HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 12a BỘ GEN NGƯỜI – BÍ ẨN THIÊN NIÊN KỶ

10 KHÁM PHÁ VỀ BỘ GEN NGƯỜI.

Bộ gen người là tất cả vật liệu di truyền của một người, được truyền từ thế hệ này sang thế hệ khác. Bộ gen chứa các gen, các gen được cấu tạo bởi một chất hóa học gọi là ADN. Các gen lại được đóng gói trong nhiễm sắc thể môt cách gọn gàng, có tổ chức và nhỏ gọn. Các nhiễm sắc thể nằm ở trong nhân tế bào, mỗi nhân tế bào có 23 cặp nhiễm sắc thể.

Các nhà nghiên cứu thực hiện thành công các dự án bộ gen người nhằm xác định trình tự ADN của toàn bộ hệ gen. Điều này giúp con người có thể tự hào vì đã khám phá nơi được coi là nguồn gốc của sự sống, là bước tiến vượt bậc của y sinh học. Gen là một cuốn sách lịch sử, một câu chuyện kể về cuộc hành trình của loài người qua thời gian. Đó còn là một hướng dẫn cực kỳ chi tiết cho việc xây dựng nên mỗi tế bào của con người.

Dự án bộ gen người đã thúc đẩy sự phát hiện của hơn 1.800 gen bệnh, nguyên nhân bệnh tật sẽ được biết tường tận đến mức phân tử, cung cấp quyền năng to lớn cho con người trong việc tìm nguyên nhân, chẩn đoán, điều trị và tiên lượng bệnh tật.

10 SỰ THẬT VỀ BỘ GEN

 1. Ngày 28/2/1953, Francis Crick và James Watson đã tìm ra cấu trúc của ADN. Cấu trúc đó là một “xoắn kép”, có thể “giải nén” riêng thành hai sợi dài để làm ra các bản sao của chính nó. Phát hiện này đã khẳng định những nghi vấn rằng ADN mang thông tin di truyền của sinh vật.
 2. Cơ thể con người được tạo thành từ 100 nghìn tỷ tế bào. Mỗi tế bào có ít nhất một nhân, nơi chứa nhiễm sắc thể. Chiều dài của ADN trong nhân mỗi tế bào dài khoảng 1,8 m. Tuy nhiên nó được nén, được xoắn cuộn thật chặt để cuối cùng chỉ còn khoảng 0,0001 cm.
 3. Có 33 gen bị ngưng hoạt động trong gen người. Khi so sánh ở loài chuột người ta thấy các gen này vẫn hoạt động tốt. 10 trong số 33 gen này có chức năng trong việc sản xuất các protein có chức năng ngửi mùi. Do đó khả năng ngửi mùi của con người còn thua xa loài gặm nhấm.
 4. Nếu tất cả các ADN trong 100 nghìn tỷ tế bào của cơ thể con người được đặt từ đầu đến cuối, nó sẽ gấp hai lần khoảng cách từ Mặt Trời đến Trái Đất.
 5. Hầu hết các tế bào người chứa 46 nhiễm sắc thể gồm cặp nhiễm sắc thể từ 1 đến 22 và một cặp nhiễm sắc thể giới tính (nữ có hai nhiễm sắc thể X; nam có một X và một Y).
 6. Số lượng gen trong bộ gen khác nhau từ loài này sang loài khác. Sinh vật phức tạp hơn có xu hướng có nhiều gen hơn. Vi khuẩn có vài trăm đến vài nghìn gen. Ước tính số lượng gen của con người, ngược lại, dao động từ 25.000 đến 30.000. Chuột cũng có khoảng 20.000 gen; với giun tròn khoảng 19 000. Ở nấm men có khoảng 6000 gen; vi khuẩn lao 4000.
 7. Hai người khác nhau có bộ gen giống nhau 99,9% và khác nhau về chỉ có 0,1%. Bộ gen người giống 7% với các vi khuẩn E.coli, 21% với sâu, 90% đối với chuột và 98% với tinh tinh.
 8. Hầu hết các bộ gen được làm từ ADN không mã hoá, đôi khi được gọi là “ADN rác”. Chỉ có khoảng 2% của gen mã hóa protein. Ngày nay các gen rác này được coi là then chốt để phân biệt loài người và các loài khác
 9. ADN là một phân tử mong manh. Một nguyên nhân gì đó có thể gây ra lỗi trên ADN. Điều này có thể bao gồm các lỗi trong quá trình sao chép, thiệt hại từ tia tử ngoại, hoặc bất kỳ một tác nhân nào khác. Có nhiều cơ chế sửa chữa, nhưng một số thiệt hại là không thể sửa chữa. Điều này dẫn đến các đột biến gen. Một số các đột biến không gây hại, một số ít là hữu ích, trong khi số khác có thể gây ra các bệnh như ung thư và các bệnh di truyền.
 10. Bộ gen người hoàn chỉnh bao gồm khoảng 3 tỷ phân tử ADN. Nếu bắt đầu đọc thứ tự của các phân tử ADN với tốc độ 100 phân tử mỗi phút thì bạn cần đến 57 năm để có thể đọc hết các phân tử AND của cơ thể mình (với điều kiện không dừng lại để ăn, uống, ngủ, nghỉ, tắm gội…).

