CÔNG NGHỆ SẢN XUẤT GỖ NHÂN TẠO (GH2000)

GỖ NHÂN TẠO

I/. Gỗ thiên nhiên :
Cây gỗ có mặt khắp nơi trên bề mặt địa cầu, và gỗ khai thác từ nó đã từng chiếm vị trí quan trọng bậc nhất đối với xây dựng nhà ở, công trình dinh thự, đặc biệt là các công trình trung và cổ đại. Cho đến hiện nay, nó vẫn chiếm một vị trí lớn lao mà các loại vật liệu khác chưa hề thay thế nổi.
Tuy nhiên, cũng vì vậy mà cây gỗ được khai thác tràn lan, kể cả ở các rừng đầu nguồn, được xem như là quỹ oxigen và là vành đai trữ nước của địa cầu. Việc phá hoại các cánh rừng nhiệt đới được đánh giá là hành động tự sát của nhân loại, gây ra lụt lội và hạn hán ngày càng tiến tới mức độ nguy hiểm toàn cầu.
Việc tìm ra nguồn gỗ nhân tạo không chỉ là đáp ứng một lợi ích kinh tế lớn, mà nó còn là một biện pháp hiệu quả chống lâm tặc, cứu các cánh rừng nhiệt đới, cải thiện nền tảng khí hậu và môi trường, tạo một số lượng lớn công ăn việc làm và khả năng xuất khẩu…
II/. Vật liệu gỗ thiên nhiên :
1/. Nhược điểm của vật liệu gỗ thiên nhiên :
a/. Cấu tạo và tính chất cơ lý không đồng nhất, thường thay đổi theo từng loại gỗ, từng cây và từng phần trên thân cây.
b/. Dễ hút và nhả hơi nước làm sản phẩm bị biến đổi thể tích, cong vênh, nứt tách.
c/. Dễ bị sâu nấm, mục mối phá hoại, dễ cháy.
d/. Có nhiều khuyết tật làm giảm khả năng chịu lực và gia công chế biến khó khăn.
(trích “Vật liệu xây dựng” ; Phùng Văn Lự – Phạm Duy Hữu – Phan Khắc Trí ; NXB Giáo Dục, 2004, trang 227)
2/. Thành phần của vật liệu gỗ thiên nhiên :
Bỏ qua phân tích cấu tạo vi mô hay cấu tạo vĩ mô, loại gỗ lá kim hay lá rộng, thì gỗ vật liệu gỗ thiên nhiên bao gồm các thành phần chính sau đây :
a/. Sợi gỗ : Tạo bởi vỏ các tế bào gỗ, có thành phần chủ yếu là celluloz ( C6H10O5 ), là cơ cấu chịu lực chính của gỗ. Cấu trúc và mật độ của sợi gỗ quyết định tính chất cơ lý của gỗ nguyên liệu, và làm nên tính năng chủ yếu, giá trị sử dụng và giá trị thương phẩm phân biệt cho từng loại gỗ.
b/. Keo gỗ : Lignin là loại keo thiên nhiên gắn kết các sợi gỗ và các thành phần khác thành khối gỗ. Keo lignin này tan trong kiềm mạnh > pH 10 và bị phá hoại bởi acid < pH 3.
c/. Hemicelluloz và albumin thực vật cùng với nhân tế bào thực vật. Đây là thành phần không nhỏ trong vài loại gỗ, cấu tạo bởi các nguyên tố C, H, O, N, S, và P. Một hay vài thành phần trong nó tạo ra bột gỗ nằm trong thân gỗ, làm thay đổi thể tích và quyết định khả năng biến dạng dưới lực nén hay xung tác cơ học.
Qua quan sát cấu trúc, gỗ thể hiện rõ là vật liệu không đồng nhất và không đẳng hướng, các thớ gỗ chỉ xếp theo một phương dọc, phân lớp rõ rệt theo vòng tuổi. Do vậy, tính chất của gỗ không giống nhau theo vị trí và theo phương của thớ.”
(trích “Vật liệu xây dựng” ; Phùng Văn Lự – Phạm Duy Hữu – Phan Khắc Trí ; NXB Giáo Dục, 2004, trang 230).
II/. Gỗ nhân tạo :
