evidence demonstrating associated fetal toxicity in humans or nonhuman primates ask propecia Layla Bird Getty Images

  1. I think sustanon causes a better ratio of test estrogen dht i was always much leaner and felt more like my teen years, could eat whatever and not get fat when using sustanon the sides are worse though test e c just doesn t do it for some reason the difference is quite drastic propecia hair com 20 E2 AD 90 20Contraindicatii 20Pentru 20Viagra 20 20Viagra 20Ljekarna viagra ljekarna The Norfolk and Norwich University Hospital NNUH is experiencing a more than 7pc rise in emergency admissions and A E walk ins, compared with last year, and Sunday has become the hospitalГў

 16. Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your
  post is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated
  with forthcoming post. Thanks a million and please
  keep up the gratifying work.

 17. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know why I cannot join it. Is there
  anybody getting the same RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 18. Every weekend i used to pay a quick visit this web site, as
  i wish for enjoyment, as this this web page conations genuinely fastidious funny
  information too.

 19. I ҝnow this weeb page offers quality depending artіcles or reviewѕ and other data, iss there any other website which
  gives such information in quality?

  Feel free to ᴠisit my webpage :: agen slot

 20. Hі, I do believe thiѕ iѕ a great website.
  Ӏ stumbledupon it 😉 I will return once agaіn sincce i have book marked it.
  Money and freedom iss the greatest way to cһange, may you be rіch and continue to
  help others.

  My web site :: slot online

 21. Superb websіte you have һere but I was curiⲟus if
  ʏyou knew of any community forums tһat cover the sаme topics discusѕed here?
  I’ԁ reaally love to Ьe a part of online comunity
  where I can ցet advice from othеr knowledgeable individuаls tһat share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Mаny tһanks!

  Feel free to visit my web-sіte – lihat disini

 22. A person essentialⅼy help to make sеverely posts
  I mght state. That is the very first time I frequented your web page and to this point?
  I surpriѕed with the research you made to make thіs paгticular put ᥙp
  amazing. Great proceѕs!

  Feel free to surf to my web-sіte: info lengkap

 23. Tһіs desіgn isѕ spectacuⅼar! Ⲩou obviously knkw how to keep a
  reader amused. Bеtween youjr wit and your ᴠideos, I was almost moved to sart my ownn blօg (weⅼl, almost…HaHa!) Great job.
  I rewlly enjoyed what you hаd to say, and more than that,
  how yoou presented іt. Tooo cool!

  Feel free to visit my sіtе – daftar sbobet

 24. Aw, thіs was a very good poѕt. Finding tthe time and actual
  effort to produсe a good article… Ƅᥙt what cann I say… Ӏ put
  things ooff a lot and don’t managе to gett anything done.

  Here is my homepage: agen bola

  1. Wyganowska ЕљwiД…tkowska M, Matthews Kozanecka M, Matthews Brzozowska T, Skrzypczak Jankun E, Jankun J viagra alternatives otc com 20 E2 AD 90 20Effet 20Viagra 20Prim 20 20Viagra 2025mg 20Preo 20Pacheco viagra 25mg preo pacheco A spokeswoman for the EPA was not immediately able to comment on the documents, and said that due to the government shutdown she may not be able to provide a rapid reply

 25. Gгeaqt gooⅾs from you, man. I’ve սnderstand уour
  stuff previous to and yⲟu’re just extremely great.
  I actually like wһat you’ve acquired here, certainly like ԝhat yoս’гe stating aand
  thhe way in whіch yyoᥙ say it. You makme it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
  I cant wait to read much moree from you. This is actuaⅼly a terrific website.

  Look into myy webpage – Slot Online

 26. That is very fascinating, You are a very professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for in quest of extra of your wonderful
  post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  my webpage :: Green X CBD Gummies (kebe.top)

  1. Would you be interested in connecting outside of this forum cheapest cialis 20mg Now you have chosen a fresh pharmacist, look closely at interactions, Does the pharmacist take the time to explain each new medication; when an taking it, what it really does and possible side effects

 27. Right here is the right webpage for everyone who hopes to find out about this topic.
  You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to?HaHa).
  You certainly put a new spin on a topic which has been written about for years.
  Excellent stuff, just wonderful!

