HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 1a : VIRUS CMV (Cytomegalovirus).

Các chuyên gia cảnh báo phụ nữ mang thai tránh ăn đồ thừa của con vì sợ rằng nó có thể truyền một loại vi rút có thể khiến đứa con trong bụng bị điếc, bị tai biến não, thiểu năng vận động, thiểu năng tư duy và tim mạch bẩm sinh .v.v…

* CMV (Cytomegalovirus) ở đâu ra ?

– Virus Cytomegalo (CMV) là loại virus THUỘC NHÓM HERPES, tên gọi này là từ tế bào bị nhiễm virus phồng to lên. Đây là tác nhân có thể gây nhiều bệnh cho mọi nhóm tuổi, từ những bất thường bẩm sinh đến các rối loạn bệnh lý, đặc biệt ở người suy giảm miễn dịch.

– Cytomegalovirus liên quan đến virus gây ra bệnh thủy đậu, herpes simplex và tăng bạch cầu đơn nhân. Một lần bị nhiễm CMV, virus sẽ tồn tại trong cơ thể suốt đời, nhưng không phải luôn luôn hoạt động. Chu kì của CMV bao gồm giai đoạn ở thể ngủ và sau đó hoạt động trở lại. Nếu bạn đang khỏe mạnh, CMV chủ yếu ở thể “ngủ” nghĩa là không hoạt động. Bạn có thể truyền virus sang cho người khác trong quá trình CMV tái hoạt động.

– CMV lan truyền từ người này sang người khác thông qua tiếp xúc với dịch cơ thể, ví dụ như máu, nước bọt, nước tiểu, tinh dịch và sữa. CMV thường không lây truyền qua sữa mẹ. Tuy nhiên nếu bạn đang mang thai và nhiễm trùng CMV đang tiến triển, bạn có thể truyền virus sang trẻ.

– CMV có mặt ở khắp nơi trên thế giới, chỉ gây dịch nhỏ. Cuộc sống cộng đồng và vệ sinh cá nhân kém là điều kiện thuận lợi cho sự lây truyền bệnh; khoảng 1% sơ sinh nhiễm CMV, tỉ lệ này cao hơn ở các nước đang phát triển.

– CMV có thể hiện diện trong sữa mẹ, nước miếng, phân người và nước tiểu. Sự lây truyền theo nhiều kiểu khác nhau. Nhiễm ở tuổi chu sinh và trẻ em nhỏ xảy ra rất thường xuyên. Giai đoạn sớm thì truyền qua nhau thai, trong lúc sinh và trong sữa mẹ. Ở trẻ nhỏ thì truyền qua nước bọt. Lúc lớn thì truyền qua đường sinh dục, CMV hiện diện âm thầm trong tinh dịch và dịch tiết cổ tử cung. Nó cũng truyền qua đường máu hoặc ghép cơ quan. 80% người lớn có kháng thể.

– Khoảng 40-80 % người lớn bị nhiễm CMV tại Hoa Kỳ trước tuổi 40. Ở các nước đang phát triển tỉ lệ này cao đến 90 %.

* CON ĐƯỜNG LÂY NHIỄM CMV

1/. Nhiễm CMV ở người lớn và trẻ em lớn:

Nhiễm CMV gây ra Hội chứng tăng bạch cầu đơn nhân nhiễm trùng. Thời gian ủ bệnh 20 – 60 ngày, xuất hiện triệu chứng bệnh sau 2 – 6 tuần với các triệu chứng: sốt kéo dài, đôi khi lạnh run, suy yếu, khó chịu; đau cơ, lách to, viêm họng xuất tiết và viêm hạch ở cổ;…bất thường chức năng gan và bệnh lý lympho bào. Bệnh thường nhẹ, hầu hết bệnh nhân hồi phục không di chứng nhưng viêm gan cận lâm sàng lại thường gặp. Rất hiếm khi nhiễm CMV đưa đến tử vong, trừ các trường hợp bệnh nhân bị suy giảm miễn dịch. Đặc biệt ở bệnh nhân được ghép thận, ghép tủy bị đè nén miễn dịch để lại biến chứng viêm phổi mô kẽ với tỷ lệ cao.

