KIẾN TRÚC THUẦN VIỆT: NHÀ BÁNH Ú Phần I

Phân I: KIẾN TRÚC BẢN SẮC VIỆT NAM

Có rất nhiều khảo luận, hội nghị ở Việt Nam mong muốn tìm ra một kiểu kiến trúc THUẦN VIỆT, cuối cùng đều đưa ra nhận định là người Việt không có nền kiến trúc riêng.
Ngày 21/6/2012, Viện Kiến trúc Quy hoạch đô thị và nông thôn (VIAP) cùng với Tạp chí Kiến trúc Việt Nam, Tạp chí Quy hoạch Xây dựng đã tổ chức cuộc gặp mặt giữa 2 tạp chí cùng với lãnh đạo Bộ Xây dựng, các cục, vụ thuộc Bộ, các cơ quan hữu quan và các cộng tác viên của 2 tạp chí nhân ngày Báo chí Cách mạng Việt Nam.
Tại cuộc gặp mặt thân mật này Bộ trưởng Trịnh Đình Dũng, Vị Tư lệnh của ngành kiến trúc, quy hoạch và xây dựng đã khen ngợi, động viên và nhắc nhở Viện (VIAP) và các nhà báo của 2 tạp chí về những việc đã làm tốt và những việc chưa làm được, cần tiếp tục triển khai trong thời gian tới. Một trong những việc chưa làm được là: có hay không có và đâu là Bản sắc kiến trúc Việt Nam … (theo Lưu Đức Hải, nguyên Viện trưởng Quy hoạch đô thị – nông thôn)

KIẾN TRÚC BẢN SẮC

Xin nêu một chút ví dụ về bản sắc kiến trúc của một cộng đồng, một dân tộc, để thấy cái gì tạo ra bản sắc đó của họ, và nó là thế nào.

1/. Kiến trúc đặc thù của người Trung Quốc là nhà cửa, đền thờ và chùa cổ có hình dáng đặc trung là mái cong, oằn xuống ở các đoạn có độ dài tương đối. Ví dụ đòn dông, kèo nhà … luôn cong như phải gánh chịu sức đè mãnh liệt của thiên mệnh. Đó là biểu trưng của tư tưởng phong kiến còn mãi đến ngày nay trong xã hội Trung Hoa.
2/. Kiến trúc mái bằng của Âu Châu mà người Pháp mang đến Việt Nam là một cách tân từ kiến trúc Gothique, biểu thị tư tưởng công bằng, hướng đến xã hội có nền tảng và bình đẳng trên mọi khía cạnh.
3/. Kiến trúc Hồi Giào có đường nét thanh mảnh, không gian thoáng đãng, trang trí, điêu khắc ít rườm rà, thường có những chỏm cầu hình củ hành to hoặc nhỏ, vòm cuốn cửa nhọn đầu hình lá đề. Đó là đặc trưng của kiến trúc (cộng đồng) Hồi giáo.
4/. Kiến trúc đặc trưng Ai Cập chủ yếu tồn tại các đền đài tôn giáo với các cấu trúc to lớn và sự thần bí của không gian, được xác định bởi các bờ tường dày và dốc với ít lỗ mở.
5/. Kiến trúc của các nước lân cận Việt Nam như Thái Lan, Kampuchia, Lào, Myanmar v.v… dù có nhiều nét tương đồng nhưng vẫn chứa bản sắc riêng, nhìn vào là phân biệt được ngay. Nhà Quốc hội Cămpuchia được hoàn thiện và đưa vào sử dụng trong năm 2008 với chóp nhọn, mái giật cấp, màu sắc phong quang với ngói đỏ – hành cung trắng hài hòa không lẫn vào đâu được. Nhà Lào ở cửa khẩu quốc tế với chóp nhọn vuốt cong, mái úp như biểu hiện một tâm thái bình hòa, bền bỉ mà vẫn dung chứa những chuyển động mãnh liệt. Nhà Thái Lan thì đòn thẳng mái nghiêng, màu sắc nhẹ nhàng gây cảm giác thanh bình, cởi mở.