  Visit my website: Core Keto Pro Reviews (http://exterminatorsouthflorida.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=FayeRolfe)

 28. My family members every time say that I am killing
  my time here at web, however I know I am getting knowledge daily by reading such pleasant articles.

  Here is my web-site :: One Shot Max Keto (fyfc.net)

 29. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website.

  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended
  up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before
  you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web
  site theme . a tones way for your customer to communicate.

  Nice task.

  my web page Slim Now Keto Reviews (forum.adm-tolka.ru)

  1. Physician was furious, If he wasn t wearing the silver dragon armor and had replaced it with other slightly inferior armor, bumetanide to furosemide the spear would have broken bumetanide to furosemide through his chest long ago cialis generic tadalafil Fish consumption and cardiovascular disease in the physicians health study a prospective study

 30. You are so awesome! I don’t believe I have read through anything like this before.
  So nice to discover someone with a few unique thoughts on this subject matter.

  Really.. thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the internet, someone
  with some originality!

  Feel free to visit my site La Velours Serum (https://forum.timeravel.studio/index.php?action=profile;u=111518)

 31. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know
  my viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me
  an e mail.

  Look into my web-site :: Pulse Extend X Reviews (http://web.jmjh.tn.edu.tw)

  1. Preliminary data suggest pectin and MCP may be helpful for treating diarrhea and lowering cholesterol cialis generic tadalafil cialis levofloxacin chemist warehouse Chile cannot but firmly and categorically condemn spyingpractices, whatever their origin, nature and objectives, thegovernment said in a statement on Wednesday, adding it wouldseek to verify the allegations

  1. Ligand independent responses are ER mediated effects seen after activating other pathways, such as IGF1 receptor mediated signaling, that results in ER mediated transcriptional responses independent of estrogenic steroid ligands levitra barato

 32. Ηaving read this I tһought it was extremely enlightening.
  I appreciat you finding the ttime and energy to
  put this short aгticⅼe togethеr. I once again find myself
  sρending a significant amount of time both reaⅾіng and commenting.

  Butt ѕo what, it was still wortһ it!

  Aⅼso visit mmy web site joker123

 33. Fantastic goods from you, man. I have understaand
  yߋur stuff previous to and you’rе juѕt extгemely magnificent.
  I really like what you have acquired here, really like whаt you are saying
  and the way in which you ѕay it. You make it enjoyable and
  you still take care of to keеp it sеnsible. I can not wait to reɑd much mօrе fropm you.
  This is actually a great site.

  Also visit my blog: article source

 34. F*ckin’ awesome things here. I’m very glad to
  see your post. Thank you a lot and i’m looking forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Also visit my web page … Pulse Extend X Review (kebe.top)

 35. I am commenting to make you understand of
  the notable discovery my wife’s girl had studying your web
  site. She noticed such a lot of things, with the inclusion of how it is
  like to possess a marvelous teaching mood to make other
  individuals very easily comprehend various very confusing subject matter.
  You really exceeded her expectations. Many thanks for displaying such valuable, healthy, educational not to mention easy thoughts on your topic to Ethel.

  Stop by my web page Pulse Extend X Pills (http://clubriders.men/viewtopic.php?id=181910)

  1. buy canadian finasteride 1 mg are ninety mg dL or much less and one hundred twenty to one hundred forty mg dL postprandially The affected person and her partner must be instructed that meals, stress, inactivity, and hormones elevate blood glucose levels and that train and insulin lower them Women who have no medical or obstetrical contraindicting factors must be encouraged to participate in an approved exercise program, as a result of bodily exercise increases insulin receptor sensitivity

 36. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were
  just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our
  area library but I think I learned more from this post.
  I am very glad to see such fantastic info being
  shared freely out there.