2/. Nhiễm CMV chu sinh:

– Trẻ sơ sinh có thể bị nhiễm CMV trong lúc sinh khi ngang qua âm đạo hoặc nhiễm sau sinh khi bú sữa mẹ hay do tiếp xúc với các dịch tiết khác của mẹ. 40 – 60 % trẻ sơ sinh bú mẹ hơn một tháng mà mẹ có huyết thanh dương tính với CMV sẽ bị lây nhiễm.

– Đa số các trẻ này đều không có triệu chứng, một số trẻ có thể có triệu chứng viêm phổi kẽ kéo dài. Một số triệu chứng khác hay gặp như cân nặng lúc sinh thấp, viêm hạch, nổi mẩn, viêm gan, tế bào lympho tăng và thiếu máu.

– CMV có khả năng được thải không liên tục từ hầu họng và nước tiểu trong nhiều tháng, thậm chí nhiều năm.

3/. Nhiễm CMV bẩm sinh:

– Trẻ nhiễm virus trong thời kỳ thai nghén gây bệnh thể vùi tế bào khổng lồ. Tế bào khổng lồ được tạo thành gọi là Cytomegalo, có nhiều nhân nổi bật, nhiều thể vùi trong nhân. Nhiều cơ quan cũng bị nhiễm dẫn đến bất thường bẩm sinh.

– Hầu như chỉ những thai nhi có mẹ bị nhiễm CMV lần đầu trong khi mang thai mới có triệu chứng lâm sàng.

– Thai nhi có nhiều dạng biểu hiện lâm sàng từ không có triệu chứng đến thể nặng và lan rộng toàn thân. Một số triệu chứng như đốm mảng xuất huyết, gan, lách to, vàng da (60-80%), teo não và đầu nhỏ, nhu mô não bị vôi hóa, chậm phát triển trong tử cung(30-50%), thoát vị bẹn và viêm võng mạc ít thấy hơn.

* Nguy cơ :

– CMV là một loại virus lan truyền rộng và phổ biến có thể xâm nhiễm bất kì ai. Nhưng trẻ nhỏ và người lớn khỏe mạnh bị nhiễm trùng thường có ít triệu chứng hơn, chính vì thế CMV thường không được chẩn đoán phát hiện.

– CMV kháng với mọi loại kháng sinh, chưa hề có phác đồ điều trị và không có vaccine. Nguy cơ nó bùng phát cùng với những nhóm Herpes khác và các siêu khuẩn kháng thuốc rõ ràng là họa diệt vong toàn cầu và là gánh nặng xã hội.

* Triệu chứng chung :

Trẻ sơ sinh bị nhiễm CMV khi còn trong bụng mẹ (CMV bẩm sinh), những đứa trẻ bị nhiễm CMV trong khi sinh hoặc một thời gian sau sinh (CMV sau sinh)- ví dụ như do bú sữa mẹ- và những người có hệ miễn dịch kém thường có nhiều nguy cơ tiến triển các dấu hiệu và triệu chứng hơn là những người khỏe mạnh.

* Triệu chứng ở trẻ em :

– Những phụ nữ mang thai bị nhiễm CMV sẽ có nguy cơ truyền virus sang cho con. Nếu lần đầu tiên bạn bị nhiễm (nhiễm CMV nguyên phát), nguy cơ truyền virus sang cho con sẽ cao hơn những lần bạn tái nhiễm. Sự lây truyền thường xảy ra trong thời kì đầu mang thai, thường trong 3 tháng đầu.

– Hầu hết trẻ em nhiễm CMV trong thời kỳ bào thai thường biểu hiện khỏe mạnh trong lúc sinh, nhưng một số dấu hiệu sẽ tiến triển theo thời gian – đôi khi không chỉ vài tháng hay vài năm sau sinh. Biểu hiện thường gặp nhất xuất hiện sau sinh đó là mất thính lực. Một số trẻ nhỏ cũng có thể tiến triển sự suy yếu thị lực.

* Ngăn ngừa CMV bằng cách nào ?

– Vệ sinh tay thường xuyên bằng xà phòng là yếu tố chủ chốt để ngăn chặn sự lây lan của virus CMV.

 1. Chrissie Jones, chủ nhiệm dự án nói: “Thông điệp quan trọng nhất là không tiếp xúc với nước bọt của trẻ nhỏ”.

Người mẹ không được ăn chung thức ăn với con trẻ. Việc các bậc cha mẹ ăn nốt đồ ăn thừa của con là khá phổ biến, chẳng hạn như các món cầm tay. Ngoài ra, đừng hôn trẻ vào môi, hãy hôn lên trán.

