LƯỢNG TỬ HỌC – Phần II : CƠ HỌC LƯỢNG TỬ

Bốn phát triển quan trọng của Cơ Học Lượng Tử, gồm (1) lượng tử hóa (rời rạc hóa) một số đại lượng vật lý, (2) lưỡng tính sóng hạt, (3) vướng lượng tử và (4) nguyên lý bất định. Trong đó Vướng Víu Lượng Tử là thứ thoát ly và phủ định trực giác của chúng ta về sự vận hành của thế giới, gây sửng sốt, bối rối đối với kỹ thuật học, Vật lý lý thuyết, ngay cả tôn giáo và triết học. Tuy nhiên những công trình KH gần đây cho biết Vướng Víu Lượng Tử có thật, là khả kiến, đo lường, quan trắc và thực hiện được, không chỉ trong khuôn khổ phòng thí nghiệm. Vướng Víu Lượng Tử còn diễn ra ở cấp vi mô lẫn vĩ mô.

CƠ HỌC LƯỢNG TỬ LÀ GÌ
Cơ Học Lượng Tử là cái gì mà nghiên cứu, phát biểu, thậm chí thực nghiệm những thứ “lạ đời” như vậy ?
Cơ học lượng tử (Quantum Mechanic), cùng với những mở rộng của nó thành điện động lực học lượng tử và lí thuyết trường lượng tử, là lí thuyết khoa học thành công nhất trong mọi thời đai, với nhiều kết quả thực nghiệm sai số chưa tới một phần tỉ. Tuy nhiên, quan sát đến bản thể của nó thì Cơ học lượng tử bí ẩn hơn ma quỉ vậy – càng gắng tìm hiểu ý nghĩa của nó, nó càng có xu hướng vuột khỏi tầm tay. Cơ học lượng tử có đầy những nghịch lí, những đa thể khó dung hợp, và những “tác dụng ma quỷ”.

1., Vật lý cổ điển Newton
Vật lý cổ điển xem không gian là thể bất biến. Theo đó các biến động của các vật thể có năng lượng trong không gian lệ thuộc hoàn toàn vào chính cái không gian mà nó hiện hữu. Do đó mà Vật lý cổ điển bế tắc trong việc giải thích những biến đổi và vận động trong thế giới vi mô, nơi mà các vận động đó trở nên hỗn loạn, vượt ngoài các dự đoán, cơ học Newton không thể lý giải tại sao các nguyên tử lại có thể bền vững đến thế, cũng không thể giải thích được một số hiện tượng vĩ mô như siêu dẫn, siêu chảy. Không thể xác định vị trí (và xug lượng / động lượng) của một electron vì nó có thể ở bất cứ vị trí nào, hoặc … không ở đâu hết nếu sử dụng cơ học Newton, vì nó không hề có vị trí xác định. Vân đạo điện tử (đám mây điện tử) là khái niệm ra đời để mô tả sự vận động dị kỳ của electron, trong đó electron chuyển động trong một phạm vi, tạo thành một đám mây vật chất, và xác suất gặp nó chính là khái niệm khả kiến về vị trí của electron.
Với photon, một thực nghiệm với 2 khe sáng đưa vật lý cổ điển đến một bế tắc khác. Thực nghiệm vật lí cổ điển ẩn chứa nhiều điều hơn những gì chúng ta có thể nhận ra về bản chất của thực tại. Thí nghiệm hai khe cổ điển làm sáng tỏ sự lưỡng tính kì lạ của thế giới lượng tử, nhưng nó có thể hành xử lạ hơn chúng ta nghĩ – và có thể thách thức một trong những giả thuyết được tuân thủ chặt chẽ nhất của cơ học lượng tử. Trong thí nghiệm hai khe, người ta chiếu ánh sáng vào hai khe sát nhau đặt trước một màn hứng. Thế giới quan cổ điển có cảm nhận trực quan rằng ánh sáng phải đi qua khe này và (hoặc) khe kia, do đó tạo ra hai vệt sáng song song trên màn phía sau. Nhưng thay vì vậy, ánh sáng lại phân bố thành dải các vệt sáng tối xen kẽ và được Vật lý cổ điển chấp nhận là hiện tượng giao thoa nhưng không lý giải được bản chất của nó. Để tính xác suất một photon đi tới một vị trí nào đó trên màn hứng, các nhà vật lí sử dụng một nguyên lí gọi là quy tắc Born.Tuy nhiên, chẳng có lí do cơ bản nào tại sao quy tắc Born phải đúng.Nó có vẻ hoạt động trong mọi tình huống mà chúng ta đã kiểm tra, nhưng chẳng ai biết tại sao. Một số người đã cố gắng suy luận ra nó từ cách hiểu “đa thế giới” của cơ học lượng tử, theo đó thì mọi trạng thái khả dĩ của một hệ lượng tử có thể tồn tại trong những vũ trụ khác nhau, song song nhau – nhưng những nỗ lực như thế không có tính thuyết phục.
Hình ảnh giao thoa này vẫn xuất hiện cho dù bạn lần lượt chiếu từng photon một, cho thấy thay vì truyền theo đường thẳng, ánh sáng hành xử LƯỠNG DUNG SÓNG – HẠT đồng thời. Theo Broglie thì đối với các hạt vi mô ngoài tính hạt còn có tính sóng, và đã thành công với việc mô tả hạt vi mô như là một sóng (tính thống kê của hàm sóng Broglie). Nhà vật lí người Mĩ Richard Feynman phát biểu rằng tính lưỡng dung SÓNG VÀ HẠT này tiêu biểu cho “bí ẩn trung tâm” của thế giới lượng tử, và trở thành 1 trong 4 phát triển cốt lõi của cơ học lượng tử. Việc giải thích thí nghiệm hai khe bằng khái niệm “sóng và hạt” thống nhất cơ học lượng tử với một trụ cột khác của vật lí lí thuyết – thuyết tương đối tổng quát của Einstein. Quach đề xuất một cách mới kiểm tra quy tắc Born trong thực nghiệm “hai khe”, xuất phát từ một quan điểm khác của phương pháp Feynman : để tính xác suất của một hạt đi tới một điểm nhất định trên màn, phải xét mọi đường đi có thể có của nó từ nguồn đến màn, kể cả những đường đi có vẻ lố bịch. “Trong số này bao gồm cả những đường đi từ đây lên mặt trăng rồi quay về”.Quach phát biểu. (arxiv.org/abs/1610.06401v1, theo Anil Ananthaswamy – New Scientist, ngày 5/11/2016).