. . . . . . .Nguồn : Bác sĩ Lê Nguyễn Khánh Duy – vnexpress

BÍ ẨN VỀ BỘ GEN NGƯỜI

Năm 2000, các nhà khoa học thuộc Dự án gen người quốc tế đã công bố tài liệu về sơ đồ phác thảo bộ gen người khá hoàn chỉnh, cung cấp thông tin về hoạt động của 23.000 gen, giúp loài người tiếp tục hành trình khám phá nguồn gốc chính mình. Theo Tiến sĩ Craig Venter, những thành tựu trong quá trình giải mã bộ gen người sẽ giúp con người hiểu biết về căn nguyên của gen cũng như mối liên hệ mật thiết giữa gen và nguồn bệnh, từ đó có thể phòng ngừa nhiều bệnh nguy hiểm, đóng góp cho y tế dự phòng và giảm chi phí y tế.

GIẢI MÃ BỘ GEN NGƯỜI.

Sau hơn 10 năm nghiên cứu, vào 6/2000, các nhà khoa học Anh và Mỹ tuyên bố họ đã thành công trong việc giải mã các thông tin di truyền, nền tảng tạo nên sự sống cho con người. Sau 7 tháng, cùng một lúc trên hai bờ Đại Tây Dương, những bí ẩn cuối cùng của bộ gen người sẽ được đưa ra ánh sáng.

Nghiên cứu gen người được thực hiện bởi hai nhóm khoa học độc lập: Dự án Gene Người được nhà nước tài trợ do Anh và Mỹ kết hợp và công ty Celera, một công ty nghiên cứu gen tư nhân Mỹ có trụ sở tại Maryland. Kết quả nghiên cứu của Celera sẽ được công bố trên tạp chí Science (Mỹ), trong khi những phát hiện của Dự án Gene Người sẽ có mặt trên tạp chí Nature (Anh).

GIÁ TRỊ TO LỚN

Tại một cuộc họp báo, Tiến sĩ Michael Dexter, Giám đốc của khu nghiên cứu gen Wellcome Trust, (gần Cambridge, Anh), cho biết: “Việc lập bản đồ gen người được so sánh với sự kiện đưa con người lên mặt trăng. Nhưng tôi tin rằng nó còn hơn thế. Đây là những thành tựu tri thức đột phá, không chỉ trong thế hệ chúng ta mà là trong toàn bộ lịch sử của loài người”.

Việc lập bản đồ trình tự hoá học ADN của con người có thể sẽ mở màn cho một cuộc cách mạng trong ngành y học. Dữ liệu thu được từ dự án sẽ giúp các nhà khoa học tìm ra những cách thức mới chữa trị hiệu quả những căn bệnh hiểm nghèo như đái đường, ung thư và thậm chí cả các bệnh về thần kinh.

BA GIAI ĐOẠN TRONG TIẾN TRÌNH LẬP BẢN ĐỒ GEN NGƯỜI

 1. Nghiên cứu trình tự gen: Các nhà khoa học đã xác định được khoảng 3,5 tỷ ký tự (đơn vị) hoá học (A, C, T, G) tạo nên ADN, nền móng xây dựng nên bộ gen của con người.
 2. Lắp ráp thành mã gen: xếp những ký tự hoá học theo đúng trình tự, cho phép chúng ta “đọc” được các gen. Theo Tiến sĩ Craig Venter, Chủ tịch hãng Celera, 99 % gen người đã được tìm hiểu và 3,21 tỷ ký tự đã được “lắp ráp”.
 3. Chú giải gen: Phần việc khó khăn nhất này… vẫn chưa tới. Các nhà khoa học phải xác định được mỗi gen và chức năng của nó. Công đoạn này sẽ cần vài năm để hoàn tất.

MỘT SỐ KẾT LUẬN CHÍNH TRONG NGHIÊN CỨU MÃ GEN NGƯỜI

– Có khoảng 3,1 tỷ ký tự hoá học trong mã ADN của mỗi tế bào người.

– Bốn thành phần bazơ nitơ cơ bản của ADN, thể hiện bằng ký tự A, C, G, T được sắp xếp theo cặp, xây dựng nên tất cả các cơ thể sống. Mỗi nhóm 3 ký tự tương ứng với một amino axit đơn.

– Có 20 loại amino axit khác nhau tạo nên các loại protein như keratin trong tóc và hemoglobin trong máu.

– Con người có khoảng 30.000 gene, ít hơn nhiều so với dự kiến. Trong khi con số này ở giun tròn là 18.000 và ruồi giấm là 13.000.

– Sự khác biệt giữa người và ruồi giấm hay sâu bọ là gen người có cơ chế làm việc khác hẳn và chúng ta có nhiều gen điều khiển.

– Hàng trăm gen dường như có xuất xứ từ các loại vi khuẩn.

– Phần lớn đột biến gen xảy ra trên đàn ông.

– Các nhà khoa học bắt đầu khám phá giá trị của 97% ADN không tham gia mã hoá thông tin tạo nên protein. Họ cho rằng những ADN được coi là “vô nghĩa” này có thể giúp di chuyển gen.