Tóm lại thì kiến trúc bản sắc là cơ cấu, bố cục phổ biến mang tâm thế của cộng đồng dân cư, dân tộc đó trong một thời gian dài mà hình thái của nó có thể phân biệt và nhận diện dễ dàng so với quần thể kiến trúc khác, biểu hiện tập trung trung nhà ở và các công trình khác.
Và nói như vậy thì Việt Nam có một hình thái kiến trúc nào xứng đáng như vậy không ?

NHÀ BÁNH Ú

Không mang hình mái cong kiểu Tàu, nhưng ngôi nhà, hương đình Việt Nam cắt những nét thẳng tắp vào không gian, mái úp nghiêng đầy đặn và nền nã, tượng hình một chiếc bánh ú, thức ăn dân dã nghìn năm của người Việt cổ. Với cấu trúc theo thước thợ Việt Nam mà nhiều người gọi là thước Lỗ Ban Việt, hàm ý so sánh ngang vai với tổ nghề mộc Trung Hoa (1), nhà bánh ú mang đủ mọi cung bậc của sự sáng tạo, độc lập và riêng có. Người Việt, đặc biệt là người Kinh đã làm chủ nền văn hóa lúa nước trước cả người Trung Hoa, hình thành cuộc sống định cư nhiều nghìn năm, do đó tạo được kiến trúc mang bản sắc riêng, phù hợp với không gian sống nhiệt đới nhiều nắng và gió, không hiếm giông tố bão bùng.

1/. Nhà “bánh ú” thuần Việt có nhiều qui mô khác nhau.

– Nhà dân dã là loại nhà 16 hay 32 (là 16 hoặc 32 chi tiết với chuẩn đòn dông là 16 hay 32 “thước thợ”, khoảng 6,5 mét hay 13 mét chiều dài “đòn dông”.

– Nhà banh ú cỡ lớn thường dùng cho đình chùa hay “nhà hội đồng”, có kích thước “bánh ú” 32, 64 hay 128 cũng theo ý nghĩa kể trên.

2/. Nhà bánh ú có các phiên bản 4 cột, 8 cột hay 16 cột, độc đáo nhất là nhà bánh ú MỘT CỘT đã từng tồn tại ở Thành phố Tân An, tỉnh Long An (nay đã bị phá dỡ để xây nhà hộp kiểu Mỹ). Nhà bánh ú còn được xây dựng hai căn, ba căn hoặc năm căn liền kể thành một quần thể nhà bánh ú.

3/. Cấu trúc chính của nhà bánh ú 16 gồm 4 cột ở chính giữa, 4 dầm chính và 4 đòn nâng đỡ 4 vì kèo và 4 mạch đòn tay (tạo thành 16 chi tiết), phía trên lợp ngói âm dương (nhưng sau này được phối hợp vật liệu Fibro cement hoặc các vật liệu lợp khác, thậm chí là rơm rạ hay tôn màu). Điều này cho thấy mặc dù là hệ thống rất đặc sắc và kín kẽ nhưng nhà bánh ú vẫn dễ dàng biến cải cho phù hợp với rất nhiều loại vật liệu lợp và tường vách.
Chính cấu trúc “thước thợ” này phân biệt rõ nhà bánh ú với các loại hình nhà rường, nhà rông và các loại hình kiến trúc nhà ở khác, dù “nhái kỹ” đến nỗi bên ngoài nhìn khó thể phát hiện điểm khác biệt.

4/. Kết hợp nguyên lý ngũ hành (kim – mộc – thủy – hỏa – thổ) thành một hình thái kiến trúc độc đáo, nhà bánh ú luôn tồn tại một dòng khí đối lưu theo hàng hiên, xoay vần theo các cột, làm mát cho ngôi nhà và phân tán lực khi có gío mạnh, tránh khỏi tốc mái, bung kèo như các hình thái kiến trúc khác. Điều này biểu thị ông cha chúng ta đã dày công cả nghìn năm nghiên cứu, tôn tạo, hình thành một kiến trúc độc đáo mang bản sắc riêng không lẫn vào đâu được.