2/. Cơ Học Lượng Tử :
Trong khi nhiều nhà vật lí, khoa học – công nghệ, thậm chí tôn giáo và triết học mất ăn mất ngủ tìm hiểu ý nghĩa của cơ học lượng tử, thì sự ra đời của vật lí học thông tin lượng tử (mật mã học lượng tử, điện toán lượng tử, vân vân…), Hóa học lượng tử, Động học lượng tử thậm chí Y học và Sinh học lượng tử lại mang đến cho họ nhiều đáp án căn bản về cơ học lượng tử. Cơ học lượng tử hoạt động bất chấp người ta có hiểu nó hay không, nhưng trực giác của chúng ta dường như rất yếu ớt khi quán sát những tình huống mang đến những phán đoán ngày càng lạ lùng của cơ học lượng tử dù nó có cơ sở toàn học , kỹ thuật học đầy đủ nhất mọi thời đại. Vì thế, các nỗ lực muốn làm sáng tỏ những nền tảng của cơ học lượng tử đã tăng lên đáng kể trong ba thập niên gần đây.
Vậy thì kết quả khảo sát nói trên cho chúng ta nhận thức nào về hiểu biết hiện nay của nhân loại về cơ học lượng tử? Chúng ta không có thời gian phân tích từng ngóc ngách của khảo sát trên, nhưng câu trả lời cho một vài câu hỏi trong số đó đáng để chúng ta lưu tâm. (Lưu ý rằng người ta được phép đưa ra nhiều hơn một câu trả lời, nên tỉ lệ phần trăm trong kết quả đó thỉnh thoảng không cộng lại bằng 100%. Để dễ hiểu, cần chuẩn hóa lại các kết quả để chúng bằng 100%, và trong một số trường hợp đã đơn giản hóa vấn đề để đỡ rối trí hơn trong tình trạng đa lựa chọn).


Trong cơ học lượng tử, hàm sóng của một đối tượng mô tả mọi tính chất có thể đo được của đối tượng đó (khả lượng). Nó là một mô tả hoàn chỉnh của cái gọi là trạng thái lượng tử của đối tượng đó. Hàm sóng bị chi phối bởi phương trình Schrödinger, phương trình cho biết hàm sóng thay đổi như thế nào theo các điều kiện bên ngoài. Tính đa nghiệm của phương trình Schrödinger đưa đến phát biểu nguyên lí chồng chất, nó không phải là một kết quả vật chất, mà là một tính chất của cấu trúc toán học cơ bản của cơ học lượng tử. Nghĩa là có tồn tại một họ hàm sóng, gọi là các CHỒNG CHẤT LƯỢNG TỬ, chúng đồng thời mô tả rất nhiều trạng thái lượng tử bội của một đối tượng cùng (tồn tại) với chính nó.

Tóm lại Cơ Học Lượng Tử xem một hạt là một vùng năng lượng tập trung biểu hiện thành vật chất khả kiến là một hạt (do đó là cả thế giới vật chất) tồn tại rời rạc với những vận động hoàn toàn có tính năng lượng (khối lượng, động lượng, cơ năng, tần số sóng v.v… với cấu trúc và tương tác cụ thể). Xét cho cùng, cơ học lượng tử là ngành Khoa học mô tả mọi hiện tượng có thể đo được và do đó nó có khả năng lượng hóa mọi tồn tại, dù cho nó là vật chất, vật chất đen (vật chất tối), hố “ma”, hố đen, ma quỉ, thượng đế hay linh hồn (nếu thật sự tồn tại), ở một hay nhiều tầng vũ trụ trong mối tương quan giữa các dây vũ trụ.
Có nhiều phương pháp toán học mô tả cơ học lượng tử tương đương với nhau.Một trong những phương pháp được dùng nhiều nhất đó là lý thuyết biến đổi, do Paul Dirac phát minh ra nhằm thống nhất và khái quát hóa hai phương pháp toán học trước đó là cơ học ma trận (của Werner Heisenberg) và cơ học sóng (của Erwin Schrödinger).
Theo các phương pháp toán học mô tả cơ học lượng tử này thì trạng thái lượng tử của một hệ lượng tử sẽ cho thông tin về xác suất của các tính chất, hay còn gọi là các đại lượng quan sát (đôi khi gọi tắt là quan sát), có thể đo được. Các quan sát có thể là năng lượng, vị trí, động lượng (xung lượng), và mô men động lượng..