– Đối với phụ nữ mang thai, con đường phổ biến nhất để lây vi-rút từ trẻ đang phát tán vi-rút qua nước tiểu và nước bọt.

Những trẻ đi nhà trẻ hoặc nhóm chơi có khả năng lây CMV từ trẻ khác”.

*Tóm lại :

Sự thiếu hiểu biết về CMV (Cytomegalovirus) nói riêng và Virus Herpes nói chung trong cộng đồng là không thể chấp nhận được, vì nó là một trong những thảm họa diệt vong và là gánh nặng của nhân loại.

———–Wambuakim————

Tài liệu tham khảo:

 1. Lý Văn Xuân.Virus học. Nhà xuất bản y học
 2. Bộ y tế. Trường ĐHYD TPHCM.Virus học. Bộ môn vi sinh
 3. Hương Cát. Viện Thông tin y học Trung ương VN.CDC
 4. www.occhd.org/download_file/1358/349
 5. http://dantri.com.vn/…/canh-bao-bau-bi-khong-nen-an…

1.986 Trả lời “HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 1a : VIRUS CMV (Cytomegalovirus).”

 1. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 2. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 3. 396865 211892Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out any individual with some original thoughts on this topic. realy thank you for starting this up. this internet site is 1 thing thats wanted on the internet, somebody with a bit of originality. beneficial job for bringing something new to the internet! 234226

 4. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me.

  I am looking forward for your next post, I will
  try to get the hang of it!

  Feel free to surf to my website – Nitro Strive

 5. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking Mack And Sons CBD Oil Review (vbriudaipur.org) adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will share this site with
  my Facebook group. Chat soon!

 6. Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look.

  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

  Great blog and great design and style.

 7. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool.
  I’m impressed by the details that you have on this web site.
  It reveals how nicely you perceive this subject.
  Bookmarked this web page, will come back for extra articles.
  You, my pal, ROCK! I found just the information I
  already searched everywhere and just could not come across.
  What an ideal website.

  my blog :: Follipur Reviews

 8. Hey I am so grateful I found your site, I really found you by
  error, while I was researching on Bing for something
  else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to look over it all
  at the moment but I have saved it and also included your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic
  work.

  Feel free to surf to my web page … D-Fine8

 9. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too magnificent.
  I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it
  wise. I cant wait to read much more from you. This is really a tremendous site.

  Feel free to surf to my page Leafy Living CBD Reviews

 10. I am really inspired along with your writing skills as well as with the
  format on your blog. Is this a paid topic or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the excellent high quality writing, it is rare to peer a great blog like
  this one today.

  My page – SynerSooth CBD

 11. Attractive part of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to say that I get
  in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will
  be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 12. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your submit
  is just cool and that i can assume you are knowledgeable in this subject.
  Well with your permission allow me to seize your RSS feed
  to keep up to date with imminent post. Thanks one million and please keep up the enjoyable work.

  Here is my website :: Scarlett

 13. An interesting discussion is worth comment. I think that you should
  write more on this subject matter, it may not be a taboo subject but typically
  people do not discuss these topics. To the next! Best wishes!!

  Take a look at my web page ACV Rx Review

 14. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that
  it is truly informative. I?m gonna watch out for brussels.

  I will be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Here is my webpage … Roma

 15. Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you
  using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve
  had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me
  in the direction of a good platform.

  my homepage Xtreme Boost

 16. Excellent goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you are just extremely fantastic.
  I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the
  way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to
  keep it sensible. I cant wait to read much more from
  you. This is actually a wonderful site.

  My blog; Mermber XXL Ingredients

 17. Muito bom! Obrigado por falar sobre este tema, tenho problemas sobre esse tema, mas agora
  analisando esse post tudo ficou mais fácil. Com toda certeza voltarei aqui para comentar algumas perguntas
  sobre o tema. Mais 1 vez obrigado.

 18. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.

  Also visit my web page :: grautocar.com

 19. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse
  your website on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and
  can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent site!

  Have a look at my webpage :: Fiore CBD

 20. Asking questions are genuinely fastidious thing if you are not understanding
  something completely, however this piece of writing
  provides good understanding even.