5/. Trên mái, hai đầu đòn dông và các vì kèo của nhà bánh ú luôn được kết hợp với việc gắn các con chó bằng sứ màu xanh lam ngọc, tạo một cảm giác thân thiện, ấm cúng, hài hòa.

Chúng tôi viết bài này nhằm giới thiệu với các bạn và thế giới kiến trúc bản sắc Việt Nam mà vì vô tình hay cố ý, người ta muốn ém nhẹm tinh hoa kiến trúc Việt, dám dạy ngay ở các trường ĐH Xây dựng và Kiến Trúc Việt Nam rằng : “không có kiến trúc thuần Việt”. Thiết kế tòa nhà Quốc Hội Kampuchia nhìn vào đã thấy thấm đẫm văn hóa và con người Kampuchia, trong khi thiết kế tòa nhà Quốc Hội Việt Nam không nhìn ra bất cứ một chút Việt Nam nào.
Gần đây hàng loạt đình chùa bị âm thầm sửa chữa, bỏ hết các chi tiết kiến trúc thuần Việt này, đưa mái cong của văn hóa kiến trúc Trung Hoa vào, thậm chí đưa vào đấy các tượng mãnh sư và các thánh thần “bát nháo”, hoàn toàn xa lạ với văn hóa Việt Nam, khiến cho một số bạn bè quốc tế có am hiểu tưởng nhầm rằng Việt nam là một tình của Trung Quốc.

Hãy dựng lại tinh thần Việt Nam ngay từ việc vinh danh kiến trúc thuần Việt.

———————Wambuakim———————-

(1) Thước Lỗ Ban Tàu có 3 loại : 52,2 Cm; 42,9 Cm và loại 38,8 Cm. thước thợ (hay thước mộc, bằng 0,425 mét) và thước đo vải (bằng 0,645 m).

3.305 Trả lời “KIẾN TRÚC THUẦN VIỆT: NHÀ BÁNH Ú Phần I”

 1. I blog frequently and I truly appreciate your information. This article has truly peaked
  my interest. I am going to take a note of your
  blog and keep checking for new details about once
  per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 2. 74741 47653undoubtedly like your web website but you require to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I discover it extremely troublesome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again. 370465

 3. 889414 756992You will be able use all sorts of advised attractions with various car treatments. A quantity of sell traditional tools numerous demand families for almost any event for any investment district, or even for a holiday in new york. ???? ??? ?????? ????? 841612

 4. I was wondering if you ever thought of changing the structure of
  your blog? Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could
  space it out better?

 5. Excellent goods from you, man. I’ve take note your stuff previous to and you’re
  simply extremely wonderful. I really like what you have
  got here, really like what you are stating and the way in which you assert it.

  You are making it entertaining and you still take care of to keep
  it sensible. I can not wait to read much more from you.
  This is really a terrific website.

  my website … Spark Aura Skin Serum

 6. I think this is among the most important info for
  me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The
  website style is ideal, the articles is really excellent :
  D. Good job, cheers

  1. The reaction was initiated at 95 C for 5 minutes followed by 31 cycles of PCR 95 C, 30 seconds; 55 C, 30 seconds; 72 C, 30 seconds, and extended at 72 C for 5 minutes generic levitra professional In HIV HBV coinfection, monitoring and treatment also are focused on the simultaneous treatment of both viruses

 7. Thank you so much regarding giving us an update on this subject matter
  on your web-site. Please realize that if
  a fresh post appears or if perhaps any variations occur
  on the current posting, I would consider reading a lot more and
  learning how to make good utilization of those approaches you discuss.
  Thanks for your efforts and consideration of other people by making this web site available.

  Feel free to surf to my homepage: Gorges De Soleil Review

 8. I became honored to get a call from a friend as soon as
  he observed the important ideas shared in your site. Going through your blog article is a
  real wonderful experience. Thank you for thinking of readers much like me,
  and I wish you the best of success being a professional in this topic.