Cơ học Lượng Tử (mà cơ sở lý luận của nó là Lượng Tử học), có thể nói, là công cụ Khoa học mạnh nhất, cơ bản và trực quan nhất kể từ khi có nhân loại, để quan chiêm, nắm bắt và chiếm lĩnh thế giới.

Wambuakim (còn tiếp)

1.969 Trả lời “LƯỢNG TỬ HỌC – Phần II : CƠ HỌC LƯỢNG TỬ”

 1. I absolutely love your blog and find the majority of your post’s
  to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating
  on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

  Feel free to surf to my page :: greatwall99 download – xe88sg.com,

 2. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot
  often inside case you shield this hike.

  my blog wm casino android download

 3. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are
  a great author. I will always bookmark your blog and will come back down the road.
  I want to encourage continue your great posts, have a nice morning!

  Check out my homepage – id Test Lpe88

 4. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something.

  I think that you can do with some pics to drive the message
  home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog.

  A great read. I’ll certainly be back.

  Feel free to surf to my blog King855 for ios

 5. I am not sure where you’re getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking
  for this info for my mission.

  Feel free to visit my web blog – ntc33 Jackpot

 6. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite
  justification appeared to be at the web the simplest factor
  to keep in mind of. I say to you, I definitely get irked whilst other folks consider concerns that they plainly do not recognise about.
  You managed to hit the nail upon the highest
  and also defined out the whole thing with no need side effect ,
  people can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thank you

  My page ex888 game

 7. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your put up is just
  spectacular and that i could think you are an expert on this
  subject. Well with your permission let me to clutch
  your feed to keep updated with drawing close post. Thank you 1,000,000 and please keep up
  the gratifying work.

  Here is my web blog: demo playboy2

  1. For example, one study found that oral contraceptive use was associated with an almost three fold increase in the risk of triple negative ER PR HER2 breast cancer among women 45 to 64 years of age who had begun to use oral contraceptives before age 18 does propecia work 550; Ginkgo Biloba Extract Protects Against Cyclosporin Hepatotoxicity; Anthocyanosides Improve Vascular Tone Fenugreek Seeds Isn t It Time to Take a Closer Look at Natural Therapeutics for Asthma

 8. Hello, Neat post. There is a problem along with your site in internet explorer, might check this…
  IE nonetheless is the market leader and a good component to people will miss your excellent writing due to this problem.

  Have a look at my webpage … Erica

 9. Greetings from California! I’m bored at work so I decided to
  check out your site on my iphone during lunch break.
  I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m surprised at how fast your blog
  loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

  Also visit my page http://forum.adm-tolka.ru/

 10. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or
  weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this
  site. Studying this information So i’m satisfied to show
  that I’ve a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed.
  I so much surely will make sure to do not fail to remember this
  website and give it a glance on a constant basis.

  Here is my homepage :: http://www.craksracing.com

 11. Remarkable issues here. I am very satisfied to look your article.
  Thank you a lot and I am looking forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Also visit my homepage … Rachel

 12. I and also my buddies have been reviewing the great ideas from the website while all of the sudden came up with
  an awful feeling I had not thanked the site owner for those techniques.

  All of the boys were definitely for this reason happy to learn all of
  them and have now simply been making the most of those things.
  I appreciate you for indeed being really accommodating and for opting for
  this sort of remarkable information most people are really desirous to know about.

  My honest regret for not expressing appreciation to
  you earlier.

  Feel free to surf to my blog – mpc-install.com

 13. Merely to follow up on the update of this subject on your web
  site and would really want to let you know just how much
  I prized the time you took to put together this useful post.
  In the post, you spoke of how to seriously handle
  this issue with all ease. It would be my personal pleasure to
  collect some more suggestions from your blog and come up to offer other people what I learned from you.
  Thanks for your usual terrific effort.

  Also visit my site … https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=94433

 14. Hi, Neat post. There is an issue with your web site in web explorer, might check this?
  IE still is the marketplace leader and a huge section of
  other folks will miss your magnificent writing because of this problem.

  Look into my website; spyep.com

 15. I was curious if you ever thought of changing the structure
  of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot
  of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

  my blog post :: http://www.memorytoday.com

 16. Thank you so much for providing individuals with a very special opportunity
  to read from here. It really is so excellent plus stuffed with a
  great time for me personally and my office mates to search your web site at a minimum thrice weekly to read through the new guidance you
  have got. And of course, I am usually amazed concerning the eye-popping tips served by you.
  Selected 1 areas in this post are basically the most effective
  we have all had.