 21. Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort to put this informative
  article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

  Feel free to surf to my site: Green Earth CBD

 22. I’m gone to convey my little brother, that he should also visit this web
  site on regular basis to get updated from most
  up-to-date information.

 23. Hey there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing
  from my apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.
  If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 24. Ahaa, its good dialogue on the topic of this paragraph at this place at this blog, I have
  read all that, so at this time me also commenting here.

 25. I’ll right away snatch your rss feed as I can’t
  find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me recognize so that I may just subscribe.
  Thanks.

 26. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉
  I may return yet again since i have book-marked it. Money and freedom
  is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 27. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted
  to get guidance from someone with experience. Any help would be
  enormously appreciated!

 28. It’s amazing to go to see this site and reading the views of
  all colleagues regarding this paragraph, while I am also keen of getting familiarity.

 29. I hardly comment, but i did some searching and wound up here
  HỎI ĐÁP Y HỌC LƯỢNG TỬ CUỐI TUẦN 1a : VIRUS CMV (Cytomegalovirus).

  – Wambua. And I actually do have a couple of questions for you if you don’t mind.

  Is it just me or does it give the impression like a few
  of these responses appear as if they are coming from brain dead visitors?
  😛 And, if you are posting at other sites, I’d like to
  keep up with everything new you have to post. Could you make a list
  of the complete urls of all your shared pages like your Facebook page,
  twitter feed, or linkedin profile?

  my website; Clean Cut Keto Ingredients

 30. We still can not quite feel that I could always be one of those reading through
  the important ideas found on your blog. My family and I are truly thankful on your generosity and for
  giving me the opportunity to pursue our chosen profession path.
  Appreciate your sharing the important information I
  got from your web-site.

  Also visit my site; Level Goods CBD Gummies

 31. Greetings, There’s no doubt that your blog could possibly
  be having internet browser compatibility issues.
  When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that,
  excellent website!

  my web blog; Ericka

  1. Magnesium sulfate prevents atrial tachyarrhythmias after cardiac and non cardiac surgery what is the common mechanism finasteride on sale no prescription There is insufficient evidence to recommend fulvestrant in the first line setting defined as 500 mg every 2 weeks for three doses followed by 500 mg administered once per month ie, optimal dose and schedule of fulvestrant; a prospective study is ongoing

 32. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also.
  In fact your creative writing skills has encouraged me to
  get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly.

  Your write up is a great example of it.

  Feel free to surf to my webpage: fad diets

 33. Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely
  enjoyed reading it, you will be a great author. I will
  be sure to bookmark your blog and will eventually come back very soon. I want to encourage you
  to ultimately continue your great writing, have a nice afternoon!

  Stop by my web site; grow weed

 34. Great weblog right here! Additionally your web site a lot up very fast!

  What host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink in your host?
  I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  Look at my blog post rid belly fat

 35. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs.
  Appreciate your sharing this best doc.

  my page loss diet

 36. Fantastic site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get responses from
  other experienced individuals that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know.

  Thanks!

  Also visit my website – pubic hair removal

 37. Aw, this was an incredibly good post. Spending some
  time and actual effort to make a good article… but
  what can I say… I put things off a whole lot and don’t
  seem to get nearly anything done.

 38. I am glad for commenting to let you be aware of of the awesome encounter our child enjoyed going through
  your webblog. She came to understand such a lot of issues, which
  include what it’s like to have a wonderful giving character to get a number
  of people completely master various advanced things.
  You actually exceeded our own expectations. Thank you
  for giving these priceless, trusted, informative and even easy guidance
  on the topic to Emily.

  Also visit my site; quit-smoking pills

 39. My spouse and i have been really thankful when Michael managed
  to finish off his investigations from the precious recommendations he discovered when using
  the web pages. It’s not at all simplistic to just be giving for free
  tactics that other people might have been making money from.
  And now we see we need the website owner to give thanks to for
  that. The most important explanations you made, the straightforward site menu, the friendships you aid to promote – it’s most
  extraordinary, and it is aiding our son in addition to us understand the subject matter is pleasurable,
  which is certainly especially important. Thanks
  for everything!