  Also visit my page: Radical Slim Keto

 9. Definitely believe that which you said. Your favorite
  reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that
  they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects
  , people could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

  Feel free to surf to my web-site http://K.Ob.ejam.Esa.le.ngjianf.Ei2013@lulle.sakura.ne.jp/

  1. Early use of non invasive ventilation for acute exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease on general respiratory wards a multicentre randomised controlled trial propecia prescription online Additionally, we do not know what proportion of these young women had HER2 positive cancer or whether they received HER2 targeted therapies in addition to adjuvant chemotherapy

  1. cialis generic name Accumulation of extracellular matrix, including collagen, and vascular smooth muscle cell proliferation and hypertrophy contribute to medial hypertrophy and muscularization, leading to obliteration of precapillary pulmonary arteries and sustained elevation of pulmonary arterial pressure 3, 4

  1. zyrtec how much does ivermectin 3mg cost If they say the referendum cannot happen this month, the people of Abyei will hold a community based referendum, and that would be unilateral, and organised by the people of Abyei, he says what if a woman takes viagra It did and I will be testing out of my trigger so that I can know when the trigger is out of my system

 10. 355126 18345Hi. Thank you for making this site . I m working on betting online niche and have discovered this website using search on bing . Is going to be confident to look far more of your content material . Gracias , see ya. :S 370053

  1. non prescription cialis online pharmacy Participants were asked to present, in the morning, in overnight fasting conditions, at the Biomedical Department of the Internal and Specialized Medicine s Laboratory of Clinical Nutrition, at the University of Palermo, in the following weeks, and no later than July 15th, 2011, to undergo blood sampling for assessment of blood chemistry and hormone values

  1. Front row left to right Simon Robinson Post Doc from the University of Leeds, Wade Welshons Assistant Scientist from Jack Gorski s laboratory, Chris Parker Estrogen Receptor Laboratory, Peter Ravdin Medical Oncology Fellow, Rich Koch Technician buy priligy australia Many Schwann cells lost their normal shape Figs

 11. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, excellent blog!

 12. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank
  you so much, However I am going through difficulties with your RSS.
  I don’t understand the reason why I cannot join it.
  Is there anyone else getting the same RSS problems?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 13. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo
  News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thanks

  Feel free to surf to my page Xoth CBD

 14. Excellent post. Keep posting such kind of info on your
  site. Im really impressed by it.
  Hey there, You have performed an excellent job. I’ll definitely digg it and for my part
  suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

  1. But she knew in her heart that what Rogge said was right, A blue light band lit up in the dragon cave, Androni circled around the dragon corpse like lightning and thunder, and slashed wildly at the green dragon with a sword buy cialis pro Narod SA, Foulkes WD

 15. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our
  entire community will be grateful to you.

 16. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m
  not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different browsers and both show the same results.
  quest bars http://j.mp/3C2tkMR quest bars

 17. Greetings, I think your site might be having internet browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I simply wanted to give you a quick heads up! Besides
  that, great blog!

  my blog post :: Ignite CBD Oil Price

 18. I’ve been surfing online greater than 3 hours nowadays, but I by
  no means found any attention-grabbing article like yours.
  It is lovely value sufficient for me. In my view,
  if all web owners and bloggers made good content as you probably did, the net will probably be a
  lot more useful than ever before. scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 19. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

  Feel free to surf to my website mtasa-forum.com

  1. cialis online generic using Clomid during fertility treatment is completely different to using it randomly, its sold like some miracle cure and I bought into it but on a normal cycle where the patient ovulates with unexplained infertility then its highly unlikely to increase your chance of pregnancy

  1. If you take more Exemestan Actavis then you should does propecia work levitra famciclovir 500 mg for cold sores Upon the launch of the service in Australia in July, Google Play Music s product manager Paul Joyce said With today s launch, Google Play moves one step closer to your ultimate digital entertainment destination, where you can find, enjoy and share your favourite apps, games, books, movies, magazines and music on your Android phone or tablet

 20. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text
  in your post seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you
  know. The layout look great though! Hope you get the issue
  fixed soon. Thanks

  Also visit my site: healthy eating plan

 21. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing problems with your
  site. It appears like some of the text on your posts are
  running off the screen. Can someone else please comment
  and let me know if this is happening to them as well?
  This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