1/. Mục đích :
Trong ý đồ tìm ra vật liệu nhân tạo thay thế cho một bộ phận gỗ thiên nhiên, chúng tôi theo sát cơ chế phỏng sinh học. Điều này nhằm mục đích :
a/. Làm ra loại gỗ nhân tạo giống thiên nhiên trong việc phù hợp với các phương thức sử dụng gỗ truyền thống của con người. Qua đó, loại trừ dị ứng hay tố chất độc hại cho con người khi tiếp xúc với gỗ nhân tạo.
b/. Gỗ nhân tạo phải thông dụng trong thao tác chế biến : cưa, bào, xẻ, đục, giũa, đóng đinh … phù hợp với dụng cụ ngành mộc.
c/. Gỗ nhân tạo phải có những đặc tính cơ, lý, hoá cao, vượt hơn gỗ thiên nhiên để phù hợp với nhiều mục tiêu sử dụng khác nhau, bù đắp cho việc không thể phong phú về chủng loại như thiên nhiên được.
Gỗ nhân tạo, do các lý do trên mà phải … giống gỗ thiên nhiên về cấu trúc như đã phân tích ở phần 2,II nói trên.
2/. Thành phần gỗ nhân tạo :
a/. Sợi gỗ : là loại sợi thiên nhiên rẻ tiền, chất lượng cao và có số lượng rất lớn. Đó là sợi bập dừa nước ở Nam bộ, sợi đay và sợi sống lá ở Bắc bộ và Bắc Trung bộ. Nhất là sợi đay hiện nay không được sử dụng nhiều như trước, vì ngành dệt bao đay đã bị thất bại, có thể nói là bị “chết” trước bao PE. Sống lá và bập dừa nước thì vô thiên lủng và cũng không có ngành nào sử dụng cho hết. Nhất là bập dừa nước vẫn ngày ngày trôi hàng trăm tấn theo sông ra biển, kết thành hàng “dề” nhiều Km, gây ô nhiễm nặng nề trong khi nó chứa một lượng sợi chất lượng cao.
b/. Keo : là một loại polime vô cơ từ thiên nhiên không tan trong nước, chịu acid và baz hơn hẳn Lignin. Loại keo này rẻ, dễ mua, dễ chế tạo và phong phú trên khắp nước.
c/. Bột gỗ : là phế liệu của một ngành công nghiệp khác có nguồn gốc cao su. Qua một chu trình công nghệ ngắn, nó biến tính và hoàn toàn phù hợp, gắn bền chắc vào các thành phần khác của gỗ nhân tạo. Ngoài ra, còn có một nguồn quan trọng khác là bột gáo dừa. Loại bột này có một khối lượng khổng lồ ở Nam Bộ nên hoàn toàn thế được bột cao su, do đó mà còn có thể đỡ bớt gánh nặng đầu tư.
3/. Ưu nhược điểm của vật liệu gỗ nhân tạo :
***Gỗ nhân tạo có các ưu điểm chủ yếu sau đây :
a/. Cấu tạo và tính chất cơ lý đồng nhất và đẳng hướng, không có khuyết tật lớn, bảo đảm khả năng chịu lực và gia công chế biến dễ dàng.
b/. Không bị sâu nấm, mục mối phá hoại, chịu nhiệt độ cao và khó cháy. Ít hút ẩm nên khó bị biến đổi thể tích, cong vênh, nứt tách như gỗ thiên nhiên.
c/. Có thể chế tạo mọi kích cỡ, hình dạng ví dụ như có thể tạo tấm gỗ liền có kích cỡ rất lớn mà trong thiên nhiên không thể nào có được, chỉ trong một thời gian rất ngắn.
d/. Sử dụng nguồn phế liệu khổng lồ làm nguyên liệu chính. Đây là lợi ích môi trường không thể chối cãi, và cũng là lý do gỗ nhân tạo với nhiều tính năng ưu việt lại … rẻ đến mức không ngờ.