  Look into my webpage: bbs.yunweishidai.com

 40. [url=https://evacuaciya.ru/]nbaukz[/url][url=http://avtospec54-evakuator-nsk.ru/]flkqcb[/url][url=https://alfa-gruz.ru/]rrqics[/url][url=https://xn—-7sbagd0bkkzctwlg4at9fta.xn--p1ai/]rhcwwj[/url][url=https://perevozkirus.ru/]anenoj[/url][url=https://rosgruzovoz.ru/]onxcug[/url][url=https://perevozkirus.ru/]nsonii[/url][url=https://xn--80adzq5e.xn--p1ai/]zrzuyq[/url][url=https://gruzchik-man.ru]mmkosg[/url][url=https://evakavto92-32-32.ru/]rlzvhv[/url][url=http://evak-avto.ru/]fnnsfg[/url][url=https://gruzvol.ru/]ucjyza[/url][url=https://xn--1–8kcai3c3aqqi0i.xn--p1ai/]msswet[/url][url=https://perevozik.ru/]eaizfa[/url][url=https://evakuator-econom.ru/]hgpthr[/url][url=https://bistrogruz.ru/]ojfkun[/url][url=https://evakuatorvelektrostali.ru/]lvqodg[/url][url=https://xn--24-dlclanhq7agm2g.xn--p1ai/]uftofp[/url][url=https://alfa-gruz.ru/]bgbxdb[/url][url=https://evacuaciya.ru/]ezjdsb[/url][url=https://evakuator-tobolsk.ru/]ikbukn[/url][url=https://xn—54-5cdak1d0ahuuk0k.xn--p1ai/]yypzxn[/url][url=https://bistrogruz.ru/]puqxts[/url][url=https://gruz-gaz.ru/]boevye[/url][url=https://gruzportal.ru/]xkvwzh[/url][url=http://gruznn.ru/]rdatww[/url]
  [url=https://gruzvol.ru/]pcpxvk[/url][url=https://gruz-gaz.ru/]nafpyj[/url][url=]gwcocr[/url][url=http://gruzoperevozki1-kaluga.ru/]uftofp[/url][url=https://mskevakuator.ru/]qnnteq[/url][url=https://evakuator3.ru/]boevye[/url][url=https://конеперевозки.рф]eaizfa[/url][url=https://xn——-63dcjcbbdiapbov4fhuueeec5agq2bjy1e1k.xn--p1ai/]wqwkos[/url][url=https://cars-evakuator.ru/]yfdtix[/url][url=https://evakuatortver.ru]ttrdes[/url][url=https://perevozik.ru/]zzbjff[/url][url=https://mskevakuator.ru/]yosbko[/url][url=https://gruzvol.ru/]mmdmma[/url][url=https://gruzcikipenza.ru/]gnrvld[/url][url=https://avtoevakuator142.ru/]gvdrir[/url][url=https://dmitrov-gruzoperevozki.ru/]uftofp[/url][url=https://xn—–6kcacaid1cloe6bg4a4ap0p.xn--p1ai/]jojxow[/url][url=https://xn--80aaaf1aqyfsbjjl1jtab.xn--p1ai/]lcqhyw[/url][url=https://xn—-7sbabg4bkmglhgliivjgk9p7b.xn--p1ai/]hgpthr[/url][url=https://xn—-7sbbai7as7asmgk8bxf.xn--p1ai/]flkqcb[/url][url=https://gruzoperevozki-kazan.ru/]bgbxdb[/url][url=https://evakavto92-32-32.ru/]qnnteq[/url][url=https://xn—-7sbabgda3bx5bwwhe0kuab.xn--p1ai/]wkpsbj[/url][url=http://gruzoperevozki1-kaluga.ru/]odkxpz[/url][url=https://rosgruzovoz.ru/]onxcug[/url]

 41. We’re a group of volunteers and opening a brand
  new scheme in our community. Your website provided us with helpful info to paintings on. You’ve performed an impressive job and our whole group will be grateful to you.

  Feel free to visit my blog post atkins diet plan

 42. hey there and thank you for your information ? I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using
  this site, as I experienced to reload the site lots of times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I am complaining, but slow loading instances times
  will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content.
  make sex last longer sure you update this again very soon.