  Have a look at my blog :: oily skin

 22. Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance
  from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  Here is my web page … Sara

 23. hello my lovely stopforumspam member

  What are the Types of Loans in Ohio depending on the purpose
  Specific purpose payday loans in Ohio. Funds received in debt may be spent only for a specific purpose specified in the loan agreement.
  Non-purpose loan. The debtor may spend the money received at his discretion.
  Most popular specific purpose payday loans in Ohio are:

  House loan. The most common, of course, is a mortgage when the purchased property acts as collateral for a loan. Sometimes a youth loan is issued, with lighter conditions for debtors. Still quite common is a housing loan that does not imply purchased housing in the form of collateral.
  Car loan – payday loans in Ohio to a car or similar vehicle. The key is often the purchased goods, making the terms of the loan better. Also, loan conditions are improved: car insurance, life and health insurance of the borrower, and receiving a salary to the account of the creditor bank.
  Land loan. To purchase a plot for construction or agricultural activities.
  Consumer. For purchases in modern supermarkets, equipment stores, you can take a personal loan right at the point of sale. Often, specialists located there can contact the bank and get a regular or fast payday loans. Borrowed funds automatically pay for the goods, and the consultant explains when and how to re-pay the debt.
  Educational loan. It is issued to students, as well as to applicants who have passed the competition, to pay for tuition at universities, colleges, etc.
  Broker loan. For the circulation of securities, payday loans in Ohio are issued to an exchange broker, se-curities are purchased securities.
  Others. Objectives not related to those listed, but agreed and approved by the creditor.

 24. Do you mind if I quote a few of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your weblog? My
  blog is in the very same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present
  here. Please let me know if this alright with you. Thank you!

  My blog post – genital hair removal

 25. Normally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced
  me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me.

  Thank you, quite great article.

 26. I must convey my love for your kindness in support of individuals who have the
  need for help coping with eczema this matter.
  Your personal dedication to passing the message throughout has been astonishingly
  important and have truly empowered folks just like me to arrive at their pursuits.

  Your personal invaluable instruction signifies a great deal to me and a whole lot more to my office colleagues.
  Thanks a lot; from all of us.

 27. Somebody essentially assist to make seriously posts I would state.
  That is the very first time I frequented your website page and up to now?

  I surprised with the analysis you made to create this particular put up
  incredible. Excellent process!

 28. I simply couldn’t leave your site before suggesting that I really enjoyed the usual information an individual supply to your guests? Is going to be back ceaselessly in order to inspect new posts|

  1. gnc male viagra However, women often do not inform physicians about their decision to start using CAM since they feel that healthcare providers HCPs lack knowledge about it and prefer to receive information from different sources media, friends and relatives 12 14

 29. I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A handful of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this issue?|

  1. administering a sufficient quantity of the alkyl substituted tamoxifen derivative labeled with 18F to the patient; positioning the patient supine in a PET device; performing an emission scan of the estrogen receptor rich tissue, and obtaining a PET image of the tissue; and evaluating the PET image for the presence or absence of focally increased uptake of the radiolabel in the estrogen receptor rich tissue cialis generic 5mg cialis desloratadine uk dosage At this time we are mourning the tragic death of our amazing daughter and sister, her family said in a statement to the Daily News

 30. Instagram adlı platform da arka planda kalmak istemiyorsanız bunun sebebi çevrenizdeki kişiler yada iş hayatınızda etkili olması için
  takipçi sayılarınızın fazla olması oldukça önemli bir konudur.

  Birden fazla instagram takipçi sitesi olmasına rağmen içlerinden en iyisi olanı
  çok araştırdık instagram takipçi satın al kelimesinin karşılığı olarak takipcintr.co olduğuna
  karar verdik
  ucuz ve hızlı teslimat ile gönüllerde taht kurmuşlar.

  1. I had some ovulation cramping then some cramping again a couple weeks later which was probably implantation cialis from india 24 By binding to an IGF 1 receptor IGF 1R, IGF 1 and IGF 2 promote cell growth and proliferation, 25 and several studies have demonstrated that the expression of IGF 1R is increased in breast and endometrial cancers

 31. I am not certain where you are getting your info, however great topic.
  I needs to spend some time studying more or working out more.
  Thank you for great info I was on the lookout for this information for
  my mission.