***Nhược điểm của gỗ nhân tạo :
a/. Không phong phú như thiên nhiên. Hiện nay ta chỉ có vài chục công thức chế tạo tương ứng với vài chục loại gỗ, trong khi thiên nhiên có đến … vài chục nghìn chủng loại. Điều này có thể khắc phục được sau nhiều năm sản xuất theo công nghệ gỗ nhân tạo.
b/. Còn lệ thuộc vào nguồn sợi thiên nhiên. Do đó cần phối hợp với ngành trồng trọt, và có thể tìm nguồn sợi khác ổn định hơn trong tương lai gần.
III/. Qui trình công nghệ sản xuất gỗ nhân tạo :
***Tóm lược, qui trình công nghệ sản xuất gỗ nhân tạo đi theo 06 bước chính:
1/. Thu gom và xử lý sợi : Là bước tốn nhiều thì giờ và nhân lực, cần phải quan tâm. Tuỳ theo từng loại sợi mà có cách xử lý khác nhau chút ít. Chủ yếu bước này có 03 phân đoạn sau :
a/. Thu gom nguồn sợi không cần phân loại.
b/. Cán tách làm cho các thớ sợi rời nhau và tách bớt nước.
c/. Đánh tơi và cắt ngắn sợi theo yêu cầu kỹ thuật.
2/. Trộn tẩm keo A ( dạng bột ) của polime vô cơ và cao su cắt nhuyễn ( bằng máy cắt cao tốc 24 dao ) vào sợi theo công thức cho sắn bằng máy trộn loại cyclo.
3/. Chuẩn bị khuôn : khuôn là những tấm thép dầy có các vách khuôn bằng gỗ hay thép, có gông để giữ hình dạng sản phẩm.
4/. Trộn tẩm keo B của polime vô cơ ( dạng lỏng ) vào sợi đã chuẩn bị ở phần (2).
5/. Trải phối liệu vào khuôn bằng công cụ trải rulô chuyên dùng.
6/. Tháo khuôn sau 6 đến 12 giờ. Sau đó hong trong 12 đến 18 giờ hay hơn, để sản phẩm tự sấy khô bằng năng lượng nhiệt phân tử và đạt đến độ cứng cần thiết.
***Quy trình này có các ưu điểm rất lớn sau đây :
1/. Không nén ép, không dùng năng lượng nhiệt cấp từ bên ngoài mà sử dụng năng lượng phân tử của thành phần polime vô cơ.
2/. Đơn giản, tường minh, phù hợp với mọi trình độ công nghiệp từ thủ công đến bán tự động hay tự động hoá.
3/. Không có sức căng quá lớn về mặt bằng do khâu sản xuất chính có thể tổ chức chồng khuôn nhiều tầng, lợi dụng được chiều cao không gian nhà xưởng.
4/. Không có phế liệu, chất thải độc hại.
IV/. Máy móc và đầu tư :
1/. Máy công tác : Không kể đến phương tiện vận chuyển ngoài phạm vi nhà xưởng, thì những khoản mục đầu tư máy móc cho 300 m3 gỗ quí nhân tạo/ tháng là :
Tt Chủng loại Số lượng Đơn giá (tr VN) Thành tiền (tr VN)
1 Máy cán nguyên liệu 1 50
2 Máy đánh và cắt sợi 1 60
3 Máy cắt 24 dao 1 68
4 Máy trộn Cyclo 1 105
5 Khuôn 20 8 160
6 Máy trải rulô 1 75
7 Máy nâng 1 160
8 Máy xử lý vi ba 1 130
Tổng cộng 808
2/. Nhà xưởng , mặt bằng :
Tt Chủng loại Tính chất Số khu m2/ khu Diện tích (m2)
1 Khu nguyên liệu Kiên cố, che chắn 2 50 100
2 Khu sản xuất chính Không kiên cố, lán trại 1 280 280
3 Khu thành phẩm – nt – 2 200 400
4 Khu phục vụ SX – nt – 2 60 120
Tổng cộng 870
3/. Nhân lực :
T/t Chủng loại Tính chất Số CN Ghi chú
1 Công nhân trực tiếp Tại các khu xưởng 21 Các khâu SX
2 Nhân viên gián tiếp Trong và ngoài xưởng 8 Thu mua, kho, quỹ …
3 Điều độ, lãnh đạo Khung 4 Quản đốc, đốc công