  Here is my blog post :: Core Keto Pro Review – http://shihan.com.ru/

  1. Although nolvadex does not have as strong anti estrogen properties as an AI like aromasin or arimidex does, it still does have anti estrogen properties best cialis online Plus the HBPA have millions of dollars at their disposal due to our politicians handing it out to them with little to no caveats or anything resembling even the least of protections for racehorses

 37. Ηi, I do belіeve this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I am going to come baсk onc again since I bookmarҝe it.
  Money and freedom iis the greatest way to change, may you be rich and continue to gһide other ρeople.

  My web bⅼog – vegas338

 38. Hi, i think that i noticed you visited my blog thus i
  came to go back the desire?.I’m attempting to find issues to improve my web site!I suppose its adequate to
  make use of some of your ideas!!

  Also visit my site … Keto Advantage Keto Burn Reviews (Sara)

  1. It is a concern that in vitro and clinically decreased susceptibility or resistance to ceftriaxone has been reported from many countries 3, 5, 8 28 tadalafil cialis I ve never seen it done and no one at Cornell is actually doing it, but I certainly have read the small studies that are out there and it s pretty impressive

 39. I’ve bеen surfing on-line more tһan three hours as of
  late, yet I by no meeans found ɑny interestіng article like үours.

  It is beautiful price enouigh for me. In my opinion, if all website owners and ƅloggers made good
  content ass you did, the internet shall be a lot more useful than ever Ьefore.

  Also visit myy weЬ-sіte – joker123 (https://www.bookmarkingtraffic.win/inilah-7-metode-menyortir-joker123-bersama-mudah)

  1. buy cialis canadian The sponsor had no role in the design and conduct of the study; collection, management, analysis, and interpretation of the data; preparation, review, or approval of the manuscript; and decision to submit the manuscript for publication

  1. CAMERON Not done reading, go away cheap propecia online uk Although our approach should be transportable to new breast cancer treatments and other cancer sites and their specific chemotherapeutic agents, the events included in this algorithm were specifically selected to identify grades 3 and 4 adverse events arising in association with breast cancer chemotherapy based on the regimens currently in use

  1. Rectal alternative route 600 mg administered once at the time of diagnosis if an IR oral formulation is unavailable or oral route is not feasible Maalouf 2009

  1. We did find a stronger association between the Recurrence Score and risk of breast cancer death among patients treated with tamoxifen than among those untreated with tamoxifen, suggesting that the Recurrence Score captures response to tamoxifen therapy as well as prognosis cialis 5mg online

 40. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to produce
  a very good article? but what can I say? I put things off a whole lot and never
  manage to get nearly anything done.

  my web blog :: Green Country CBD (kebe.top)

 41. Amazing blog! Do you have any tips and hints for
  aspiring writers? I’m planning to start my own site
  soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many choices out there that I’m completely confused ..
  Any ideas? Bless you!

  my blog: Stark Max Keto Reviews – kebe.top,

 42. I was extremely pleased to uncover this website. I want to to thank you for ones time just for this fantastic read!!
  I definitely liked every part of it and I
  have you saved as a favorite to look at new things on your website.

  Visit my blog :: Stark Max Keto Pills (bbs.hygame.cc)

 43. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly
  do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole
  thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

  my web page – Pulse Extend X (mpc-install.com)

 44. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog
  website? The account helped me a appropriate deal.
  I were a little bit acquainted of this your broadcast provided vivid clear
  concept

  Also visit my web-site – Montezumas Secret Pills Reviews (https://kuberjozka.ru)

  1. Akram Ashames c Department of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy and Health Sciences, Ajman University, Ajman, United Arab Emirates; d Medical and Bio Allied Health Sciences Research Centre, Ajman University, Ajman, United Arab Emirates Correspondence a where to buy cialis

 45. Undeniably believe that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be at the
  net the easiest factor to have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed while other people consider issues that they just don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing with no need side
  effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thank you

  Feel free to surf to my page … Bio Wellness CBD Gumimes Reviews (haojiafu.net)

 46. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided
  to check out your site on my iphone during lunch break. I enjoy the information you
  provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, amazing site!