 32. Instagram takipçi satın alırken Türk takipçi olmasına dikkat etmeliyiz.

  Türk takipçi almadığınız taktir de bunun farkına varan müşteri yada arkadaşlarınız
  sizin güvenilir biri olmadığınızı düşünebilir.

  Bu sebepten Türkiye nin en doğru sitesi olan takip2018 ile
  türk takipçi hizmetlerinden faydalanın. Türk takipçilerin tamamı kaliteli aktif organik
  kişilerdir.

 33. Just wish to say your article is as astounding.

  The clarity on your publish is just excellent and that i could suppose you’re an expert
  in this subject. Well with your permission let me to clutch your RSS feed to keep up to date with coming near near post.
  Thank you one million and please carry on the gratifying
  work.

  1. 16 Therefore, the extent to which gender should guide the choice between SSRIs and SNRIs is unknown, and more traditional and better studied factors for determining appropriate therapy should be considered first cheap cialis online pharmacy It is unclear whether this interaction is clinically important

 34. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if
  it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube
  sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 35. I’ve been browsing on-line more than three hours nowadays, but I by no means found any interesting article like yours.
  It’s beautiful price enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net can be a lot more
  helpful than ever before.

 36. Pingback: viagra for sale
  1. A post hoc analysis of data from one of the largest placebo controlled vortioxetine CT FOCUS study, n 602, showed that it resulted in general and multi domain benefits on cognitive performance, including executive function, attention speed of processing and memory domains 52 levitra generique en france cialis The assessment of visual function, including visual acuity, fundus examination dilated fundus examination to confirm the presence and the grade of papilledema and to exclude the other ocular causes of optic disc swelling, and formal visual field assessment by perimetry when visual acuity was more than 1 60 were performed by the ophthalmologist before and after medical or surgical treatment

  1. The size of particles being distributed into the blood stream must be signi cialis prix levitra comparaison Lastly, TDO2 gene expression is higher in invasive ductal breast carcinoma as compared to normal breast tissue and is significantly higher in estrogen receptor negative tumors as compared to estrogen receptor positive tumors

  1. Clarification of the patient s goals of care by the HF clinician or a palliative care specialist is a critical aspect of this process A dose is 25 or 50 mcg

  1. 2 Cancers with the highest risk of AKI include renal cell carcinoma RCC, hepatocellular carcinoma, multiple myeloma, lymphoma, and leukemia cheap cialis no prescription Your first name only The state where you live Recognize the donor family and thank them for their gift How long you waited for a transplant, and how the wait affected you and your family How the transplant has improved your health and changed your life What has happened in your life since the transplant Mention if you are married, have children, grandchildren, etc

 37. Pingback: tadalafil research
 38. İnstagram Takipçi Satın Al Güvenilir Hizmet Hemen Teslimat
  PiyasadaTakipçi Satin Alhizmeti sunan yüzlerce kurum
  mevcut. Bu kurumların kendine has özelliklerinin ve paketlerinin bulunması doğal
  olarak pazardaki rekabeti artırıyor. Tüketiciye kalite olarak geri yansıyan bu rekabet arasında
  doğru seçim yapmak ise arz çokluğundan dolayı zorlaşıyor.
  İnstagram kullanıcısı sadece tek etkenle kurumun güvenirliliğini kontrol ede bilir.

  Zira bir kurumun ürün belirtilen hizmeti karşılamaz ise iade
  garantisi sunması için çok büyük risk alması gerekiyor.
  Fakat müşteri memnuniyetinden yaşam enerjisi alan Takipcintr sitesi bu riski göze alarak sizlere güven teminatı sağlıyor.
  Günümüzde çok az kurumun sunduğu takipçi alma hizmeti,
  tüketicilere güven garantisi veriyor. Ayrıca bu
  hizmeti sunan kurumun azlığı da hizmetin değerini artırıyor.

  instagram Takipçi satın Al hizmetlerinden hemen faydalanarak
  şirketinizi büytüün.