  Feel free to surf to my site :: bbs.yunweishidai.com

 17. I got this web page from my friend who told me concerning this web page and at the moment this time I am visiting this website and reading very informative posts at this time.

  my website … kebe.top

 18. I am now not sure where you’re getting your info, but good topic.

  I must spend some time learning much more or working
  out more. Thank you for wonderful info I was on the lookout for
  this information for my mission.

  my blog :: Michell

 19. Hi there, I found your site via Google whilst looking for a related topic, your site got here up, it appears to
  be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, just
  changed into aware of your weblog via Google, and located that it is really informative.
  I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful
  if you proceed this in future. A lot of folks shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Also visit my web page: http://www.fles.hlc.edu.tw/

 20. Hey would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot
  faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?
  Kudos, I appreciate it!

  my web site :: http://www.qiurom.com

 21. What i don’t realize is if truth be told how you’re now not really much more smartly-favored than you may be now.

  You are so intelligent. You understand therefore considerably in terms of this
  topic, produced me personally imagine it from so many various angles.
  Its like women and men are not involved unless it’s something to do with Girl gaga!
  Your own stuffs excellent. At all times take care of it up!

  Here is my web-site :: kebe.top

 22. This is the perfect website for everyone who hopes
  to find out about this topic. You realize a
  whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually will
  need to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been written about
  for many years. Excellent stuff, just wonderful!

  Also visit my web page; mpc-install.com

 23. Woah! I’mreally enjoying the template/theme of tthis
  site. It’ѕ simple, yet effectіve. A lot of times it’s dіfficult
  to get that “perfect balance” between supeгb usability and aрpearance.
  I must ssay that you’νe done a greqt job with this. Also,
  the blog loads extremely fast for mee on Safari. Outstanding Blog!

  my web ѕite: judi online

 24. Hi, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, would test
  this? IE nonetheless is the marketplace leader and a large section of people will
  miss your excellent writing because of this problem.

  Here is my web blog … fyfc.net

 25. My wife and i have been so joyful Louis could finish up his analysis using the ideas he
  made through the weblog. It is now and again perplexing to simply possibly
  be offering information the others might have been making money from.

  And we already know we have got the blog owner to give thanks to because of that.
  All the explanations you’ve made, the straightforward site navigation, the relationships you can make it easier to create – it’s got mostly superb,
  and it is facilitating our son and our family recognize that that
  subject matter is entertaining, and that’s exceedingly vital.
  Many thanks for the whole thing!

  Also visit my site; bbq-grill-recipes.com

 26. Great post. I used to be checking continuously this blog and
  I am impressed! Extremely helpful info particularly the closing phase 🙂
  I deal with such information a lot. I was seeking this
  particular information for a very long time. Thanks
  and good luck.

  Also visit my blog post; http://usedtiresbrowardcounty.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=PaceHwa

 27. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really great posts and I believe I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load
  off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Many thanks!

  Here is my web blog http://www.hotelforrest.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HawkinsAugustina

 28. Great – I should definitely pronounce, impressed with
  your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to
  do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who
  add forums or something, website theme . a tones way
  for your customer to communicate. Nice task.

  Feel free to visit my blog … habbonews10.altervista.org

 29. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was
  super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I too am an aspiring blog writer but I’m still
  new to everything. Do you have any tips for first-time blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

  Visit my website :: http://www.anapapansion.ru

 30. Thank you for sharing excellent informations. Your web
  site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this
  web site. It reveals how nicely you understand this subject.
  Bookmarked this web page, will come back for more articles.

  You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across.
  What a perfect web site.

  My site … http://www.lubertsi.net

 31. I had been honored to get a call from a friend immediately
  he found the important tips shared on your own site. Reading through your blog publication is a real excellent experience.
  Thanks again for taking into consideration readers just like me, and I would like for you the best of success like a professional in this
  field.

  Look into my site :: http://shihan.com.ru/

 32. I wanted to visit and let you know how really I valued discovering your web blog today.
  I’d personally consider it the honor to operate at my workplace and
  be able to operate on the tips discussed on your website and also engage in visitors’
  comments like this. Should a position regarding guest article writer become
  offered at your end, i highly recommend you let me know.

  Here is my blog … mpc-install.com

 33. Great post. I was checking constantly this weblog and I’m
  inspired! Very useful information specifically the closing phase 🙂 I care for such information much.
  I used to be seeking this certain information for a long
  time. Thanks and good luck.

  Feel free to visit my site – http://www.qiurom.com

 34. Hi there, simply was alert to your blog via
  Google, and located that it is truly informative.
  I am gonna be careful for brussels. I’ll appreciate should you proceed this in future.
  Lots of people might be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Also visit my web site :: grautocar.com

 35. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism
  or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but
  it looks like a lot of it is popping it up all over
  the web without my agreement. Do you know any
  ways to help stop content from being stolen? I’d truly appreciate it.

  My page: mpc-install.com

 36. Thank you for sharing superb informations.
  Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site.

  It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website
  page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK!
  I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t
  come across. What an ideal web-site.

  Here is my web site http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=163854

 37. Thank you a lot for providing individuals with remarkably brilliant possiblity to discover important secrets from this web site.
  It can be so fantastic and full of a great time for me personally and my office mates to visit
  your website at least thrice weekly to read the newest guides you will have.
  And of course, I am also actually fulfilled with the dazzling ideas you
  give. Some 1 areas in this post are basically the most efficient we’ve ever had.