– Có khoảng 1,8 m ADN trong mỗi tế bào, có thể được gói gọn trong một cấu trúc đường kính 0,001 cm.

– Nếu tất cả ADN trong cơ thể người được xếp thành một hàng, con đường này sẽ dài gấp 600 “tua du lịch khứ hồi” từ trái đất tới mặt trời.

– Khác biệt ADN giữa con người với nhau chỉ vào khoảng 0,1 %, hay là 1/500 (ký tự).

. . . . . . . . .Nguồn : Bích Hạnh (theo BBC, 11/2).

MẬT MÃ GEN NGƯỜI : NHẬN ĐỊNH CỦA Y HỌC LƯỢNG TỬ

Dự án Bản đồ gen Người (tiếng Anh: Human Genome Project – HGP) là một dự án nghiên cứu khoa học mang tầm quốc tế. Mục đích chính của dự án là xác định trình tự của các cặp cơ sở (base pairs) tạo thành phân tử DNA và xác định khoảng 25.000 gen trong bộ gen của con người.

Dự án khởi đầu vào năm 1990 do James D. Watson đứng đầu. Bản phác thảo đầu tiên của bộ gen đã được cho ra đời vào năm 2000 và hoàn tất vào năm 2003.

Trong quá trình sử dụng sinh học phân tử (molecular biology) để lập bản đồ gen người, nhân loại đã rất hồ hởi và cho rằng việc làm chủ hệ thống mật mã gen người chỉ là chuyện “đầu hôm sớm mai”. Nếu nắm được hệ thống mật mã gen người, chúng ta hoàn toàn nắm được thông tin của cả tỷ năm tồn tại và phát triển sinh giới, làm chủ vận mệnh và trường sinh bất tử trên cơ sở khống chế tất cả bệnh tật và mọi biến đổi sinh học có hại cho con người.

Tuy nhiên, vào 17-5-2006, dự án bản đồ gen người tuyên bố thành công trên tạp chí Khoa học uy tín Nature, thì nhân loại mới “tẽn tò” vì đối diện với một khối lượng tính toán khổng lồ để giải toàn bộ mật mã gen người : nó đòi hỏi hàng triệu lần dung lượng và tốc độ của tổng cộng các máy tính lớn nhỏ của loài người hiện có. Hi vọng rằng với phát minh về MÁY TÍNH LƯỢNG TỬ có tốc độ và dung lượng phi thường có thể đáp ứng được đề bài toán nan giải của ông thầy giáo khó tính có tên là THIÊN NHIÊN.

Thiên nhiên luôn tỏ ra quá rộng lớn so với cái chúng ta nghĩ (về nó), và nó không thương tiếc ra những bài toán vạn nan đối với con người.Vì vậy mà vẫn phải nói với bí ẩn của mật mã gen người : HÃY ĐỢI ĐẤY.

———-Wambuakim———-

2.646 Trả lời “HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 12a BỘ GEN NGƯỜI – BÍ ẨN THIÊN NIÊN KỶ”

 1. Fantastic goods from you, man. I have keep in mind your stuff prior to
  and you’re just extremely fantastic. I really like what
  you have bought here, really like what you’re saying and the way in which by which you
  say it. You’re making it entertaining and you continue to care for to keep it sensible.
  I cant wait to learn much more from you. This is actually a tremendous site.

  Look into my site … mpc-install.com

 2. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You definitely
  know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative
  to read?

  Here is my blog post; http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=BegMonte

  1. viagra atorvastatina torrino The last government shutdown ran from December 16, 1995 to January 6, 1996 and was the product of a budget battle between Democratic President Bill Clinton and Republicans, led by then Speaker of the House Newt Gingrich cialis 5mg

 3. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts
  in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m glad to exhibit that I’ve
  an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly what I
  needed. I so much indisputably will make certain to don’t overlook
  this web site and provides it a look regularly.

  My webpage; forum.adm-tolka.ru

  1. Aside from restoring testosterone levels post cycle, tamoxifen is often used to combat gyno during cycle when flare ups occur propecia hair B Apoptosis and proliferation of IECs were determined by immunofluorescence microscopy

  1. However, blood pressure medication losartan wikipedia due to various considerations, Rogge s appearance remained unchanged, still short and chubby, with a bloated body, a plain face, and those sinister eyes levitra

 4. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who had been conducting a little research on this.
  And he actually bought me lunch simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanx for spending some time to talk about this issue here on your internet site.

  Have a look at my blog; https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=273235

 5. Nice weblog here! Also your site quite a bit up very fast!

  What host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host?
  I desire my website loaded up as fast as yours lol.

  Feel free to surf to my web site; Selma

  1. Dx 11 30 2012, IDC, 1cm, Stage IIA, Grade 2, 1 17 nodes, ER PR, HER2 Surgery 12 13 2012 Lymph node removal Right, Sentinel, Underarm Axillary; Mastectomy Right Chemotherapy 1 23 2013 Cytoxan cyclophosphamide, Ellence epirubicin, Fluorouracil 5 fluorouracil, 5 FU, Adrucil, Taxotere docetaxel Surgery 8 22 2013 Prophylactic mastectomy Left; Reconstruction left SIEA flap; Reconstruction right SIEA flap dutasteride vs finasteride 2014

 6. I have been surfing online greater than 3 hours lately,
  but I never discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful value sufficient for me. In my opinion, if all site owners
  and bloggers made just right content material as you probably did, the internet shall be much more useful than ever before.