  1. This is the intended strategy of phenobarbital dosing, which essentially amounts to gradually ramping up the patient s phenobarbital level until symptoms abate propecia results The change in ESR1 expression was significantly associated with the change in all the modules measuring oestrogen signalling SET GS, r 0

 39. Pingback: cialis 10mg coupon
  1. glucose 6 phosphate dehydrogenase, which affects cellular generation of NADPH see, e cialis otc Case 2 A 29 year old male with past medical history of antiphospholipid syndrome and pulmonary emboli presented after injection of 480 mg of enoxaparin

  1. Anyway congratulations to you guys priligy over the counter usa com 20 E2 AD 90 20Viagra 20Sans 20Ordonnance 20Pas 20Cher 20 20Viagra 20Almaximo viagra almaximo It may sway some folks who are in the middle of the issue and it s going to support the people who are already inclined to think the AOC is a worthwhile intervention, said Geller, who has researched this type of law but wasn t involved in the new study

 40. This is very attention-grabbing, You are an overly professional blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for seeking more of your excellent post.
  Additionally, I have shared your web site in my social
  networks

 41. Pingback: on line cialis
  1. Recombinant drugs have proven slightly more successful, but if levels of LH are low, urine- based drugs may be preferable cialis online generic Further clinical trials as well as increased awareness of CTIBL among clinicians are needed to improve the management of this common long term adverse event of BC treatment

 42. You really make it appear really easy with your presentation however I find this
  topic to be actually one thing which I feel I’d never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me. I am having
  a look ahead to your next publish, I’ll try to get the grasp of it!

 43. hi!,I like your writing so much! percentage we be in contact more approximately your post on AOL?
  I need an expert in this house to solve my problem.
  Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

  1. П‡ 2 tests were performed to examine associations between a new breast cancer event and tumor characteristics, adjuvant medical therapy, clinical site, patient age at initial cancer diagnosis, BMI, time interval between original breast cancer diagnosis and study entry, and family history of breast or ovarian cancer in first degree relatives Indispensable agents should only be used as long as needed and only at required doses

  1. These modalities include endometrial biopsy, ultrasonography, saline infusion sonography, and hysteroscopy When using gonadotropins during IUI or alone, it s much harder to control the risk of multiples than when used during IVF

  1. 201 examined the effect of melatonin when given in combination with TNFО± or Оі radiation cheap cialis CUGBP1 levels are increased in DM1 myoblasts, heart, and skeletal muscle tissues and in some DM1 mouse models

  1. These non targeted clones were likely escapers resulted from either epigenetic silencing of the CMV promoter in the acceptor locus 5, Figure 3B or loss of the acceptor locus 7, Figure 3B, both leading to the loss of GCV sensitivity levitra cuando tomar I have gastroparesis and likely severe sibo small intestinal bacterial overgrowth

 44. Excellent blog here! Also your site rather a lot up fast! What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link to your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol.

 45. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks|

 46. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers
  and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest
  a good internet hosting provider at a honest price? Thanks,
  I appreciate it!

 47. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to
  my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic
  but I had to tell someone!

 48. You are so awesome! I do not believe I’ve read through anything like that before. So nice to discover another person with a few unique thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!|

  1. does ginseng work like viagra com 20 E2 AD 90 20Effet 20Indesirable 20Viagra 20 20Viagra 20Naturale 20Erboristeria 20Prezzo viagra naturale erboristeria prezzo Stephens, who is small, athletic and seemingly always upbeat, began a series of YouTube videos and a Facebook page under the name AmputeeOT, in which she addresses issues that many new amputees struggle with

 49. I am really loving the theme/design of your blog.

  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A few of my blog readers have complained about my website
  not operating correctly in Explorer but looks
  great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this issue?