4 Khác Thời vụ 8 Thuê mướn phổ thông
Tổng cộng 41
4/. Hiệu quả kinh tế : (chỉ tính cho SX gỗ nhân tạo tương đương gỗ nhóm II mà thôi)
a/. Hiệu quả đầu tư tăng luỹ tiến :
Hiệu quả đầu tư tăng nhiều lần theo mức độ tăng công suất và thời gian sản xuất. Vì một loạt các thiết bị sử dụng trong quy trình nói trên đang có công suất cao hơn công suất tính toán sau đây nên nhiều hạng mục đầu tư máy móc có thể bớt đi khi tăng công suất thiết kế của dây chuyền sản xuất lên mà vẫn đồng bộ với công suất thiết kế mới.
b/. Cơ sở tính toán :
– Mức lương trung bình của công nhân lực cơ bản là 3.530.000 ĐVN / tháng.
– Mức lương trung bình của nhân công thời vụ là 1.800.000 ĐVN / tháng.
– Khấu hao tài sản hữu hình và vô hình là 10 % / năm / 10 năm (x 4.300.000.000 ĐVN).
– Giá cả thị trường đối với gỗ nhóm II trung bình 17.250.000 ĐVN (như Sao, Sến … – số liệu cung cấp : CTY TNHH Nghi Gia, Nhị Thành, Thủ Thừa, Long An). Ở đây ta chỉ tính mức giá cạnh tranh 80% so với gỗ thiên nhiên cùng chất lượng là 14.800.000 ĐVN / m3.
– Chi phí SX chính cho 1m3 gỗ nhân tạo là 4.840.000 ĐVN / m3
– Chi phí phục vụ SX – Quản lý và quảng cáo : 354.000 VNĐ / m3
c/. Bảng hiệu quả sản xuất kinh doanh / tháng như sau :
Tt Chi phí Đơn vị Số lượng Thành tiền Ghi chú
1 Tiền lương cơ sở 3.530 33 110.550 Tr ĐVN
2 Nhân công thời vụ 1.800 8 14,400 – nt –
3 Khấu hao tài sản / tháng 120 35,833 – nt –
4 Chi phí sản xuất chính 4.840 300 552,000 – nt –
5 Chi phí phục vụ SX 354 300 34,200 – nt –
6 Khác 60 300 18,000 – nt –
Tổng chi 764,983 – nt –
Tổng thu (14.000.000 x 300) x 80% 3.360,000 – nt –
Lợi nhuận ( Tổng thu – Tổng chi ) 2.595,017 – nt –
Tỷ lệ lợi tức ( Lợi nhuận / Tổng chi ) x 100 339 %
Ghi chú : Một bảng tính khác cho sản xuất gỗ nhân tạo nhóm I và gỗ giả DANH MỘC, có tỷ lệ lợi nhuận lên tới 828,25 %. Ta có thể dễ dàng tính toán khi cập nhật giá gỗ trên thị trường lâm sản. Trong khi chất lượng gỗ và giá gỗ tăng lên rất cao theo “nhóm”, thì quy trình SX gỗ nhân tạo lại chỉ đòi hỏi tăng đầu tư và chi phí SX hạn chế.
V/. Thế mạnh kinh tế – kỹ thuật của công nghệ gỗ nhân tạo :
Loại trừ những yếu tố thuần tuý xã hội, công nghệ gỗ nhân tạo có những thế mạnh sau đây:
1/. Nguyên liệu hầu như vô tận với giá cả rất rẻ vì là phế liệu công nghiệp. Trong điều kiện cho phép, sẽ được cung cấp không những không mất tiền mà còn được trả một khoản tiền giải phóng mặt bằng. Đây là một thông lệ mang tính quốc tế đối với việc xử lý vấn nạn phế liệu.
2/. Quá trình xử lý rất ngắn và đơn giản trên cơ sở kỹ thuật cao của công nghệ viba. Điều này làm tránh được sự mất mát và hao mòn vô hình của công nghệ, giảm giá thành và nâng cao năng suất thực tế của đơn vị sản xuất gỗ nhân tạo trong không gian nhỏ hẹp hơn nhiều so với nhu cầu mặt bằng của công nghệ sản xuất gỗ nhân tạo kiểu cổ điển. Khả năng rò rỉ công nghệ là bằng không.