  Feel free to surf to my page; http://www.in-almelo.com

 7. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back at some point.
  I want to encourage that you continue your great work, have a nice day!

  Feel free to surf to my blog; http://www.lubertsi.net

  1. The rest of the pregnancy and delivery went well is propecia from budgetmedica real However, in a subsequent trial comparing a single intramuscular dose of medroxyprogesterone acetate to venlafaxine as treatment for hot flashes in post menopausal patients with and without a history of breast cancer, treatment with venlafaxine was associated with increased difficulty with orgasm 12

 8. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself
  or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

  my page … https://mpc-install.com

  1. The guidance from this meeting with the FDA, together with the ongoing non clinical studies with Z endoxifen and the initiation of a technology transfer process to establish a commercial cGMP manufacturing supplier to support the further drug development and ultimate commercial launch of Z endoxifen, will put Atossa in an excellent position to continue the development of Z endoxifen in 2022 generic name for cialis Figure 4 Image shows difference in quantitative percentage of background parenchymal enhancement at breast MRI between breast cancer cases and control participants with high risk

  2. Current latex skin testing is problematic because there is no commercially available FDA approved latex extract, and latex reagents in the United States vary in their preparation, potency, content, and reliability red bull and viagra KJMJ08 Try not to let TTC get to you

  1. cialis 20 mg The understanding that these LCIS variants are a genetically more advanced form of CLCIS has led some clinicians to believe that complete excision with the reporting of margins as a reasonable way to manage these patients 32

  1. The studies in this review uniformly demonstrate that the administration of letrozole during COH reduces oestrogen levels without substantially reducing oocyte yield Oktay et al purchase cialis According to the few longitudinal studies performed, the progression of OA changes is slow, and in many cases the problems requiring treatment may be encountered only 30 years or more after the initial accident

 9. Simply want to say your article is as amazing.
  The clearness on your post is just excellent and that i could
  suppose you’re knowledgeable in this subject. Well together with your permission let me to snatch your
  feed to stay updated with imminent post. Thank you one million and please continue the enjoyable work.

  my page; mpc-install.com

  1. In human breast cancer cell lines, PR B was found to regulate gene expression of more genes than PR A, with modest overlap in regulated genes by both receptors 123, further supporting the important role of PR B in breast carcinogenesis 36 hour cialis online Often the MES Sounds Seem to Come from a Certain Direction

 10. Undeniably consider that which you said. Your favorite justification seemed to be at the internet the simplest thing
  to take into account of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as people think about concerns
  that they plainly don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the top as neatly as outlined out the
  whole thing with no need side-effects , other people can take a
  signal. Will likely be back to get more. Thanks!

  Feel free to visit my page – https://kebe.top/viewtopic.php?id=1749272

  1. Only the NSABP study reported differences in sexual functioning between the tamoxifen and placebo groups but acknowledged that the absolute differences were small and some might have been caused by chance buying generic propecia online The results suggest that stimulation leads to large changes in the activity of c Myb and its ability to associate with specific target gene promoters

  1. 2008; Collier et al cialis pills local remedies for high blood pressure Although we have only a few soldiers on the factory floor, the enemy, who has a five fold advantage in strength, is not at all cheap in front of our little medical staff Qiana Menjivar 27, the left flank of Liudnikov s division and a regiment of Gurdiyev s division were routed by the enemy Enemy automatic gunmen occupied Mezynskaya and Randy Noren and began strafing the area near our last crossing

 11. I?m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that?s both educative
  and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about.

  I am very happy I found this during my search
  for something concerning this.

  Take a look at my webpage … kebe.top

  1. In this issue of Breast Cancer Research Rajkumar and colleagues use the rodent model to further define the timing and type of hormonal therapy that is effective in preventing mammary carcinogenesis propecia hair loss Results from a long term study of 147 patients

  1. Fertilization was confirmed after rolling the embryo using a Pasteur pipette cialis viagra combo pack It predominantly affects older women, with the hypothesis that the postmenopausal state leads to increased dopamine sensitivity and predisposes patients to developing hemiballism

 12. Hey there I am so glad I found your website, I really found you
  by accident, while I was researching on Askjeeve for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read through it all at the moment
  but I have book-marked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the awesome work.

  my web site https://www.qijiang520.com/thread-73635-1-1.html

  1. buy viagra cialis online Ceftazidime injection is used to treat certain infections caused by bacteria including pneumonia and other lower respiratory tract lung infections; meningitis infection of the membranes that surround the brain and spinal cord and other brain and spinal cord infections; and abdominal stomach area, skin, blood

  1. Asang asked You mean, the world we are in now is erectile dysfunction 47 this circle Asang pointed to a circle on the ground, which Gu Min drew before The circle that came out marked erectile dysfunction 47 the world they were in, and what Assan pointed to was another circle beside it buy cialis 5mg Peak plasma concentration Analgesia antipyresis, 30 100 mcg mL; anti inflammatory, 150 300 mcg mL