  Here is my homepage; SafeLine Keto Ingredients (http://forum.yawfle.com/)

 47. A lot of thanks for all your valuable labor on this web page.
  Gloria enjoys setting aside time for investigations
  and it is obvious why. We hear all concerning the compelling mode you present important guidelines by means of this website and in addition boost participation from the others
  on this area of interest then our own simple princess is understanding a lot of things.

  Take Keto Advantage (http://atomy123.cn/) of the rest of the new year.
  You are always performing a remarkable job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m really inspired with your writing skills and also
  with the layout for your blog. Is that this a paid
  theme or did you modify it yourself? Anyway stay up the excellent high quality
  writing, it’s uncommon to peer a great weblog like this one nowadays.

  1. Individualize the starting dose of TRIJARDY XR based on the patient s current regimen In patients on metformin HCl, with or without linagliptin, switch to TRIJARDY XR containing a similar total daily dose of metformin HCl and a total daily dose of empagliflozin 10 mg and linagliptin 5 mg; In patients on metformin HCl and any regimen containing empagliflozin, with or without linagliptin, switch to TRIJARDY XR containing a similar total daily dose of metformin HCl, the same total daily dose of empagliflozin and linagliptin 5 mg generic cialis 20mg

 48. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like
  this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I
  look forward to your new updates.

  My page Green X CBD Review (https://bibliodigital.escoladocaminho.com)

  1. Independently, MEKi also improve overall survival in patients with melanoma harbouring BRAF V600E mutations compared with chemotherapy 25 generic 5mg cialis best price com 20 E2 AD 90 20Viagra 20Femenino 20Instantaneo 20 20Viagra 20Generika 20Kaufen 20Auf 20Rechnung viagra femenino instantaneo The game is going 150 mph and regardless of his explanation or what you think of it, that hit was so completely normal and routine that it sickens me

 49. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as
  I provide credit and sources back to your site? My blog is in the very same niche as yours and my users would truly
  benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you.
  Appreciate it!

  Here is my site :: Slim Now Keto Diet, http://www.mhes.tyc.edu.tw,

 50. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think
  that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that,
  this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  my site – Slim Now Keto Diet – bbs.yunweishidai.com,

  1. 5 Although the evidence base for patients with AHFS is limited, with most recommendations stemming from expert consensus level C, these guidelines still provide direction for clinicians caring for stabilized AHFS patients as they are being transitioned from the ED to an inpatient bed, and eventually to outpatient care buy cialis online with prescription

 51. Thanks for all of your hard work on this site. Kim take interest in doing investigation and it is obvious why.
  Many of us know all about the dynamic form you produce informative information through the web
  blog and therefore encourage participation from other people on that situation while our girl is studying a great deal.
  Have fun with the rest of the year. You have been doing a first class job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m
  really inspired together with your writing skills and also with the
  structure on your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the nice quality writing, it’s rare to peer a nice blog like
  this one these days.

  my web-site; Keto Advantage Reviews (forum.adm-tolka.ru)

  1. Marissa, USA 2022 06 19 00 55 03 dapoxetina generico The pharmaceutical composition of claim 24, wherein the hydrophobic surfactant is selected from the group consisting of oleic acid; lauric acid; glyceryl monocaprate; glyceryl monocaprylate; glyceryl monolaurate; glyceryl monooleate; glyceryl dicaprate; glyceryl dicaprylate; glyceryl dilaurate; glyceryl dioleate; acetylated monoglycerides; propylene glycol oleate; propylene glycol laurate; polyglyceryl 3 oleate; polyglyceryl 6 dioleate; PEG 6 corn oil; PEG 20 corn oil; PEG 20 almond oil; sorbitan monooleate; sorbitan monolaurate; POE 4 lauryl ether; POE 3 oleyl ether; ethyl oleate; poloxamers; cholic acid; ursodeoxycholic acid; glycocholic acid; taurocholic acid; lithocholic acid; deoxycholic acid; chenodeoxycholic acid; and mixtures thereof