3/. Nguyên liệu kết hợp của công nghệ gỗ nhân tạo là một loại nguyên liệu đang không được sử dụng trong bất cứ ngành nào ở VN và trên thế giới, mỗi ngày đổ ra biển hàng trăm tấn làm phiền toái các chân vịt tàu bè, kết thành “dề” hàng chục dặm ven bờ biển. Việc sử dụng được bập dừa là sử dụng được nguồn sợi celluloz rất lớn đang bị bỏ phí, cải thiện môi trường biển cận duyên hải VN.
4/. Gỗ nhân tạo chịu được một biên độ biến dạng lớn do ứng lực nội tại nhỏ, nên là vật liệu xây dựng lý tưởng cho nhà ở, công trình nhà xưởng chịu gió, chịu dòng nước chảy hay rung động thường xuyên.
5/. Công trình xây dựng bằng công nghệ gỗ nhân tạo dễ dàng thay đổi cấu trúc nội tại hay kiểu dáng, do gỗ nhân tạo có thể cưa cắt như vật liệu gỗ bằng các phương tiện thông thường của nghề mộc, nề thông dụng. Từ đó, việc lắp ghép rất dễ dàng bằng keo dán công nghệ hay vặn vít, đóng đinh, siết bu-loong, hoặc ghép mộng cổ điển. Keo dán công nghệ truyền thống nấu bằng gỉ đường, da trâu, nước vôi và lòng trắng trứng gà hoàn toàn sử dụng được trong lắp ghép gỗ nhân tạo.
6/. Gỗ nhân tạo có thể sản xuất ở mọi kiểu dáng, mọi hình thức và qui mô vật liệu nên cũng dễ dàng sản xuất với độ dày 2 cm, tạo tấm lợp thay thế tôn hay fibro – amiăng, vừa mát mẻ do cách nhiệt tốt, vừa an toàn trong việc hứng nước mưa cho ăn uống, sinh hoạt, vẫn là một thói quen và là nguồn cung cấp nước ăn uống không thiếu được ở vùng ĐBSCL và nhiều nơi khác trên cả nước.
7/. Vật liệu gỗ nhân tạo không sợ ngập nước, kể cả nước biển, lại chịu nén với ứng lực cao nên còn có thể dùng để trải đường, lát sàn nền, làm gạch “con sâu” thay cho bê tông, bê tông nhựa vốn không chịu đựng được nước ngập. Những con đường bê tông nhựa bị hư hại nặng nề sau mùa nước ngập vẫn là ác mộng của nông thôn vùng nước lũ sẽ được cải thiện.
8/. Giá thành của gỗ nhân tạo, qua các thuận lợi kinh tế – kỹ thuật nói trên, sẽ thấp hơn so với bất cứ công nghệ vật liệu nào khác trên thế giới, đáp ứng được một mảng nhu cầu rất lớn của VN, hấp dẫn hơn bất cứ hướng đầu tư công nghệ xây dựng nào. Mãi lực và khả năng cạnh tranh của gỗ nhân tạo là không thể lường trước được.
( Giá thành khoảng 30% – 40 % so với gỗ thiên nhiên cùng loại ).
VI/. Thay lời kết luận :
Đất nước ta đang đứng trước nguy cơ mất cân bằng sinh thái, hiểm hoạ môi trường và sức căng phát triển. Việc xuất hiện công nghệ gỗ nhân tạo góp phần trong cuộc đấu tranh một mất một còn để bảo vệ an toàn sinh thái, giữ gìn môi trường sống và cải thiện kinh tế, tạo dựng lại những cánh rừng nhiệt đới.
Không dừng lại ở đó, với tính năng ưu việt và giá thành hợp lý, gỗ nhân tạo chắc chắn có chỗ đứng rất cao trong ngành chế tạo vật liệu xây dựng khu vực và thế giới. Nó đem lại việc làm, lợi nhuận công nghiệp và khả năng xuất khẩu.
Update, ngày 21/5/2013.
Wambuakim