 13. Simply want to say your article is as amazing.
  The clearness in your publish is simply cool and i could think you’re a professional on this
  subject. Well together with your permission allow me to grab your feed
  to stay up to date with forthcoming post. Thank you
  1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

  Feel free to visit my web site … http://www.atomy123.com

 14. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

  My blog post mpc-install.com

  1. In 2008, Heyland published a randomized controlled trial of meropenem with or without ciprofloxacin for the treatment of 739 patients with ventilator associated pneumonia A dose is 25 or 50 mcg

 15. First of all I want to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.

  I was curious to find out how you center yourself and
  clear your mind prior to writing. I have had trouble clearing my mind in getting my ideas out there.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes
  tend to be wasted simply just trying to figure out how
  to begin. Any suggestions or tips? Thanks!

  Also visit my web blog … grautocar.com

  1. There is an overwhelming amount of data in existence that provides a clear display that these scare tactics proved not only to be highly ineffective, but in fact have had the opposite effect on the youth it had been attempted on cialis 20mg price

 16. Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to
  give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and excellent design and style.

  My page … haojiafu.net

  1. viagra prices com 20 E2 AD 90 20Manforce 20Tablet 20Vs 20Viagra 20In 20Hindi 20 20Kpa 20Viagra 20Flashback 202019 manforce tablet vs viagra in hindi Most people are in a state of shock after an accident or injury, whether or not it was their fault

  1. However, an increased incidence of benign stromal uterine polyps was seen in female rats treated with 900 mg kg day viagra duration Among the strongest markers for atherosclerotic vessels were collagen type 1 alpha 1 Col1a1, lumican Lum, and lipocalin 2 Lcn2; Figure 3E, while Kruppel like factor 4 Klf4, Serpine1, and laminin subunit gamma 3 Lamc3 distinguished MFS modSMCs Figure 3F

 17. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your blog posts.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Appreciate it!

  Also visit my homepage – clubriders.men

  1. 2 5 review Amgen Inc, the drugmaker in advanced discussionsto buy Onyx Pharmaceuticals Inc, has asked Onyx forsome of the data from an ongoing trial on the company s newblood cancer drug, two people familiar with the matter said onThursday generique levitra 20 Common to all of these is their site of action upstream of the initial and cortical collecting tubule 130

  2. Cells were fixed with 2 PFA, washed with PBS, stained with crystal violet, washed twice with PBS, air dried, and 500ul of 10 acetic acid was added to each well to remove crystal violet stain from cells cialis cost

 18. A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should write more on this issue, it
  may not be a taboo matter but generally folks don’t talk about such
  issues. To the next! All the best!!

  My website kebe.top

 19. Awesome website you have here but I was curious about
  if you knew of any discussion boards that cover the
  same topics talked about here? I’d really like to be a part of group where I can get responses
  from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

  Here is my site kebe.top

  1. High dose TOR was reported to compete with estrogen at the site of the ER, to suppress insulin like growth factor I dependent growth 6 and to have non ER dependent anti tumor effects such as suppression of angiogenesis 7 buy cheap generic cialis online But here you will come to know what to consider when buying health supplements

 20. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources
  back to your blog? My blog site is in the very same niche as
  yours and my users would truly benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Many thanks!

  Also visit my site – http://chengdian.cc/

 21. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

  my web-site: frun-test.sakura.ne.jp

 22. That is very interesting, You’re an overly skilled blogger.

  I have joined your feed and stay up for in quest of extra of your excellent post.
  Additionally, I have shared your web site in my social networks!

  My web blog: haojiafu.net

  1. 11 reported a literature review on surgical management of ONJ; they concluded that, although there well documented reports of successful surgical therapy of ONJ, considerable differences existed regarding sample size, surgical modalities and outcomes buy cialis online forum Giorgi FS, et al

 23. Wonderful website you have here but I was wanting to know if you knew of any user discussion forums that cover the same topics
  discussed in this article? I’d really like to be a part of community where
  I can get suggestions from other experienced people
  that share the same interest. If you have any recommendations,
  please let me know. Kudos!

  my homepage: mpc-install.com

 24. The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested
  to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  Have a look at my webpage: http://www.qijiang520.com

 25. First off I would like to say terrific blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts
  before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are generally lost just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or hints? Kudos!

  my webpage :: frun-test.sakura.ne.jp

 26. I blog often and I truly thank you for your content. This great article has really peaked my interest.
  I’m going to bookmark your site and keep checking for new details
  about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

  Here is my page: mpc-install.com

  1. Larger doses may produce serious or even life threatening manifestations of toxicity, particularly when given in association with sympathomimetic amines such as those used for their anorectic effects propecia hk Korea in check

 27. Howdy I am so thrilled I found your site, I
  really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Anyways I am here now and would
  just like to say thank you for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added
  in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the great job.

  my website :: bbs.shishiedu.com

 28. Hello there, I discovered your site by means of Google while
  searching for a comparable topic, your web site came up, it appears great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, simply
  became alert to your blog via Google, and found that it’s truly informative.