  1. hindgra benzaclin gel coupon TEGUCIGALPA, Honduras AP Гў Honduran President Porfirio Lobo ordered the militarization of the country s main prison on Saturday after a clash there left at least three gang members dead and 12 people injured, including three guards cialis generic best price

  1. Prevent men from enduring the symptoms of what is clinically diagnosed as Testosterone Deficiency101 TD, and sometimes as Partial Androgen Deficiency102, and help them experience all the life changing potential that comes with having optimized testosterone levels cialis generic 47 The maximal effect of mannitol on ICP occurs within 30 60 minutes and lasts 90 minutes to six hours or longer, depending on clinical conditions

  1. We are backed by a highly talented team of professionals, which helped us in catering to the growing requirements of our clients in a best possible manner best place to buy finasteride Condition or disease Intervention treatment Phase Hypogonadism Severe Obesity Drug Anastrazole Behavioral weight loss Phase 4

 50. You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this matter to be really one thing that I believe I’d never understand. It sort of feels too complex and extremely large for me. I am looking ahead on your subsequent submit, I will attempt to get the grasp of it!|

 51. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Excellent work!|

  1. A name or concept of antibiotics in a widely spoken local language could help community members to understand and appreciate what antibiotics are and the diseases they treat; this will reduce identification of antibiotics with colours which contributes to inappropriate use how many viagra can you take

  1. If oligohydramnios is observed, enalaprilat injection, USP should be discontinued unless it is considered lifesaving for the mother priligy for pe Monitor Closely 2 dobutamine and xylometazoline both decrease sedation

 52. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

  1. Women s gist knowledge the ability to identify the essential point of the information presented of the risks and benefits of each drug was measured through questions such as, Please tell us whether you think taking tamoxifen or raloxifene will make you less likely, more likely, or have no difference in the likelihood that you would experience each of the health conditions listed below buy cialis daily online Supportve Care in Cancer, 4, 313 316

  1. In this report, the mean steroid hormone receptor level did not differ markedly between PBC and CBC cialis on sale in usa duphalac compound paracetamol and amantadine hydrochloride tablets The fast growing burrito chain has been reluctant toincrease menu prices despite higher costs for ingredients suchas California avocados and salsa

  1. Whether risk of breast cancer recurrence or death would be higher in estrogen responsive tumors is also unknown finasteride 1 mg buy uk In addition to the time limitations, another hurdle appears to be the dropout rate and sample size of the related clinical trials

  1. Hormone therapy adjuvant chemotherapy induced deleterious effects on the bone mass of breast cancer patients and the intervention of physiotherapy a literature review where to buy priligy These treatments may reduce severity of symptoms or provide relief for your pet

  1. The interaction among ERОІ and other proteins cialis coupon lung cancer, enlarged mediastinal lymph nodes, abnormal blood vessels that compress the esophagus, or by neuromuscular motor disorders that disrupt peristalsis in the oropharynx and or esophagus e

  1. CHARLOTTE Republicans in Congress, in an effort to repeal and replace the Affordable Care Act, have not been able to produce a plan that covers everyone and improves upon the status quo as promised by President Donald Trump how effective is propecia Patrick was welcomed to Cashel and Aeneas was baptized by him about 454 having his foot peierced with the crozier 1, 4

  1. By the way, when he blew himself up just now, why was his power not that great, but only half of the power of an ordinary lord is self destruction amazon priligy Long term outcomes of amniotic membrane transplantation for repair of leaking glaucoma filtering blebs

  1. The nurse also showed how to use the injections and had a sample shot so we understood how to do them prix officiel levitra If there are issues with an order, as a result of actions by our fulfillment partner Pet Assistant or FedEx, some costs can be covered by a credit to your account

 53. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!|

 54. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful information particularly the last part 🙂 I
  care for such info much. I was seeking this particular information for
  a very long time. Thank you and good luck.

 55. On-prava предлагает купить права на трамвай по одним из лучших цен на рынке оформления документов. Права на трамвай это документ который приносит обладателю хорошую работу , отличную заработную плату и великолепный соцпакет, не удивительно что обладать таким документом хотят многие, но в связи с препонами получить могут лишь единицы. С фирмой он-права вы будите с заветным документом уже через несколько дней. Обращайтесь за правами на трамвай.
  http://dp-spb.com/forum/thread-523/