 

 

 

1.468 Trả lời “CÔNG NGHỆ SẢN XUẤT GỖ NHÂN TẠO (GH2000)”

 1. Hey very nice site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will
  bookmark your blog and take the feeds additionally?

  I’m satisfied to search out so many useful info right here in the put up, we’d like work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 2. 234236 419277It was any exhilaration discovering your website yesterday. I arrived here nowadays hunting new issues. I was not necessarily frustrated. Your suggestions following new approaches on this thing have been useful plus an superb assistance to personally. We appreciate you leaving out time to write out these items and then for revealing your thoughts. 690602

 3. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative
  and interesting, and let me tell you, you have hit the
  nail on the head. The problem is something not enough folks are
  speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this in my hunt for something
  regarding this. ps4 https://bitly.com/3z5HwTp ps4 games

 4. I am really inspired along with your writing skills as neatly as with the structure on your weblog.
  Is that this a paid subject or did you customize it your self?
  Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s rare to peer a great blog like this
  one these days.. scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 5. 443733 954578As I web website possessor I believe the content material matter here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You need to maintain it up forever! Good Luck. 912866

 6. 246934 785674Aw, this was a very good post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a extremely excellent write-up?however what can I say?I procrastinate alot and surely not appear to get 1 thing done. 382269

 7. hello my lovely stopforumspam member

  What are the Types of Loans in Ohio depending on the purpose
  Specific purpose payday loans in Ohio. Funds received in debt may be spent only for a specific purpose specified in the loan agreement.
  Non-purpose loan. The debtor may spend the money received at his discretion.
  Most popular specific purpose payday loans in Ohio are:

  House loan. The most common, of course, is a mortgage when the purchased property acts as collateral for a loan. Sometimes a youth loan is issued, with lighter conditions for debtors. Still quite common is a housing loan that does not imply purchased housing in the form of collateral.
  Car loan – payday loans in Ohio to a car or similar vehicle. The key is often the purchased goods, making the terms of the loan better. Also, loan conditions are improved: car insurance, life and health insurance of the borrower, and receiving a salary to the account of the creditor bank.
  Land loan. To purchase a plot for construction or agricultural activities.
  Consumer. For purchases in modern supermarkets, equipment stores, you can take a personal loan right at the point of sale. Often, specialists located there can contact the bank and get a regular or fast payday loans. Borrowed funds automatically pay for the goods, and the consultant explains when and how to re-pay the debt.
  Educational loan. It is issued to students, as well as to applicants who have passed the competition, to pay for tuition at universities, colleges, etc.
  Broker loan. For the circulation of securities, payday loans in Ohio are issued to an exchange broker, se-curities are purchased securities.
  Others. Objectives not related to those listed, but agreed and approved by the creditor.

 8. hello my lovely stopforumspam member

  Welcome to Grosvenor Casinos, where you can play a wide range of casino games, from slots to poker, blackjack, and roulette! There’s something for everyone here – become a member of the casino to have the best of online casino gaming. Our Sportbook offers a range of sports betting odds and is available for pre event or in play bets 24/7 and 365 days of the year. Whether you’re here for football tournaments or the latest betting odds for horse racing, Tennis, Golf, Cricket and even Rugby Union, you are covered.