  I am gonna watch out for brussels. I will be grateful in case you proceed this in future.
  Numerous people will probably be benefited out of
  your writing. Cheers!

  Here is my website: http://www.atomy123.com

 29. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good hosting provider at a honest price?
  Cheers, I appreciate it!

  Have a look at my site – frun-test.sakura.ne.jp

 30. I?m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that?s equally educative and engaging,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue
  is an issue that not enough folks are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I found this during my search for something regarding
  this.

  My web-site … http://www.atomy123.com

 31. Basically to follow up on the update of this issue on your web-site and wish to let you know just how much I valued the time you took to create
  this handy post. In the post, you actually spoke regarding how to
  truly handle this problem with all ease.
  It would be my own pleasure to get together some more thoughts from
  your website and come as much as offer other folks
  what I have benefited from you. Thank you for
  your usual great effort.

  Have a look at my web page: https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=297158

 32. Great items from you, man. I have bear in mind your
  stuff prior to and you are just extremely wonderful.
  I actually like what you have bought right here, certainly like what you are stating and the way during which you
  assert it. You are making it entertaining and you still care for
  to stay it wise. I can not wait to read far
  more from you. That is really a terrific site.

  Feel free to visit my website Sybil

 33. Thanks so much regarding giving me an update on this subject matter on your web page.
  Please understand that if a brand-new post becomes available or in the
  event that any improvements occur to the current post,
  I would want to consider reading a lot more and focusing on how to make good use of those tactics you
  discuss. Thanks for your efforts and consideration of other men and women by making this
  blog available.

  Here is my web page … clubriders.men

 34. I do trust all the concepts you have offered for your post.

  They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short
  for beginners. May just you please prolong them a bit from next time?

  Thank you for the post.

  Feel free to visit my blog – kebe.top

 35. I seldom comment, however after looking at a great deal of remarks on HỎI ĐÁP Y HỌC
  LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 12a BỘ GEN NGƯỜI
  – BÍ ẨN THIÊN NIÊN KỶ – Wambua.
  I do have 2 questions for you if it’s allright. Could it be just me or
  does it look as if like some of these remarks appear as if they are coming from brain dead visitors?
  😛 And, if you are writing on other online sites, I would like to keep up with everything new you have to post.
  Would you make a list of the complete urls of your social pages
  like your linkedin profile, Facebook page or twitter
  feed?

  My web-site http://bbs.shishiedu.com/forum.php?mod=viewthread&tid=158682

  1. and Division of Cardiothoracic Surgery F were to get viagra Rogge flashed a flash of light, rushing up a small soldier and rearranging best blood pressure medicine for sensitive skin his formation, forcing Rodriguez to top and bottom blood pressure withdraw, when

 36. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or
  suggestions? Cheers

  Look at my page … http://www.qijiang520.com

 37. I blog quite often and I really thank you for your content.
  This great article has truly peaked my interest. I’m going
  to bookmark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed as well.

  Here is my webpage … kebe.top

 38. Hey there just wanted to give you a quick heads
  up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different web browsers and both show the
  same results.

  My web site :: Gertrude

 39. I have recently started a site, the information you provide on this site has helped me greatly.
  Thank you for all of your time & work.

  Feel free to surf to my web site … Irma

  1. Hair loss is more common and severe in patients taking combinations of chemotherapy drugs than in those who take just one drug Spironolactone SPL is an androgen receptor blocker that has antiandrogenic properties and is used to treat acne, hirsutism, and androgenic alopecia Box 7

 40. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to
  help stop content from being ripped off? I’d truly appreciate it.

  my web site … clubriders.men

  1. Fang Xuan raised his eyebrows and said to him with an interested smile cialis tablets for sale Studies have reported the risk of developing DCIS or invasive breast cancer in the opposite breast is twice that of women without a history of breast cancer and ranges from 5 10 at 5 years and is 10 at 10 years and the risk persists for 20 years

  1. generic finasteride international levitra cara minum obat viagra yg benar In the common telling, the investor observes, the Grahams and other newspaper families are cast as victims of an unforeseeable and horrible trend the unstoppable rise of an invasive technology that has crippled the newspaper business and threatened a profession that has held society together for decades

  1. Those lab test reports are right there on the product pages, telling you that they have been independently lab tested for purity, and pricing is really good as well propecia the crack ho Although the initial recovery is longer than LASIK, LASEK patients report less postoperative discomfort

  1. Based on findings from genetic toxicity and animal reproduction studies, advise male patients with female partners of reproductive potential or who are pregnant to use effective contraception during treatment and for at least 4 months following the last dose of TALZENNA see Use In Specific Populations, Nonclinical Toxicology levitra 20mg generique

 41. I intended to send you a very little remark to help give thanks yet again for your personal splendid tactics
  you’ve contributed on this page. This has been quite incredibly generous with people like you to convey freely what numerous people
  could have made available for an ebook to help with making
  some bucks for themselves, certainly now that you could have tried it if you ever
  desired. The techniques additionally served to provide a great way to be aware that many people have similar zeal much
  like my personal own to realize whole lot more with respect to this
  matter. Certainly there are some more pleasant opportunities up
  front for people who read your blog.