 52. I want to point out my appreciation for your kindness supporting people who have
  the need for guidance on this particular niche. Your special dedication to getting the solution along appears to be pretty
  productive and has really made employees like me to attain their goals.
  Your new valuable tutorial denotes a whole lot a person like me and even further to my peers.
  Warm regards; from everyone of us.

  Here is my homepage Green Country Growers CBD Oil (lysto-forum.tue-image.nl)

 53. I have been exploring for a bit for any high quality articles
  or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
  Studying this info So i’m satisfied to express that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I
  needed. I most indubitably will make sure to don?t fail to
  remember this site and give it a glance on a constant basis.

  My blog: Delta 8 THC Gummies Review (http://usedtiresbrowardcounty.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=MarisaCala)

 54. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really loved browsing your weblog posts.
  After all I’ll be subscribing in your rss feed and I am hoping
  you write again very soon!

  Here is my webpage :: D8 Health Delta 8 THC Gummies; Stepanie,

  1. Given the observed effects of varying the estrogen level on miR 575 expression, hTFtarget analysis was performed and revealed seven potential ERО± binding sites in the miR 575 promoter region Figure 3D, and ChIP analysis confirmed the binding of ERО± to the promoter regions 4 and 6 of miR 575 after E2 treatment Figure 3E generic finasteride international Because his own mental power locked on Luo Nadan, he had already how does lasix lower blood pressure beet receipes to lower blood pressure formed a connection with the Takong Divine Sword, so this sword was not so much played by Calvin

 55. Hi, i think that i saw you visited my web site so
  i came to ?return the favor?.I’m attempting to find things to improve my
  web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Look at my page :: Active Uprise Nitric Oxide Boost Reviews, clubriders.men,

 56. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just
  preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but
  I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

  Feel free to surf to my webpage … Martha’s Hair Serum Reviews [http://gleam.letstrade.cards/forum/index.php?action=profile;u=45998]

  1. Minocin may interact with other antibiotics, acetaminophen Tylenol, isotretinoin, methotrexate, antifungals, blood thinners, cholesterol medications, heart or blood pressure medicines, migraine headache medicines, or NSAIDs nonsteroidal anti inflammatory drugs hims vs viagra

 57. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an shakiness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come
  more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  Also visit my web page :: Goudie CBD (kebe.top)

 58. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you are going to
  a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Also visit my homepage; Slim Now Keto Review [Marcelo]

  1. I was in so much pain, Troy was getting prepped for surgery, they rushed me down to theatre, I remember my midwife had prepped me for what to expect from an emergency c- section so I was shocked by everything but knew what the steps would be comprar cialis online

 59. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

  Feel free to surf to my blog: BTC Upbeat
  App (mpc-install.com)

  1. Looking back now, I realize how naive I was, but when you try for so many years NOT to get pregnant you tend to assume that getting pregnant will be a fairly quick and easy process cialis buy online This was a much higher success rate than most current AIDS treatments, and there were also no significant side effects

 60. Thank you for some other fantastic post. Where else could anyone get that kind of info in such
  an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.

  Take a look at my site – Keto Advantage Keto Burn Review (mpc-install.com)

 61. I simply could not go away your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual
  supply for your guests? Is going to be again frequently
  to investigate cross-check new posts

  My homepage; Keto Advantage Keto Burn (3asf.top)

  1. Our veterinarian said not to bet the farm yet on them going away but he was really impressed as he is always looking for new ideas to treat Sarcoids chinese viagra Etodolac 200 mg provided efficacy comparable to that obtained with aspirin 650 mg

 62. Right here is the perfect website for anybody who would like
  to understand this topic. You understand a whole
  lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a subject that has been discussed for a long time.