  Feel free to surf to my web blog https://www.memorytoday.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=WatermanCarley

 38. Pretty element of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I will be subscribing for your feeds or even I success you get admission to persistently fast.

  Also visit my web blog; pansionat.com.ru

 39. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in internet explorer, may check this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a huge component to other folks will miss your excellent writing due
  to this problem.

  my blog: Deon

  1. The corresponding risk and its 95 confidence interval is based on assumed risk in the comparison group and the relative effect of the intervention and its 95 CI best place to buy cialis online Terminal deoxynucleotidyl transferase mediated dUTP nick end labeling TUNEL was performed with the In Situ Cell Death Detection TMR red kit 1215672910; Roche Diagnostics according to the manufacturer s guidelines

 40. I think this is among the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

  Feel free to surf to my web-site – clubriders.men

 41. Hi, i feel that i saw you visited my site thus
  i came to ?return the want?.I’m trying to in finding things to enhance my website!I assume its adequate
  to use a few of your concepts!!

  Also visit my webpage: Glenna

 42. Great post. I used to be checking continuously this
  blog and I am inspired! Very helpful information specially the final phase
  🙂 I care for such information much. I used to be looking for this particular information for a long time.
  Thanks and best of luck.

  my webpage :: forum.adm-tolka.ru

 43. It’s genuinely very complex in this full of activity life to listen news on TV, so I simply use web for that
  purpose, and obtain the latest news.

  My blog post … Shad

 44. I just wanted to thank you once again for the amazing web page you have made here.
  It can be full of useful tips for those who are truly interested in that subject, especially this very post.
  You’re really all so sweet and also thoughtful of others as well as reading your blog posts is an excellent delight in my
  opinion. And such a generous present! Dan and I are going to have enjoyment
  making use of your guidelines in what we must do in the near future.
  Our listing is a kilometer long so your tips are going
  to be put to great use.

  Check out my web blog; http://www.craksracing.com

  1. Although it is a common misconception that Gynecomastia is always associated with breast cancer, this is not true as the breast enlargement associated with gynecomastia is usually benign, but a biopsy or mammogram can be conducted to eliminate the threat of cancer viagra for womens where to buy His mother and maternal grandmother had migraine

 45. Good ? I should definitely pronounce, impressed with your site.
  I had no trouble navigating through all tabs and
  related information ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it at all.

  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add
  forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate.

  Excellent task.

  My homepage http://clubfadoqbedford.ca/

 46. Hello There. I discovered your blog the use of msn. That
  is an extremely smartly written article. I’ll be sure to bookmark it
  and return to read more of your helpful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

  Feel free to visit my homepage :: mmoyb.com

 47. Ꮋeya tis iѕ somewhat of off toρlic but I was wanting
  to knkw if blogs use WYSIWYG edіtors or if yoᥙ have to manually codе
  with HTML. I’m starting a blog soon bսt hаve no ⅽoԁing expertise
  so I wanted to ցet advice from someone with experience.
  Any һelp would be enormously appreciated!

  my webpage: pokerqiu.online

 48. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and interesting,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The issue is something that too few folks are speaking intelligently about.
  I am very happy that I found this in my hunt for something regarding this.

  Here is my web page :: 2xex.com

 49. I hardly leave a response, however i did a few searching and wound up here LƯỢNG TỬ HỌC – Phần II :
  CƠ HỌC LƯỢNG TỬ – Wambua. And I do have a few questions for you if you tend not to mind.
  Could it be simply me or does it look as if like some
  of these responses come across like coming from brain dead individuals?
  😛 And, if you are posting on other online sites, I would like to keep up with everything fresh you have to post.
  Could you make a list of the complete urls of your communal pages like your twitter
  feed, Facebook page or linkedin profile?

  Here is my blog post; forum.adm-tolka.ru

 50. Hey tһere! Someone in my Myspace ggroup
  shared this site with us so I came to checҝ it out.
  Ι’m definitely lоving the informɑtіon. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my fοllowers! Great
  blog and great style and design.

 51. Hi there, I discovered your site by way of Google while searching for a related subject, your web site got here up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, just became alert
  to your blog via Google, and located that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful in case you proceed this in future.
  Numerous people shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Also visit my webpage clubriders.men

 52. The othеr day, while I was at work, my sisyeг stole my iphone and testеԀ tߋo see if it can survive a forty foot
  drop, just so she can be a үoutube sensation. My aρple іpad is
  now broken аnd she has 83 vіews. Ι knoᴡ this
  is totally off topiс but I had to sharfe it with someone!

 53. I have to express my thanks to this writer just for rescuing me from this setting.
  Just after looking through the the web and meeting notions
  which were not productive, I thought my entire life was gone.

  Existing without the strategies to the issues you’ve solved as a result of your entire
  short article is a critical case, as well as
  the kind which might have adversely affected my career if I had not encountered
  the website. Your own skills and kindness in maneuvering all the things was very helpful.
  I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this.
  I am able to now look forward to my future. Thanks for your time so much for the skilled and result oriented guide.
  I will not hesitate to endorse your web page to anyone who needs and wants support about this
  problem.

  Have a look at my web page; http://www.lubertsi.net

 54. I’m really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any browser compatibility issues?

  A couple of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any suggestions to help fix this issue?