  Take a look at my page :: BitcoinX App

 42. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all tabs as well as related
  information ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it at all.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those
  who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate.
  Excellent task.

  Feel free to visit my web site; Air Cooler Pro Air Conditioner

 43. I seldom leave comments, however I looked through a
  few responses on HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 12a
  BỘ GEN NGƯỜI – BÍ ẨN THIÊN NIÊN KỶ – Wambua.
  I actually do have some questions for you if it’s allright.

  Could it be just me or does it look like a few of the responses come across like they are coming from brain dead people?
  😛 And, if you are posting on other online social sites, I would like to follow
  you. Could you post a list of every one of your social pages
  like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  my web blog http://www.mhes.tyc.edu.tw

 44. I rarely write remarks, however i did a few searching and wound up here HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI
  TUẦN 12a BỘ GEN NGƯỜI – BÍ ẨN THIÊN NIÊN KỶ –
  Wambua. And I actually do have some questions for you if it’s allright.
  Could it be simply me or does it look as if like a few of
  these remarks appear like they are written by brain dead people?
  😛 And, if you are writing on other places, I would like to
  follow everything fresh you have to post. Could you list of the complete urls of your social pages like your linkedin profile,
  Facebook page or twitter feed?

  My homepage :: mpc-install.com

  1. mother of eight has been jailed for 15 years for starving her four year old son to death and cruelly neglecting five of her children in conditions of Гў prix levitra 10mg 20mg While the data herein highlight the negative impact antiestrogens have on UCC growth, they fail to identify a reciprocal, pro proliferative estrogenic response

 45. Howdy outstanding blog! Does running a blog similar to this require a lot of work?
  I’ve absolutely no knowledge of coding but I had been hoping
  to start my own blog soon. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new
  blog owners please share. I know this is off subject however I
  simply needed to ask. Thank you!

 46. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new
  updates.

  My web blog :: meteoritegarden.com

 47. Hi there! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this information to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank
  you for sharing!

  Also visit my page; Mili Tac Watch Reviews

 48. Just to follow up on the update of this theme on your web site and would really want to let you know just how much I treasured the time you took to generate this handy post.
  In the post, you actually spoke on how to truly handle
  this matter with all comfort. It would be my
  personal pleasure to accumulate some more ideas from
  your web-site and come as much as offer other
  folks what I discovered from you. I appreciate your usual great effort.

  My blog … Dynamic Flex Nitric Boost Review

  1. According to an estimated population distribution of 75 UM EM, 20 IM, and 5 PM, a total of 120 patients was considered sufficient to recruit the appropriate numbers of IM at least 13 and PM at least 7 to detect differences of clinical significance discreet cialis meds Trip Verified Seattle to San Francisco

  1. 7 months, during which 21 patients 12 in the minithoracotomy group and 9 in the sternotomy group experienced significant MR 2 levitra et alcool Patients with PJS have a 10 fold to 18 fold greater lifetime cancer risk 81 94 than the general population

 49. Thank you a lot for sharing this with all people you really realize what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also talk over with my site =).
  We can have a hyperlink trade agreement between us

  my page :: Viag Rx

 50. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much,
  However I am going through difficulties with your
  RSS. I don?t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anybody having similar RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

  Also visit my web site … Total Pure CBD Gummies

 51. hi!,I like your writing so a lot! percentage we keep up a correspondence
  extra about your article on AOL? I need an expert in this space to
  solve my problem. May be that is you! Having a look forward to see you.

  My webpage … ViagRx

  1. Females generally prefer other steroids but there are still some who use Dianabol pills finpecia They re really amazing the most down to earth people, and the care they give their horses is unbelievable, Sandy said

  1. This is not a comprehensive list and other drugs may interact with acyclovir including prescription drugs as well as nonprescription products such as over the counter medicines, vitamins, and herbal products buy cialis 20mg For benign hair loss, there are some possible solutions

 52. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped
  me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Feel free to surf to my homepage :: Pellamore

 53. you are in reality a good webmaster. The web site loading velocity is amazing.
  It seems that you’re doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent
  task in this topic!

  Feel free to surf to my homepage; Son

 54. I really love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you build this
  site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal
  blog and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is
  called. Kudos!

  My web-site Gisele

 55. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I
  came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to
  my followers! Exceptional blog and outstanding style and design.

  Here is my web page: Molten Keto Pills

 56. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more
  of your helpful information. Thanks for the
  post. I will certainly return.

  Feel free to surf to my web page :: Primiene Cream

 57. Aw, this was an exceptionally nice post.
  Finding the time and actual effort to generate a top notch article…
  but what can I say… I procrastinate a lot and never manage to get nearly anything done.

  Take a look at my blog – Ardent Male

  1. finasteride with free viagra In order to develop measures of MAO A density as biomarkers, we intend to demonstrate that the biomarker abnormality is replicable, that it has a relationship to a useful clinical aspect of illness and that there is a low cost method of assessing its concentration

 58. Spot on with this write-up, I honestly feel this site
  needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

 59. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 60. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

  1. online cialis Thus, the exact association between the pathogenesis of bronchial casts and the various underlying disorders remains unclear, and the search for answers remains a difficult endeavor due to the diversity of the patient population, the rarity of the condition, and the variable time of presentation because some patients, like the reported patient, present a few months after their palliative surgery, whereas others present many years later

 61. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s weblog link on your page at proper place and
  other person will also do similar in favor of you.