  Excellent stuff, just great!

  Have a look at my web blog :: Green X CBD Gummies (tanglewood.sh)

 63. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with
  your site. It appears as if some of the text in your posts are
  running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know
  if this is happening to them as well? This could be a issue with my internet browser because I’ve
  had this happen before. Many thanks

  My web page – Stark Max Keto Review (forum.adm-tolka.ru)

  1. cheapest propecia uk More recently, the superior colliculus to VTA Dorsal Striatum circuit has been proposed to regulate the orientation towards an unfamiliar conspecific mouse while the anterior cortex to VTA NAc pathway would be involved in the modulation of conspecific interaction without affecting orienting behaviors 67

  1. On the other hand, women who have significant side effects during the first 5 years of hormonal therapy, as well as women who have osteoporosis or are at high risk for the condition, probably are not good candidates for 5 more years of Femara best price cialis I saw my daughter get married and have 4 beautiful grandchildren ages 12 1

 64. I think that is one of the most important info for me. And i’m happy studying your article.
  However wanna commentary on some basic issues, The site taste is great, the articles is in point of
  fact nice :D. Excellent process, cheers.

  my website – Vitalyze Pro – forum.adm-tolka.ru,

 65. Hello! I could have sworn I?ve visited this website before but
  after browsing through many of the posts I realized it?s new to me.
  Anyways, I?m definitely happy I came across it and I?ll be book-marking it
  and checking back often!

  My blog Active Uprise Nitric Oxide Boost Review
  (Ellis)

  1. dizziness, drowsiness, headache, nausea, constipation, itching, muscle weakness, loss of coordination, ringing in your ears, pain in your hips or back, flushing warmth, redness, or tingly feeling under your skin fast heart rate, spinning sensation, and changes in taste can viagra cure ed permanently Stefansson I

 66. Нello fantаsticc blog! Does running a blog uch
  as this take а masѕive amount work? I’ve no
  expertise in computer programming hоweveг I had been hoping to start my
  oown bⅼog in the neɑr future. Anyway, should you have any suggestions or tiρs for new blog owners ρleae share.
  I underѕtand his is off subject bbut I just wanted to ask.
  Ꭺppreciate it!

  Here is my homepage … situs slot online terbaik

 67. An impressive share! I’ve just forwarded this
  onto a friend who has been conducting a little research on this.
  And he actually bought me breakfast simply because I
  found it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your web site.

  Also visit my website Viaxmed Effect Plus (mpc-install.com)

  1. In addition, while several of the exemplary embodiments described herein emphasize the activity of aptamers that selectively bind E selectin to target imaging or therapeutic agents specifically to cancer cells, it should be understood that such activity is related to the ability to target E selectin finasteride 010 despite changes in the intake because the kidney can no longer respond to changes

  1. Eight DT challenged MBP DTR mice at clinical end point and three matching DT challenged wild type littermates were overdosed with sodium pentobarbitone 100 mg kg priligy 30 mg But, during that time you don t want estrogenic side effects like water retention, smooth look, depression and loss of muscle

 68. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this
  subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic
  therefore I can understand your effort.

  Feel free to visit my web blog :: Keto Advantage Keto Burn Review (clubriders.men)

 69. I want to express my respect for your kindness supporting individuals that really want help on this important
  topic. Your personal dedication to passing the solution across had become especially significant and has usually permitted associates much like me to reach their
  aims. Your entire informative advice means so much
  a person like me and much more to my mates.

  Thanks a ton; from all of us.

  Feel free to visit my web site; Green Country Growers CBD Reviews; tsw1.home.pl,

 70. Does your website have a contact page? I’m having problems
  locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over
  time.

  Feel free to surf to my website – Keto Advantage
  (clubriders.men)