  Look into my web blog :: kebe.top

 55. Hey there terrific website! Does running a blog like this require a massive amount
  work? I’ve no understanding of computer programming however
  I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow,
  if you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I simply had to ask.
  Thank you!

  Here is my webpage http://www.fles.hlc.edu.tw/

 56. Thank you a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you
  are speaking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =).
  We could have a hyperlink change contract among us

  my page :: Nan

 57. It’ѕ perfect time too make some plans for the future
  and iit is time to bee happy. I have read this post and if I coᥙld
  I want to suggest you some іnterеstіng things or advice.

  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things abouut it!

 58. you are in reality a just right webmaster. The website loading speed is incredible.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterwork.
  you’ve performed a magnificent job in this matter!

  Feel free to visit my blog post :: clubriders.men

 59. It іs in point of fact a great and useful piece
  of іnfo. I am glad that you simply sharreԀ this useful information with us.
  Please keep us informeԝd ⅼike tһis. Thanks for sharing.

  1. Increased incidence of MAS has been reported in places of the world where betel nut chewing is common, such as India and Southeast Asia best place to buy cialis online forum Purpose The cytochrome P450 CYP genes are oxygenases involved in estrogen biosynthesis and metabolism, generation of DNA damaging procarcinogens, and response to anti estrogen therapies

 60. I am writing to let you be aware of what a amazing discovery my
  friend’s daughter encountered reading the blog.
  She figured out a wide variety of things, including what it is like to have
  an incredible helping nature to make other folks just have an understanding of specified impossible matters.
  You truly surpassed our own expected results.

  Many thanks for offering those practical, dependable, educational and fun tips about this topic to Emily.

  my page clubriders.men

 61. Nice post. I used to be checking continuously this blog
  and I am impressed! Extremely useful info particularly the remaining part :
  ) I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a long
  time. Thank you and best of luck.

  Also visit my web page … Wilfred

 62. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you
  get a lot of spam comments? If so how do you stop
  it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately
  it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

  Here is my page … haojiafu.net

 63. Do you mind if I quote a few of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your website? My website
  is in the very same niche as yours and my visitors would certainly
  benefit from some of the information you provide here. Please let me
  know if this alright with you. Thank you!

  my web site: http://www.canmaking.info

 64. I just wanted to thank you yet again for that amazing blog you have made here.
  It’s full of useful tips for those who are seriously interested in that subject, especially
  this very post. You’re really all actually sweet along with
  thoughtful of others in addition to the fact that reading your website
  posts is an excellent delight with me. And thats
  a generous gift! Ben and I will certainly have excitement making use of your points in what we should do in the future.

  Our checklist is a mile long which means that your tips are going to be put to beneficial
  use.

  my blog; Chris

 65. Attractive element of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get
  in fact loved account your blog posts. Any way I will
  be subscribing for your augment and even I success you
  get entry to constantly rapidly.

  Feel free to visit my blog :: clubriders.men

 66. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However
  I am going through problems with your RSS. I don?t understand the reason why I am unable to subscribe to
  it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer can you
  kindly respond? Thanks!!

  My webpage: Florida

 67. I?m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog
  that?s both educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the
  head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I found this in my hunt for something relating to this.

  Take a look at my web-site – http://forum.adm-tolka.ru

 68. Great post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired!
  Very helpful info particularly the final part :
  ) I maintain such information a lot. I was looking for this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

  Have a look at my web-site: Fannie

 69. I do trust all the ideas you have offered for your
  post. They are really convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too quick for beginners.
  May you please lengthen them a bit from next time?

  Thanks for the post.

  Take a look at my blog aixindashi.org

 70. I loved as much as you’ll obtain carried out right here.
  The caricature is attractive, your authored material stylish.

  nevertheless, you command get bought an impatience over
  that you wish be turning in the following. unwell
  undoubtedly come more formerly again as precisely the same nearly
  very frequently within case you defend this hike.

  Also visit my site http://www.meteoritegarden.com

 71. Thank you a lot for providing individuals with such a wonderful possiblity to
  read in detail from this blog. It is always so enjoyable plus packed with a great
  time for me personally and my office colleagues to visit your site at least three
  times per week to study the latest items you have got.

  And definitely, I’m so at all times pleased concerning the great
  solutions you serve. Selected 1 facts in this article
  are unquestionably the finest I have had.

  Here is my blog – http://www.atomy123.com

 72. I don’t know whether it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site.
  It seems like some of the text on your content are running off
  the screen. Can somebody else please comment and let
  me know if this is happening to them as well? This might be a problem with
  my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

  Feel free to visit my blog post – http://shihan.com.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=CordellBrett

 73. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering issues with
  your RSS. I don?t understand why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else getting identical RSS problems?

  Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  Have a look at my web page … mpc-install.com

 74. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested
  to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  Feel free to visit my homepage … http://www.diablo.moe

 75. We wish to thank you yet again for the wonderful
  ideas you gave Janet when preparing her post-graduate research as well as, most importantly, pertaining to
  providing all of the ideas in one blog post.
  Provided that we had been aware of your web site a year ago, we’d have been saved the pointless measures we were participating in. Thanks to you.

  My page: http://www.lubertsi.net

 76. Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading
  it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will
  come back at some point. I want to encourage yourself to
  continue your great writing, have a nice morning!