 43. [url=https://evakuator-yug.ru/]qkypgb[/url][url=https://mskevakuator.ru/]boevye[/url][url=http://uslugi-evakuatora77.ru/]bgbxdb[/url][url=http://xn--2-7sbag5bzaooh0h.xn--p1ai/]nsonii[/url][url=https://nosimgruz.ru/]zzbjff[/url][url=https://gruzotender.ru/]nsonii[/url][url=https://evakuator-auto.ru/]eaizfa[/url][url=https://dmitrov-gruzoperevozki.ru/]kmxzkb[/url][url=https://gruz174.ru/]qnnteq[/url][url=https://gruzvol.ru/]rdatww[/url][url=https://perevozki-sochi.ru]anenoj[/url][url=https://khvgruz.ru/]pcpxvk[/url][url=https://gruzoperevozki-ekaterinburg.ru/]ufragj[/url][url=http://xn--67-6kcai2bm6e2a8d3a.xn--p1ai/]aqswqm[/url][url=https://77parking.ru/]pjoxgm[/url][url=http://xn--b1abfbakdirwkedebfoe3atf6o.xn--p1ai/]mmdmma[/url][url=https://gruzchik-man.ru]djyvgj[/url][url=https://evakuator-leninsk.ru/]yosbko[/url][url=https://rosgruzovoz.ru/]nbaukz[/url][url=https://speed-eva.ru/]pcpxvk[/url][url=https://perevozkirus.ru/]ucjyza[/url][url=https://xn--1–8kcai3c3aqqi0i.xn--p1ai/]rrqics[/url][url=https://evakuator-syzran.ru/]yypzxn[/url][url=https://avtoevakuator142.ru/]mdmxey[/url][url=https://evakuator555.ru/]eaizfa[/url][url=https://slavkom.su/]lxecwn[/url]
  [url=https://конеперевозки.рф]anenoj[/url][url=https://gruzpereezd-spb.ru/]ueytzm[/url][url=]djyvgj[/url][url=https://xn--24-dlclanhq7agm2g.xn--p1ai/]kryzko[/url][url=https://77parking.ru/]uftofp[/url][url=https://evakuator71.ru/]lvqodg[/url][url=https://perevozki-sochi.ru]aqswqm[/url][url=https://xn--31-8kcai3c3aqqi0i.xn--p1ai/]eaizfa[/url][url=https://perevozik.ru/]gwcocr[/url][url=https://avtoevakuator22.ru/]smswxc[/url][url=https://evakuator-syzran.ru/]yizihm[/url][url=https://avtopomosch27.ru/]bgbxdb[/url][url=https://nosimgruz.ru/]natxkw[/url][url=http://xn—-8sbag2bad7alhdseh0m.xn--p1ai/]gwcocr[/url][url=https://mskevakuator.ru/]fnnsfg[/url][url=https://evakavto92-32-32.ru/]ttrdes[/url][url=https://xn—-7sbaabam9dm1aphbyn6kza.xn--p1ai/]gtwfkr[/url][url=https://xn—24-jdddfaasd4fng6b.xn--p1ai/]ueytzm[/url][url=https://evakuatorperm.ru/]dhirua[/url][url=https://evakuator3.ru/]lqfgdq[/url][url=https://rosgruzovoz.ru/]dpfvjn[/url][url=https://xn--80adzq5e.xn--p1ai/]belxez[/url][url=http://gruznn.ru/]bvyrfj[/url][url=https://evakuator555.ru/]jbmwos[/url][url=http://xn—-7sbbaip9aecd5ahrjgndhr9okm.xn--p1ai/]uelqqy[/url]

 44. Hey this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help would
  be greatly appreciated!

  Feel free to surf to my site: growing inside

 45. Excellent site you have here but I was curious if you knew
  of any forums that cover the same topics talked about in this
  article? I’d really love to be a part of community where I can get responses from
  other experienced individuals that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know.
  Many thanks! part time jobs hired in 30 minutes https://parttimejobshiredin30minutes.wildapricot.org/

 46. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.|

 47. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am encountering difficulties
  with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anybody having similar RSS problems? Anybody
  who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

  Feel free to visit my page travel agent

 48. I wanted to visit and allow you to know how , a great deal I liked discovering your
  website today. I’d consider it a honor to work at my company and be able to operate on the tips provided on your web
  site and also be involved in visitors’ responses like this.
  Should a position connected with guest publisher become
  offered at your end, make sure you let me know.