 9. 481522 124965As far as me being a member here, I wasnt aware that I was a member for any days, in fact. When the write-up was published I received a notification, so that I could participate in the discussion with the post, That would explain me stumbuling upon this post. But were undoubtedly all members inside the world of suggestions. 7701

 10. 482010 202852The vacation trades offered are evaluated a variety of inside the chosen and merely good value all around the world. Those hostels are normally based towards households which you will discover accented by way of charming shores promoting crystal-clear fishing holes, concurrent of ones Ocean. Hotels Discounts 619671

 11. 591659 394819Hello. Neat post. There is an concern with your website in firefox, and you could want to test this The browser will be the market chief and a big part of other people will miss your amazing writing because of this difficulty. 980868

 12. 28573 203043Aw, this was a extremely nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an outstanding article but what can I say I procrastinate alot and under no circumstances seem to get something done. 894656

 13. 391543 380279Water-resistant our wales in advance of when numerous planking. The particular wales surely are a selection of heavy duty snowboards that this height ones would be exactly the same in principle as a new shell planking having said that with much far more height to help you thrust outward in the evening planking. planking 934506

 14. Namecheap releases its New Year offer. Get up to 96% off on Hosting, Domains, easyWP(WordPress Hosting), Professional Email, SSL Certificates, FAST VPN. The campaign ends on Jan 17. Hurry up, take what you need.

  Grab your deals: https://cutt.ly/nc-newyear

 15. Therefore, we put our heart into cleaning your home. That is why White Cloud Carpet Cleaning is your best choice for a professional carpet cleaner in Sun Valley, Ketchum, Hailey and Bellevue, Idaho. Give us a chance to clean your carpets, upholstery, tile, and area rugs and let our work speak for itself. TODAY Home asked Dean Carter, owner of Carter’s Carpet Restoration in El Dorado Hills, California, to share some of his carpet-cleaning savvy with us. Steam cleaning is a form of hot-water soil extraction that cleans carpets far more thoroughly than consumer-grade surface-cleaning equipment can. Oddly enough, it doesn’t actually involve steam, but rather extremely hot water pumped through a powerful hose system that can flush out dirt at the carpet’s deepest level. Here’s how it usually works: https://onforum.org/profile/bridgettturner6 The Smithsonian American Art Museum shares its collections, programs, and exhibitions with the Renwick Gallery, located just around the corner from the White House. The incoming administration wants to handle things differently. “It’ll be a sea change, obviously,” one Biden transition official told me, when I asked about plans. In addition to requiring masks for all staff members, the incoming administration will mandate vaccines for aides who interact closely with the president and vice president (both of whom have been vaccinated); it will limit the number of people working inside the West Wing; and it will regularly test all staffers in the White House complex, said the official, who spoke on the condition of anonymity because they were not authorized to speak on the record. Traditionally, Inauguration Day at the White House flows as a series of fixed events orchestrated by the lifers: tea in the Blue Room, move out, move in, and, at night, a party for hundreds of people. “They go out the door and hours later, when a new family walks in, we’re totally devoted,” Shanks said. “We’ve made that split of having served and now serving.”

 16. This blog post is excellent, probably because of how well the subject was developed. I like some of the comments too though I could prefer we all stay on the subject in order add value to the subject!

 17. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure
  things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.

  Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 18. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital
  to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 19. Thank you pertaining to sharing the following great subject matter on your website. I ran into it on google. I am going to check to come back after you publish additional aricles.

 20. I don’t even understand how I finished up here, however I assumed this submit was once good.
  I don’t understand who you are however definitely you are going to a famous blogger when you are not already.

  Cheers!

 21. Thanks for another great post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 22. Can I just say what a relief to seek out someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know find out how to bring a problem to mild and make it important. Extra individuals have to read this and perceive this side of the story. I cant believe youre not more in style because you positively have the gift.