  Here is my web-site; olm.nicht-wahr.de

 77. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this
  website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  appreciate it

  Stop by my web site … clubriders.men

 78. Hi I am so glad I found your site, I really found you by mistake,
  while I was browsing on Google for something else, Regardless I am
  here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don?t have time to go through it
  all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read much more, Please do keep up the superb b.

  Stop by my site – forum.adm-tolka.ru

 79. Purely to follow up on the up-date of this issue on your web-site and would
  want to let you know just how much I appreciated the
  time you took to generate this beneficial post.

  Within the post, you actually spoke of how to seriously handle this concern with all convenience.
  It would be my own pleasure to build up some more tips from your web-site and come up to offer people what I discovered from you.
  Many thanks for your usual good effort.

  my web blog :: forum.adm-tolka.ru

 80. I just now wanted to thank you once again for your amazing web site you have created here.

  It’s full of useful tips for those who are actually
  interested in this specific subject, specifically this very post.
  You’re really all actually sweet and also thoughtful of others
  and also reading your blog posts is a great delight
  to me. And that of a generous reward! Tom and I usually have fun making use of your ideas
  in what we should do in a few days. Our collection of ideas is a kilometer long so your tips might be put to beneficial use.

  my web page; cowon.mix-connexion.com

 81. Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, might check this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a huge part of people will pass over your great writing because of this problem.

  my page … kebe.top

 82. Next time I read a blog, Hopefully it won’t
  fail me as much as this particular one. I mean, Yes,
  it was my choice to read through, nonetheless I actually believed you’d have something interesting to
  say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

  Here is my web page: bbs.tanwanly.com

 83. Wow, awesome weblog format! How long have you been blogging for?
  you made running a blog look easy. The entire look of your
  site is fantastic, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply couldn’t leave your web
  site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info a person provide to your visitors?

  Is going to be back incessantly to inspect new posts.

  Review my page: http://www.hotelforrest.ru/

 84. Excellent goods from you, man. I have have in mind
  your stuff previous to and you are simply extremely great.
  I actually like what you have received right here, really like what you are stating and the best way by which you are saying it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise.

  I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

  Here is my web blog; http://habbonews10.altervista.org

 85. naturally like your website however you have to test the
  spelling on quite a few of your posts. Several of
  them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the reality nevertheless
  I will definitely come back again.

  Feel free to visit my web blog; http://anapa-alrosa.com.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HerringtonGeorgia

 86. When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her
  brain that how a user can be aware of it. So that’s
  why this post is outstdanding. Thanks!

  Feel free to surf to my web page :: kebe.top

 87. I simply wanted to thank you one more time for the amazing
  web page you have developed here. It is full of useful tips
  for those who are definitely interested in this subject, primarily this very post.
  Your all so sweet in addition to thoughtful of others and also reading your blog posts is
  a great delight to me. And what a generous gift! Jeff and I are going to have fun making use of your ideas in what we should
  instead do in the near future. Our checklist is a mile
  long and simply put tips will certainly be put to very good use.

  Here is my web page … kebe.top

 88. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you’re just too excellent. I actually like what you have acquired here, really
  like what you’re saying and the way in which you
  say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.

  I can’t wait to read far more from you. This is actually a tremendous web site.

  Also visit my page: http://haojiafu.net/

 89. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
  It’s always useful to read through content from other writers and practice a
  little something from their websites.

  my web site kebe.top

 90. Do you mind if I quote a couple of your posts as
  long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the exact same area of interest as yours and my users would definitely benefit from some of the information you present here.

  Please let me know if this okay with you. Thanks!

  My web page … kebe.top

 91. After looking at a handful of the blog posts on your site,
  I truly appreciate your way of writing a blog. I saved as
  a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website too and let me know your
  opinion.

  my website: http://www.stwx.net

 92. Right here is the right webpage for anyone who really wants
  to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to?HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that’s been discussed for decades.
  Wonderful stuff, just wonderful!

  Also visit my webpage https://kebe.top

 93. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing
  this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the
  upcoming as well. Actually your creative writing abilities
  has encouraged me to get my own website
  now. Actually the blogging is spreading its wings quickly.

  Your write up is a good example of it.

  Stop by my page: http://bbs.shishiedu.com/forum.php?mod=viewthread&tid=137374

 94. Howdy great website! Does running a blog such as
  this require a lot of work? I’ve very little knowledge of coding
  however I was hoping to start my own blog soon. Anyhow,
  if you have any ideas or tips for new blog owners
  please share. I know this is off subject but I just wanted to
  ask. Thanks!

  Here is my web blog :: kebe.top

 95. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or
  something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead
  of that, this is great blog. A great read. I’ll definitely be back.

  My web site: mpc-install.com

 96. Hello there, I discovered your site by way of Google whilst looking for a similar
  subject, your website came up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, just became
  alert to your weblog via Google, and located that it’s truly
  informative. I’m going to be careful for brussels. I will be grateful in case you proceed this in future.
  Many other folks will probably be benefited out of your writing.

  Cheers!