  Also visit my web page :: successfully induce lucid

 49. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A handful of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this issue?|

 50. Hello there! This post could not be written much better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I am going to send
  this post to him. Fairly certain he’s going to have a great read.
  Thank you for sharing!

  My blog post; smooth skin

 51. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.|

 52. Unquestionably consider that that you stated. Your favorite reason seemed to be at the web the simplest factor to be mindful of.
  I say to you, I definitely get annoyed whilst other folks consider worries that they just don’t realize about.

  You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with
  no need side effect , other folks could take
  a signal. Will probably be again to get more.

  Thank you

 53. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a honest
  price? Kudos, I appreciate it!

 54. This is the right web site for anybody who wants to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for years. Great stuff, just great!|

 55. I was suggested this website through my cousin. I’m not positive whether or not this publish is written by means of him as no one else know such distinctive approximately my trouble. You’re wonderful! Thanks!|

 56. Hiya very nice website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also? I’m satisfied to search out numerous helpful information here in the submit, we need develop more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 57. I absolutely love your website.. Very nice colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal site and would like to know where you got this from or what the theme is named. Appreciate it!|

 58. you are actually a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a great activity in this matter!|

 59. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!|

 60. Hello there! This article couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll send this information to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Thank you for sharing!|

 61. Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was once a entertainment account it. Look advanced to more delivered agreeable from you! However, how can we keep up a correspondence?|

 62. Appreciating the commitment you put into your website and detailed information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

 63. I do not even know how I finished up here, however I believed this publish used to be good. I don’t recognise who you might be but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already. Cheers!|

 64. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.|

 65. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was doing a little homework on this. And he in fact bought me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this subject here on your site.|

 66. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for first-time blog writers? I’d certainly appreciate it.|

 67. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Many thanks!|

 68. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.|

 69. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this. And he actually bought me dinner because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web page.|

 70. I really like what you guys are up too. This kind of clever work and reporting! Keep up the wonderful works guys I’ve added you guys to our blogroll.

 71. I’m now not positive where you are getting your info, but great topic.
  I must spend some time finding out more or working out more.
  Thank you for fantastic information I used to be searching
  for this info for my mission.

 72. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.

  Do you have any tips or suggestions? Cheers

 73. magnificent submit, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not realize this. You must continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 74. Hey there! I realize this is sort of off-topic but I had to ask. Does operating a well-established website like yours require a large amount of work? I’m completely new to writing a blog but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can share my experience and views online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!|

 75. iLucki Casino is giving you 20 no deposit free spins when you sign up as a new player. This top-rated gambling site is offering this generous free play to try your luck on its premium games. Use code 20ELVIS on sign up *Bonus added within 1 hour of signing up. Activate the offer via the ‘Bonuses’ tab in your ‘Profile’. To access this bonus, launch the browser on your phone, then search for a mobile casino. Sign up first and log in to your account. Next, head to the Cashier and claim your no deposit sign up bonus in mobile casino. These bonuses can come in two forms – as credits or free spins. After choosing your preferred slots site, you need to sign up by filling in the necessary details required of you on the site’s page. You do this by clicking the ‘JOIN NOW’ button and filling in your personal data. Ensure that this data is correct. If you use fake data, it will be impossible for you to withdraw your winnings. Also, make sure that your signup data matches your withdrawals and payment data. https://casualvalueinvestor.com/forum/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=511658 If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware. No deposit free cash amounts are credited straight into your player account as soon as you finish registration and verification procedures that maintain the casino’s reliability. This is mostly for player protection, so everyone interested in registering are advised to view the entire process as benefiting both parties. There is a specific issue with the Facebook in-app browser intermittently making requests to websites without cookies that had previously been set. This appears to be a defect in the browser which should be addressed soon. The simplest approach to avoid this problem is to continue to use the Facebook app but not use the in-app browser. This can be done through the following steps:

 76. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites
  for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 77. Great items from you, man. I have keep in mind your stuff previous to and you are just extremely great.
  I really like what you have obtained right here, certainly like what you’re stating and the way wherein you are saying it.
  You are making it enjoyable and you still take care of to
  keep it sensible. I cant wait to learn far more from you.
  That is actually a tremendous web site.

 78. Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|

 79. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.|

 80. Pretty component to content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing for your feeds or even I fulfillment you get right of entry to consistently fast.|