 23. Simply desire to say your article is as astonishing.
  The clarity for your put up is just nice and i can think you are an expert in this subject.
  Well along with your permission allow me to seize your feed to
  stay up to date with imminent post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 24. Excellent post. I was checking constantly this blog
  and I am impressed! Extremely useful information particularly the last
  part 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain info for a very long time.
  Thank you and good luck.

 25. You guys have to check out this new bank where you can win money from purchases by earning “lotto tickets” and your savings account balance. I’ve won over 20 bucks in just the first few days using it for Doordash! If you use my ref code JAX4889 , we’ll both get 100 tickets. Yotta is an FDIC insured savings account recently featured in Bloomberg and Forbes where you can win prizes up to $10M every week. https://join.withyotta.com/JAX4889

 26. Hi guys! :]
  I’ve faced one problem…

  You be acquainted with, I’ve unswerving to form a eccentric video for my largest friend.
  We be struck by many bourgeois videos but they all are in Instagram or Facebook accounts. I’ve already tried to make a screen recorder on my phone, but it’s so period consuming.

  I’m not satisfied with miscellaneous apps for downloading capacity directly from group networks. Most of them are awful.
  I’ve found cara download video di instagram pc

  It’s accessible, works fast adequately, no additional actions are needed.

  But nevertheless…
  It takes continuously to download a great number of videos. Perchance someone used it? How do you like it? Or do you recollect a secure option to this app which works faster? I would be thankful to any advice.
  By the way – sorry for my English 🙂

  I’ll give you my feedback a undersized bit later.

 27. Thank you pertaining to sharing the following great subject matter on your website. I ran into it on google. I am going to check to come back after you publish additional aricles.

 28. Substantially, the post is really the best on this laudable topic. I concur with your conclusions and will eagerly watch forward to your future updates.Just saying thanx will not just be enough, for the wonderful lucidity in your writing.

 29. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, awesome blog!

 30. I favored your idea there, I tell you blogs are so helpful sometimes like looking into people’s private life’s and work.At times this world has too much information to grasp. Every new comment wonderful in its own right.

 31. Great blog here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I get your associate link for your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 32. Thank you for the good writeup. It in fact used to be a amusement account it.
  Look complicated to far brought agreeable from you!
  By the way, how can we keep up a correspondence?

 33. This is the right website for anyone who hopes to find out about this
  topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for
  years. Wonderful stuff, just great!

 34. I was suggested this website by my cousin. I am not
  sure whether this post is written by him as no one
  else know such detailed about my trouble. You’re incredible!

  Thanks!

 35. Hi there! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 36. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you’re a great author.I will make certain to bookmark your blog and
  will often come back someday. I want to encourage yourself to continue your
  great writing, have a nice morning!

 37. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail on the head. Will probably be back to get more. Thanks

 38. Hi, possibly i’m being a little off topic here, but I was browsing your site and it looks stimulating. I’m writing a blog and trying to make it look neat, but everytime I touch it I mess something up. Did you design the blog yourself?

 39. I encountered your site after doing a search for new contesting using Google, and decided to stick around and read more of your articles. Thanks for posting, I have your site bookmarked now.

 40. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 41. Abnormal this put up is totaly unrelated to what I was searching google for, but it surely used to be listed at the first page. I suppose your doing one thing proper if Google likes you adequate to place you at the first page of a non similar search.

 42. Howdy I wanted to write a new remark on this page for you to be able to tell you just how much i actually Enjoyed reading this read. I have to run off to work but want to leave ya a simple comment. I saved you So will be returning following work in order to go through more of yer quality posts. Keep up the good work.

 43. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, awesome blog!

 44. 1 вин официальный сайт

  1win букмекерская юрконтора владеет репутацию букмекерской конторы удерживается за счет серьезных неоднозначных заключений в течение пользу беттеров, что знаменуют положительные отклики на сети

 45. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 46. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!