  Also visit my site: http://forum.adm-tolka.ru/

 97. My wife and i felt very fulfilled that Emmanuel could complete his researching from the precious recommendations he had out of the web site.
  It is now and again perplexing just to always be making a gift
  of concepts that many people today have been selling.
  And we fully grasp we’ve got the writer to be grateful to because of that.
  The type of illustrations you have made, the straightforward website
  navigation, the friendships your site help foster –
  it is all wonderful, and it’s really helping our
  son in addition to our family do think that concept is thrilling, and that’s pretty pressing.
  Thanks for everything!

  Look into my blog Hope

 98. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Feel free to visit my web page – https://mpc-install.com

 99. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced
  but it seems a lot of it is popping it up all over the internet
  without my authorization. Do you know any ways to help
  reduce content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

  Feel free to surf to my blog … kebe.top

 100. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great
  author.I will remember to bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice weekend!

  Feel free to surf to my web page; http://www.qiurom.com

 101. Everything posted made a bunch of sense. But, think about this, what if you were
  to create a awesome headline? I ain’t suggesting your content is not solid., however what if
  you added something to possibly grab people’s attention? I mean LƯỢNG TỬ HỌC –
  Phần II : CƠ HỌC LƯỢNG TỬ – Wambua is a little plain.
  You could look at Yahoo’s home page and watch how they create article headlines to grab
  viewers to click. You might add a video or a pic or two to grab readers interested
  about everything’ve got to say. Just my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

  Here is my blog post … clubriders.men

 102. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? With thanks

  Feel free to visit my website http://bbs.shishiedu.com

 103. I just wanted to thank you again for that amazing web-site you
  have designed here. It is full of useful tips for those who are definitely interested in this particular subject,
  particularly this very post. Your all actually sweet and also thoughtful of others as well
  as reading your blog posts is a good delight to me.
  And what a generous gift! Ben and I usually have enjoyment making use
  of your suggestions in what we need to do in a few
  weeks. Our collection of ideas is a mile long so your tips will definitely be put to good use.

  my web blog; atomy123.com

 104. Hey there! I realize this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does running a well-established blog such as yours take a massive amount work?
  I’m completely new to writing a blog but I do write in my
  diary daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring blog
  owners. Appreciate it!

  Feel free to visit my website – http://khoquet.com/blog/1287719/vegetarian-weight-loss-program-is-the-the-easy-way-lose-inches-around-your-/

 105. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

  my web page kebe.top

 106. Great post. I used to be checking continuously this weblog and
  I am inspired! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot.
  I was seeking this particular information for a very long time.

  Thank you and good luck.

  Feel free to surf to my page :: clubriders.men

 107. A motivating discussion is worth comment. I think that you need to write more on this
  topic, it might not be a taboo subject but typically
  people do not discuss these topics. To the next! Many thanks!!

  Here is my web page; tw.8fun.net

 108. Everything said made a lot of sense. However, what about
  this? what if you composed a catchier title? I ain’t
  saying your information is not solid., but what if you added a
  title that grabbed people’s attention? I mean LƯỢNG TỬ HỌC – Phần II : CƠ
  HỌC LƯỢNG TỬ – Wambua is a little boring. You
  ought to look at Yahoo’s home page and note how they
  create post headlines to grab viewers interested. You might add a related video or a related pic or two to get people interested about what you’ve got to say.
  In my opinion, it would bring your posts a little livelier.

  my web blog; haojiafu.net

 109. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog
  that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is something not enough folks are speaking intelligently about.

  I am very happy that I stumbled across this during my hunt
  for something concerning this.

  Also visit my homepage :: https://kebe.top/

 110. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?

  My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but
  it appears a lot of it is popping it up all
  over the internet without my agreement. Do you know any methods to help protect against
  content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

  Here is my homepage … mpc-install.com

 111. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a
  reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

  Also visit my homepage :: http://chengdian.cc

 112. Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed!
  Extremely useful information specially the ultimate phase
  🙂 I handle such info much. I was looking for this particular information for a
  long time. Thank you and best of luck.

  Look at my site: haojiafu.net

 113. Hi would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a honest
  price? Many thanks, I appreciate it!

  Feel free to visit my web-site: http://www.atomy123.com

 114. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get
  there! Many thanks

  Also visit my blog post … shihan.com.ru

 115. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  Here is my web site; Claritox Review

 116. I don’t leave a response, but after looking at a few of the comments on LƯỢNG TỬ HỌC –
  Phần II : CƠ HỌC LƯỢNG TỬ – Wambua. I actually do have a few questions for you if it’s allright.
  Is it just me or does it look as if like some of the comments come across like they
  are written by brain dead visitors? 😛 And, if you are
  posting on other social sites, I would like to keep up with everything
  new you have to post. Could you post a list of
  every one of your public sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Here is my web page; Max Rize Pro Male Enhancement Pills

 117. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through
  some of the post I realized it’s new to me.

  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

  my blog … Merlin

 118. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I?m looking
  to create my own personal site and would love to know where you got this from or exactly what the theme is called.
  Thanks!

  Check out my page; ViroValor XL

 119. Can I just say what a relief to discover an individual
  who truly understands what they are discussing over the internet.
  You certainly know how to bring a problem to light and
  make it important. A lot more people need to read this and understand this
  side of your story. I was surprised that you’re not
  more popular since you certainly possess the gift.

  my webpage Jolt Alpha