 62. I wanted to draft you a bit of word to give many thanks yet again just for the superb strategies you have documented in this case.

  It is so incredibly generous with you to supply freely what a few people could have supplied as an ebook in making some profit on their own, notably given that you could
  have done it in the event you wanted. Those concepts also acted like a
  good way to fully grasp that someone else have the identical interest the same as my very own to know the truth significantly more concerning this issue.
  I think there are several more fun sessions in the future for folks who read carefully your site.

  Also visit my webpage :: http://www.aniene.net

 63. What i do not understood is in fact how you are not really a lot more well-favored than you might be now.
  You’re so intelligent. You understand thus considerably when it comes to this subject, made me individually believe it from so many varied angles.
  Its like women and men don’t seem to be interested except it is one thing to accomplish with
  Girl gaga! Your own stuffs excellent. At all times maintain it up!

  My webpage polywebhost.com

 64. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely
  love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Kudos!

  My webpage; http://www.a913.vip

 65. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
  I will try to get the hang of it!

  Feel free to surf to my homepage Ferdinand

 66. Hi, I think your site might be having browser compatibility problems.

  When I take a look at your website in Safari, it looks fine however,
  when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other than that,
  fantastic blog!

  my web site … Ingrid

 67. Many thanks for being our coach eczema on feet this topic.
  We enjoyed your own article quite definitely and most of all appreciated the
  way you handled the areas I regarded as controversial.
  You happen to be always rather kind towards readers much like me and assist
  me to in my lifestyle. Thank you.

 68. I wanted to follow up and let you know how , very much I appreciated discovering your web site today.

  I might consider it a great honor to do things at my
  business office and be able to use the tips discussed on your blog and also
  be involved in visitors’ reviews like this. Should a position associated with guest article writer become available at
  your end, remember to let me know.

  Also visit my page: weight loss plateau

 69. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over
  that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since
  exactly the same nearly very often inside case you shield this
  hike.

  Review my homepage :: cannabis seeds

 70. I would like to express appreciation to
  the writer for bailing me out of this type of predicament.
  After surfing around throughout the world wide web and
  finding notions that were not pleasant, I was thinking my entire life was over.
  Existing minus the answers to the problems you have fixed as a result benefits of hemp seed oil your good report is a
  crucial case, and ones which might have negatively affected my entire career if I had not come across your
  web blog. Your own personal competence and kindness in taking
  care of all the stuff was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a
  solution like this. I can also now look ahead
  to my future. Thanks for your time so much for the reliable and amazing guide.
  I won’t be reluctant to suggest your site to anyone who needs to have support about
  this situation.

 71. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your page.
  Im really impressed by your site.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hey there, You have done a fantastic
  job. I will definitely digg it and personally recommend to
  my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web
  site.

  Feel free to surf to my site – fat burning

 72. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material
  stylish. nonetheless, you command get got an edginess over
  that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly
  again since exactly the same nearly very often inside case
  you shield this increase.

  my webpage prescription drug abuse

 73. Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links
  or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog covers a lot of the same
  subjects as yours and I believe we could greatly benefit
  from each other. If you’re interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

  Look into my blog post customize healthy eating

 74. I am also writing to make you be aware of what a notable encounter my cousin’s princess had reading
  through your site. She realized several issues, most notably how it
  is like to possess a great helping mindset to make many more
  very easily learn a variety of grueling subject areas.
  You truly exceeded readers’ expected results. Many thanks for displaying such helpful,
  safe, explanatory and as well as unique tips on this topic to Evelyn.

  Feel free to surf to my blog post :: cozumubuldum.com

 75. What i do not realize is in fact how you’re no longer actually a lot more neatly-appreciated than you may be now.
  You’re very intelligent. You already know therefore significantly on the
  subject of this matter, made me in my view believe it from so many various angles.
  Its like women and men aren’t interested unless
  it is one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs nice.
  At all times take care of it up!

  Here is my homepage forum.pos.md

 76. What i do not understood is in reality how you’re no longer really a lot more well-favored than you might
  be right now. You are so intelligent. You recognize thus significantly on the subject of this matter, made
  me in my opinion consider it from so many numerous angles.
  Its like women and men are not involved unless it’s something to accomplish with Lady
  gaga! Your personal stuffs great. All the time deal with it up!

  Also visit my site http://www.aniene.net

 77. Hello there, simply become alert to your blog via Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you happen to proceed this in future.
  Numerous other people might be benefited out of your writing.

  Cheers!

  Here is my web page – buck knives

 78. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am going
  through troubles with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anybody having identical RSS problems? Anybody who knows the solution will you
  kindly respond? Thanks!!

  Here is my page … 163.30.42.16

 79. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have
  truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed
  and I hope you write again soon!

 80. I do believe all of the concepts you’ve offered for your post.
  They are really convincing and will definitely work.

  Nonetheless, the posts are too short for beginners.
  Could you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

  My blog post: dry itchy skin

 81. I have learn several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much attempt you place to create this sort of fantastic informative website.